Πώς να ενθαρρύνω το μωρό μου να μιλήσει;

Η κυρία Κωνσταντίνα  Γκόλτσιου, παιδίατρος – αναπτυξιολόγος, μας δίνει σημαντικές συμβουλές για να βοηθήσουμε τους λιλιπούτειους να κατακτήσουν μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες, εκείνη της ομιλίας και του λόγου.

Πώς μπορώ να βοηθήσω την εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού;

Για την ενθάρρυνση της ομιλίας ενός παιδιού είναι σημαντικό να έχετε βλεμματική επαφή μαζί του ώστε να βλέπει τις εκφράσεις του προσώπου σας. Πρέπει επίσης να του μιλάτε καθαρά και αργά.  Κάθε φορά που σας δείχνει κάτι, το ονοματίζετε ή όταν μπαμπαλίζει δείχνοντας κάτι, επίσης το ονομάζετε καθαρά, 2-3 φορές, χωρίς να του μιλάτε με… μπεμπεκίσματα.

Άλλες μικρές τεχνικές που μπορείτε να ακολουθείτε είναι επίσης:

Αφήστε το παιδί να διαλέξει για τι θα μιλήσετε ή τι θα παίξετε, π.χ. προσφέρετέ του την επιλογή από ένα βιβλίο, ένα παζλ ή ένα τραγούδι

-Φτάστε στο επίπεδο των ματιών του, καθίστε απέναντι του, ακόμα και στο πάτωμα

-Αφήστε το να σας οδηγήσει, μην επιβάλλετε κανόνες, αφήστε του την πρωτοβουλία

Ακούστε τι έχει να σας πει. Αν δεν μιλά καθαρά ή τραυλίζει, επαναλάβετέ το σαν να συμφωνείτε, πχ « το αρκουδάκι κοικοικοιμάται» λέει το παιδί,   «ναι, το αρκουδάκι κοιμάται» απαντάτε εσείς, αλλά όχι πολύ συχνά, 2-3 φορές την ημέρα.

Μην κάνετε ερωτήσεις όταν ήδη ξέρετε την απάντηση, αλλά μετατρέψτε τες σε σχόλια, πχ. αντί για «τι σχήμα είναι αυτό;», πείτε «κοίτα, αυτό είναι τετράγωνο». Μην βομβαρδίζετε το παιδί σας με ερωτήσεις και δώστε του άπλετο χρόνο να απαντήσει

Μη χρησιμοποιείτε δύσκολες λέξεις και εκφράσεις

-Μιλήστε για το παρόν και για συγκεκριμένα, απτά πράγματα

Βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με το παιδί σας με δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλή ομιλία, όπως τα σπορ. Έτσι θα χαλαρώσει, θα περάσει όμορφα και μπορεί να εμφανίσει αυτόματα ρέοντα λόγο.

 

Σχετικά άρθρα