Ποιό είδος εξετάσεων πρέπει να επιλέξω για να έχω την επιθυμητή κύηση;

8 Ιουνίου 2016
Η ΜΑΓΔΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR ρωτά

Αναγνώστρια μας ρωτά: 

Kαλημερα σας , θα ήθελα την βοήθεια σας σε κάτι που με απασχολεί.προσπαθουμε με τον άντρα μου απο το προηγούμενο καλοκαίρι για να κάνουμε παιδί. Είχα 3 φορές καθυστέρηση αλλα μετά απο μέρες μου ήρθε περίοδος. Πήγαμε στον γυναικολόγο και μας είπε να έρθουμε σε επαφή κ μέσα σε μια ώρα να πάω να με δει ... Κ μετά θα μου πει εάν χρειάζεται να κάνει σπερματοδιαγραμμα. Παιρνω τη βιταμίνη B12 εδω και 2 βδομαδες. Αυτό που μου είπε ο γιατρός είναι εφικτό; δεν το έχω ξανακούσει ποτέ..ειπε πως θέλει να ξεκινησει να παρακολουθεί την ωορρηξία μου ..κ να ξεκινησω το filicine ... Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.


Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Η διαδικασία της σύλληψης και της εγκυμοσύνης είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία, όμως για πολλά ζευγάρια μπορεί να υπάρχει μία καθυστέρηση όσον αφορά στη διαδικασία της σύλληψης έτσι ώστε να διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό. Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσος ακριβώς  χρόνος απαιτείται μέχρι τελικά να φτάσει στη απαιτούμενη εγκυμοσύνη ένα ζευγάρι, στατιστικά στοιχεία δείχνουν σε γενικές γραμμές, ότι τα περισσότερα ζευγάρια θα πετύχουν μία κύηση μέσα στους πρώτους έξι μήνες συστηματικών προσπαθειών. Αν τώρα υπάρχει καθυστέρηση το είδος των εξετάσεων που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που προσπαθεί για μία εγκυμοσύνη, εξαρτάται από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και κρίνεται από τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο προσέγγισης, τις εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν, αλλά και τις προτεινόμενες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι και η ηλικία της γυναίκας κυρίως.

Σημαντικό είναι επίσης να κατανοήσετε και κάποια βασικά πράγματα όπως π.χ. τη συχνότητα, τον τρόπο και τη χρονική στιγμή των σεξουαλικών επαφών (για αυτό το λόγο προφανώς και ο γυναικολόγος σας πρότεινε να παρακολουθήσετε την ωορρηξία σας), κάποιες συνήθειες όπως κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη κάποιων βασικών βιταμινών (π.χ. φυλλικό οξύ που πολύ σωστά σας συνέστησε ο γυναικολόγος σας) και να συζητήσετε μαζί του όλες τις επιλογές. Υπάρχουν, ωστόσο διαφορετικές επιλογές εξετάσεων που εξετάζουν παρόμοια πράγματα με διαφορετικό τρόπο, και αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσετε συζητώντας μαζί με τον γυναικολόγο σας.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Γεωρ***** ****
22:15 Πέμπτη 7/07/2016
Καλησπέρα σας Θα ήθελα να σας υποβάλλω μια πολύ ιδιαίτερη ερώτηση η οποία μπορεί να με καταστήσει παρεξηγίσιμη αλλά σας διαβεβαιώ πως ο μόνος λόγος που θα ρωτήσω κάτι τέτοιο είναι λόγω περιέργειας Είμαι 17 ετών κι ένας συνομίληκος φίλος μου ισχυρίζεται ότι η μητέρα του τον γεννησε 6 μήνες μετά την προκαθορισμένη μέρα τοκετού Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε αν αυτό που ισχυρίζεται είναι εφικτό από ιατρικής άποψης αν και μοιάζει εντελώς παράλογο Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε λαμβάνοντας υπόψιν πως το συγκεκριμένο άτομο έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως υπερκινητικότητα άγαρμπες κινήσεις κορμοστασιά και περπάτημα δύσκολη και ακαταλαβίστικη ομιλία κα ευχαριστώ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ