Νώθρα και αγύμναστα τα σημερινά παιδιά!

Πολύ λίγος είναι ο χρόνος που περνούν τα περισσότερα παιδιά κάνοντας κάποια δραστηριότητα που απαιτεί άσκηση, ακόμη και αν πρόκειται για κάτι πολύ απλό και καθημερινό, όπως το να ανεβούν μία σκάλα. Την διαπίστωση αυτή έκαναν οι ερευνητές κατόπιν μελέτης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες στο Newcastle University και στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde παρακολούθησαν μια ομάδα  500 περίπου παιδιών, ηλικίας από οκτώ έως δέκα ετών, εξετάζοντας το πώς περνούσαν τη μέρα τους.

Τα παιδιά φορούσαν μετρητή παρακολούθησης δραστηριοτήτων  που κατέγραφε το πόσο χρόνο δαπανά κανείς κάνοντας  διάφορες δραστηριότητες, όπως η μετακίνηση με τα πόδια, το ανέβασμα μιας σκάλας, το τρέξιμο και το παιχνίδι που περιλαμβάνει άσκηση.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά περνούσαν μόλις 4% του χρόνου που ήταν ξύπνια κάνοντας μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο παιδί πέρασε μόλις 20 λεπτά να κάνοντας κάποια  σωματική δραστηριότητα, τη στιγμή που ο συνιστώμενος χρόνος είναι 60 λεπτά. 

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα κορίτσια είναι ήδη λιγότερο δραστήρια από τα αγόρια από την ηλικία των οκτώ ετών. Δεδομένης της σημασίας της σωματικής δραστηριότητας στη διατήρηση της καλής υγείας, θα πρέπει οι γονείς να παρακινήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν πιο δραστήρια.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, ότι τα παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες είχαν την τάση να είναι λιγότερο δραστήρια από εκείνα που είχαν νεότερους μπαμπάδες.

Σχετικά άρθρα