Πώς θα επιτύχω υγιή επίπεδα χοληστερόλης;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο αίμα. Σχηματίζεται στο ήπαρ ή αφομοιώνονται από τις τροφές που τρώμε. Η χοληστερόλη εκτελεί σημαντικές λειτουργίες στο σώμα:  βοηθά στο σχηματισμό ιστών και ορμονών, προστατεύει τα νεύρα, βοηθά στην πέψη και ενισχύει ουσιαστικά κάθε δομή σε κάθε κύτταρο του σώματός μας.
Έχετε ακούσει πιθανώς τον γιατρό να μιλάει για καλή και κακή χοληστερόλη. Η υψηλή  «κακή»  χοληστερόλη σε συνδυασμό με την μειωμένη «καλή» χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να διατηρηθεί η σωστή αναλογία ανάμεσα τους.

Πώς θα επιτευχθεί η σωστή αναλογία καλής και κακής χοληστερόλης;

Αυξήστε την καλή χοληστερόλη (HDL): Για τον σκοπό αυτό κάντε τακτική αεροβική άσκηση. Η άσκηση βοηθά, επίσης, να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μειώστε την κακή χοληστερόλη (LDL):  Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και trans λιπαρά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτά τα κακά λιπαρά με τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται τρόφιμα όπως τα ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλες). Επιπλέον, η κατανάλωση διαλυτών ινών, όπως η βρώμη, συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα όπως οι στατίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και να αυξήσουν ελαφρώς τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Οι στατίνες μειώνουν επιπλέον και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε πολλούς ανθρώπους.

Εάν η χοληστερόλη σας είναι υψηλή, θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να βελτιώσετε τα επίπεδα. Θα πρέπει να υπολογίζετε  τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και ενδεχομένως μετά τη λήψη καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής. Τα αποτελέσματα θα είναι μια υγιέστερη καρδιά και χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σχετικά άρθρα