Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη!

10 Ιουνίου 2016
Υλικά

Για τη μελιτζανοσαλάτα

  • 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 100 ml ελαιόλαδο

 

Για τις σαρδέλες (προαιρετικά)

  • 1/2 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από το μεγάλο κόκαλο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (δεν χρειάζεται παραπάνω)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 

Διαδικασία

Μελιτζανοσαλάτα: Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι ιδανικό γι’ αυτήν τη συνταγή, γιατί οι μελιτζάνες αποκτούν ωραία, καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας, αν δουλεύει με αέριο, αλλιώς στο γκριλ.

 

Ανάβουμε τα κάρβουνα και όταν πυρώσουν πολύ καλά (όταν έχουν ζωηρό χρώμα, τα απλώνουμε στην ψησταριά και βάζουμε τις μελιτζάνες κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Διαφορετικά, τις βάζουμε πάνω στο μάτι του γκαζιού ή σε καλά προθερμασμένο γκριλ στην πιο ψηλή σκάλα.

 

Περιμένουμε να καεί η μία πλευρά και τότε τις γυρίζουμε. Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες σε 8 - 10 λεπτά. Η φλούδα τους πρέπει να είναι μαύρη, καμένη, ενώ το εσωτερικό μαλακό. Τις τρυπάμε με ένα καλαμάκι για να δούμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε όρθιες σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Μετά τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας τες από το κοτσάνι, κάτω από τρεχούμενο νερό. Μην ανησυχείτε, δεν θα διαλυθεί η σάρκα. Αν οι μελιτζάνες έχουν σπόρια, τις βάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής και τα αφαιρούμε. Κάθε μελιτζάνα που καθαρίζουμε τη βάζουμε ξανά στο σουρωτήρι και μόλις τις καθαρίσουμε όλες, τις αλατίζουμε, τις ανακατεύουμε (δεν χρειάζεται να τις λιώσουμε και να τις κάνουμε λείο πολτό) με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να αποβάλουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το λεμονοχυμό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πάλι με το πιρούνι. Τη μελιτζανοσαλάτα μπορούμε να τη φτιάξουμε από την προηγουμένη και να τη βάλουμε σε μπολ, εκτός ψυγείου.

 

Σαρδέλες (προαιρετικά): Με ένα πινελάκι αλείφουμε τις σαρδέλες με το ελαιόλαδο. Τις αλατοπιπερώνουμε. Αν έχουμε κάρβουνα, τις βάζουμε σε μια σχάρα και τις ψήνουμε στην πιο χαμηλή θέση (δηλαδή πολύ κοντά στα δυνατά κάρβουνα), για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν έχουμε κάρβουνα, τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει πάρα πολύ καλά ή στο γκριλ του φούρνου στην πιο ψηλή σκάλα.

 

Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα μαζί με τις σαρδέλες.

 

http://www.gastronomos.gr/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ