Θες να κάνεις ρινοπλαστική; Όλη η αλήθεια μέσα από 7 ερωτήσεις και απαντήσεις!

Μια μύτη που δεν κολακεύει το πρόσωπο μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα για μια γυναίκα. Ωστόσο, η πλαστική χειρουργική στις μέρες μας έχει προχωρήσει τόσο, που η ρινοπλαστική δεν είναι πια μια επώδυνη και επέμβαση που πρέπει να μας φοβίζει.

Γράφει ο πλαστικός χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης 

Από ποια ηλικία και μετά μπορεί να γίνει ρινοπλαστική;

Θεωρητικά, από την ηλικία που σταματάει η ανάπτυξη των οστών του προσώπου, δηλαδή μετά τα 18. Στην πράξη, όμως, μετά τα 16 χρόνια μπορούμε να κάνουμε ρινοπλαστική, όταν η δυσμορφία είναι πολύ έκδηλη, και για να αποφευχθούν τα ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβική και τη μετεφηβική ηλικία.

Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα μέσα που χρησιμοποιούμε, είναι απόλυτα αληθές ότι δεν απαιτείται η λήψη ούτε μισής ασπιρίνης για τον πόνο, μετά την επέμβαση.

Μπορώ να γνωρίζω από την αρχή, το αποτέλεσμα της επέμβασης;

Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή σήμερα, δίδουμε την μορφή στη μύτη, που θα ταιριάζει απόλυτα στις διαστάσεις του προσώπου και στον χαρακτήρα του ατόμου.

Μια τελείως ανώδυνη επέμβαση που κυριολεκτικά αλλάζει την διάθεση και την ζωή του καθενός. Και βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους. Μην ξεχνάμε ότι η μύτη είναι το στοιχείο που «προσδίδει χρόνια» στο πρόσωπο.

Πόσο ακριβές είναι το αποτέλεσμα;

Είναι σαφές ότι το κομπιούτερ επεξεργάζεται μια στατική εικόνα, που διαφέρει πολύ από την πραγματική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε στο πρόσωπο με τους 132 μιμητικούς μυς. Επίσης, στο κομπιούτερ δεν έχουμε την απρόβλεπτη αντίδραση των ιστών και του δέρματος.

Η εργασία που γίνεται στο κομπιούτερ αποσκοπεί στο να καταλάβει ο χειρουργός πώς ένα άτομο θέλει να είναι η καινούργια του μύτη στα γενικότερα βέβαια πλαίσια της συμμετρίας και μορφομετρίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εναπόκειται πλέον στην επιδεξιότητα και την πείρα του χειρουργού το κατά πόσο θα επιτύχει το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος της καινούργιας μύτης.

Πόσες ημέρες θα χρειαστεί να μείνει το άτομο μακριά από τη δουλειά του;

Στο κομπιούτερ είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε και να δείξουμε όποιο σχήμα θέλουμε για μια δύσμορφη μύτη, στην πράξη όμως υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες.

Συνήθως, παρατηρείται μελάνιασμα κάτω από τα μάτια για μερικές ημέρες (έως 10) και ο νάρθηκας παραμένει για 8 ημέρες. Με αυτά τα δεδομένα, συνήθως 10 με 12 ημέρες είναι υπεραρκετές, για να εξαλειφθούν όλα τα μετεγχειρητικά συμπτώματα.

Πόσος καιρός απαιτείται για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα;

Συνήθως, ύστερα από 2 με 4 μήνες έχει εξαφανιστεί τελείως το πρήξιμο και φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν δεν αρέσει σε κάποιον το αποτέλεσμα, μπορεί να το διορθώσει;

Ασφαλώς ναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κανείς δυσαρεστημένος από τη ρινοπλαστική σήμερα. Τα πάντα μπορούν να διορθωθούν και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει, όμως, να εξηγήσουμε με σαφήνεια στον πλαστικό χειρουργό τι ακριβώς επιθυμούμε.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βλεφαροπλαστική: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν το αποφασίσεις

Αρθροπλαστική γόνατος: Πότε είναι απαραίτητη και δεύτερη επέμβαση;

Σχετικά άρθρα