"Αυτί του κολυμβητή":Πότε εμφανίζεται η λοίμωξη;

Το λεγόμενο “αυτί του κολυμβητή” είναι ένα σύνηθες ωτορινολαρυγγικό πρόβλημα. Παρά την παραπλανητική του ίσως ονομασία, δεν αφορά μόνο επαγγελματίες ή ερασιτέχνες της κολύμβησης. Τι ακριβώς είναι, όμως και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Τι είναι το αυτί του κολυμβητή;

Γνωστό στους γιατρούς ως εξωτερική ωτίτιδα, το αυτί του κολυμβητή είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου. Κοινή ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι συχνά εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες που κολυμπούν συχνά. Ωστόσο, οποιαδήποτε αιτία  υγρασίας στο κανάλι μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φθορές, πράγμα παρόμοιο με το εξάνθημα από την  πάνα στα μωρά. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μόλυνση που είναι πολύ επώδυνη.

Η υγρασία  έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ξηρό και να ραγίσει το δέρμα μέσα στο κανάλι του αυτιού. Μπορεί να προκύψει από  το μηδέν επίμονη φαγούρα,  ξηρό και λεπιοειδές δέρμα που επιτρέπει στα βακτήρια ή σε μύκητες να εισβάλουν στον ιστό του ακουστικού πόρου και να προκαλέσουν τη μόλυνση.

Που οφείλεται η εμφάνιση του αυτιού του κολυμβητή;

Το κολύμπι σε βρώμικο ή μολυσμένο νερό είναι μια κοινή αιτία εμφάνισης του αυτιού  του κολυμβητή. Τα βακτήρια στο νερό βρίσκουν ένα φιλόξενο σπίτι στο υγρό περιβάλλον της φλεγμονής. Κάποιες  παθήσεις του δέρματος, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η ψωρίαση οδηγούν επίσης στο αυτί του κολυμβητή. Μια άλλη συνηθισμένη αιτία είναι ο υπερβολικός και ακατάλληλος καθαρισμό του κεριού από τα αυτιά. Δεν είναι μόνο ότι το κερί προστατεύει το κανάλι του αυτιού από την υπερβολική υγρασία, αλλά φιλοξενεί επίσης και φιλικά βακτήρια. Τα σπρέι μαλλιών ή οι βαφές μπορούν επίσης να ερεθίσουν το κανάλι του αυτιού και να οδηγήσουν σε μια εξωτερική ωτίτιδα.

Σχετικά άρθρα