Τραυματισμοί στους πνεύμονες: πού οφείλονται;

Ένας τραυματισμός του πνεύμονα μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα που  μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του πνεύμονα. Ακόμ, οι πνεύμονες μπορεί να τραυματιστούν από την εισπνοή βλαβερών χημικών ουσιών ή από τη θεραπεία στο νοσοκομείο για κάποια λοίμωξη. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε τραυματισμένο πνεύμονα πρέπει να γνωρίζετε πώς συνέβη, ώστε να είναι και ο γιατρός σας σε θέση να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αιτίες των τραυματισμών του πνεύμονα

Υπάρχουν δύο τύποι τραυματισμών του πνεύμονα: οι άμεσοι και οι έμμεσοι. Οι άμεσες βλάβες των πνευμόνων προκαλούνται από λοιμώξεις, χημικά προϊόντα, και τραύματα που επηρεάζουν άμεσα τον πνεύμονα όπως:

-Πνευμονία, σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων

-Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο,

-Πνευμονική αναρρόφηση

-Εισπνοή βλαβερών αναθυμιάσεων

-Τραύμα στον πνεύμονα, όπως τραύμα διατρήσεως

-Ανεμιστήρες, μηχανήματα τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν, αλλά μερικές φορές μπορεί να τραυματίσουν τους πνεύμονες.

Έμμεση βλάβη του πνεύμονα που προκαλείται από άλλη πάθηση αλλού στο σώμα. Όπως:

– Σήψη, όπου τα βακτήρια μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος

– Σοβαρή αιμορραγία από τραυματισμό ή πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος

– Σοβαρό τραύμα στο στήθος ή στο κεφάλι από αυτοκινητιστικό ατύχημα

– Οξεία παγκρεατίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας ερεθίζεται ή μολύνεται.

-Εμβολή από λίπος, μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος μπλοκάρει μια αρτηρία

-Υπερβολική δόση ναρκωτικών

-Εγκαύματα

Ένας τραυματισμός του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του πνεύμονα ή να εξελιχθεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας- δύο δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνθήκες.

 Κατάρρευση του πνεύμονα(πνευμονοθώρακας);

Όταν οι μύες του θώρακα και του διαφράγματος συστέλλονται, επεκτείνουν το θώρακα με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να φουσκώνουν. Όταν εκπνέουμε, οι μύες χαλαρώνουν. Αλλά εάν ο αέρας διαφεύγει από τον πνεύμονα μέσα στο στήθος γύρω από τον πνεύμονα, ο πνεύμονας μπορεί να καταρρεύσει μέσα στο στήθος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός αδύναμου σημείου του πνεύμονος, είτε από άλλη πάθηση, λοίμωξη ή καρκίνο. Ή θα μπορούσε να προκληθεί από μια διάτρηση του πνεύμονα: όπως ένα σπασμένο πλευρό.

Μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται ατελεκτασία είναι σαν μια κατάρρευση του πνεύμονα, αλλά ο αέρας δεν μπορεί να διαφύγει στο στήθος. Αντίθετα, οι θύλακες αέρα στους πνεύμονες δεν επεκτύνονται επαρκώς κατά την εισπνοή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από βλέννα ή από κάποιον όγκο εμποδίζοντας τον αεραγωγό. Ή πιο συχνά μπορεί να συμβαίνει μετά από μία εγχείρηση ή μετά από ακινησία μεγάλης χρονικής περιόδου.Για να αποφύγετε την ατελεκτασία, σταματήστε το κάπνισμα έξι έως οκτώ εβδομάδες πριν την χειρουργική επέμβαση. Επίσης, ακολουθ’ηστε τις οδηγίες για μετακίνηση, άσκηση και αλλαγή θέσεων μετά την επέμβαση.

Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας:

Όταν συμβαίνει ένας τραυματισμός του πνεύμονα, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή.  Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διαρρεύσουν πάρα πολύ υγρό στους θύλακες του πνεύμονα( κυψελίδες). Αυτό κράτα τους πνεύμονες από την πλήρωση με αέρα, προκαλώντας το αναπνευστικό σύστημα να αποτύχει. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή οξείας πνευμονικής βλάβης. Συνήθως, συμβαίνει μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά από ένα τραυματισμό. Επίσης προκαλεί χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα αλλά και πνευμονικό οίδημα( συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες). 

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, επειδή τα όργανα και οι άλλοι ιστοί απαιτούν οξυγόνο για να λειτουργήσουν σωστά. Ωστόσο, λόγω της βελτιωμένης θεραπείας, περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν σε σχέση με το παρελθόν. Σχεδόν 190.000 Αμερικανοί προσβάλονται κάθε χρόνο από το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Συμπτώματα τραυματισμών του πνεύμονα:

Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία του τραυματισμού των πνευμόνων. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως αυτά:

-Ταχεία αναπνοή, πρόβλημα στο να πάρεις αρκετό αέρα

– Μη φυσιολογικοί ήχοι αναπνοής, όπως θόρυβοι

– Βήχας

– Πυρετός

– Χαμηλή αρτηριακή πίεση

– Σύγχυση

– Ακραία κόπωση

– Μελάνιασμα των χειλιών αλλά και του δέρματος

– Άγχος ή διέγερση

 

Σχετικά άρθρα