Πώς θα καταλάβω ότι έχω πρόβλημα θυρεοειδή;

Μήπως κούραση σας ρίχνει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα; Μήπως ζαλίζεστε, το σωματικό σας βάρος αυξάνεται, αισθάνεστε ρίγη και σας πέφτουν τα μαλλιά; Ή μήπως ισχύει για εσάς το αντίθετο; Είστε διαρκώς σε υπερένταση, ιδρώνετε και αγχώνεστε; Ο θυρεοειδής αδένα σας είναι μάλλον η αιτία. Είναι ο ρυθμιστής του σώματός  μας και κάνει τον οργανισμό μας να λειτουργεί ανεξέλεγκτα- ιδιαίτερα των γυναικών. Η άμεση και αποτελεσματική θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας για να αισθανθείτε καλύτερα και να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα συμπτώματα τα οποία μαρτυρούν προβλήματα του θυρεοειδούς είναι:

Απώλεια ή αύξηση βάρους

Μια ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. Αύξηση σωματικού βάρους μπορεί να σημάνει χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από ό, τι χρειάζεται το σώμα, θα χάσετε βάρος απροσδόκητα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ πιο κοινός.

Πρήξιμο στο λαιμό

Ένα πρήξιμο ή μία διεύρυνση στο λαιμό είναι μια ορατή ένδειξη ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι με το θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη παρατηρείται τόσο στον υποθυρεοειδισμό όσο και στον υπερθυρεοειδισμό. Μερικές φορές, το πρήξιμο στον λαιμό μπορεί να προκληθεί από καρκίνο του θυρεοειδούς ή οζίδια, εξογκώματα δηλαδή που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε μια αιτία άσχετη με το θυρεοειδή.

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα και μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα  χτυπά η καρδιά. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν τον καρδιακό τους ρυθμό να είναι πιο αργός από ό, τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός κάνει την καρδιά να επιταχύνει. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αλλαγές στην ενέργεια ή τη διάθεση

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν αισθητό αντίκτυπο στο επίπεδο της ενέργειας και της διάθεσή μας. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, υποτονικοί και καταθλιπτικοί. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα ύπνου, νευρικότητα και ευερεθιστότητα.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα ακόμη σημάδι που δείχνει πως οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι εκτός ισορροπίας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός προκαλούν τριχόπτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν όταν αντιμετωπιστεί η διαταραχή του θυρεοειδούς.

Αίσθηση του κρύου ή του ζεστού

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς διαταράσσουν την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασία του σώματος. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται το κρύο περισσότερο από το συνηθισμένο. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και μια αποστροφή για τη θέρμανση.

Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει και πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:
ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, δυσκοιλιότητα, διαταραχές της εμμήνου ρύσης, μυϊκή αδυναμία ή τρέμουλο στα χέρια, προβλήματα όρασης, διάρροια.

 

Σχετικά άρθρα