Βotox: Δείτε το πριν και το μετά!

Το 1990 ένα ζεύγος Καναδών οφθαλμίατρων, παρατήρησε ότι τα άτομα που έκαναν θεραπεία με Botox για παθήσεις των ματιών, είχαν και σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ρυτίδων τους στα σημεία που τους είχε χορηγηθεί. Μετά από αυτή την διαπίστωση άρχισε η εφαρμογή του στην κοσμητική ιατρική και έκτοτε έχει γίνει η νούμερο ένα αιτία επίσκεψης των γυναικών στον πλαστικό χειρουργό.

Γράφει ο Πλαστικός Χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης
Πώς γίνεται το botox;

Με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας εγχύεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου στα σημεία που θέλετε να εξαφανιστούν οι ρυτίδες. Πόνος δεν υπάρχει λόγω μεγέθους της βελόνας και της μικρής ποσότητας του υλικού, οπότε δεν χρειάζεται και αναισθητική κρέμα. Δεν θα καταλάβει κανείς ότι επισκεφτήκατε ειδικό για να απαλλαχτείτε από τα συγκεκριμένα σημάδια γήρανσης. Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί εξατομικεύεται από τον ιατρό καθώς και τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πού εφαρμόζεται;

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές εφαρμογής στο πρόσωπο, είναι οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), οι κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια (συνήθως σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ ώστε να γεμίσουν συγχρόνως), επιλεκτικά στο άνω χείλος στις ρυτίδες του καπνιστού, στις ρυτίδες της γωνίας του στόματος (λυπημένη έκφραση), στο λαιμό (ταινίες λαιμού), στα μάγουλα και σήμερα για μικρή ανασήκωση της μύτης.

Το αποτέλεσμα μετά από 30 ημέρες:


Υπάρχουν παρενέργειες;

Μικρά ελαφρά σημαδάκια στα σημεία της ένεσης θα φύγουν σε 15-20 λεπτά, που μπορείτε άμεσα να τα καλύψετε με το make-up. Είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες (όπως ελαφριά ζάλη και πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση), που και αυτές είναι αναστρέψιμες. Πάρα πολύ σπάνια εάν δεν εφαρμοστεί στα σωστά σημεία, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει παροδική πτώση του άνω βλεφάρου. Τέτοιες παρενέργειες (1 στις 2000 ενέσεις) οφείλονται στην μετακίνηση του υγρού σε γειτονικούς μύες με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη ακινητοποίηση τους. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και μια τέτοια σπάνια παρενέργεια είναι 100% αναστρέψιμη και ελαχιστοποιείται η πιθανότητά της στα χέρια του έμπειρου ειδικού. Στους μόνους που δεν επιτρέπεται η χρήση του φαρμάκου είναι σε άτομα με νευροπάθεια ή σε εκείνα που παίρνουν φάρμακα για νευρολογικές παθήσεις.

Ποια είναι η ηλικία που μπορεί μια γυναίκα να κάνει botox;

Η ιδανική ηλικία έναρξης της θεραπείας ποικίλει από άτομο σε άτομο καθώς η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Γι’ αυτό και προσπαθούμε συχνά να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να καθυστερήσει ή και να αποτραπεί η ρυτίδωση της επιδερμίδας

Ποια είναι τα αποτελέσματα του botox;

Σε 3-15 μέρες μετά την εφαρμογή θα φαίνεστε απλά πιο ξεκούραστες και φυσικά νεώτερες χωρίς ίχνος υποψίας ρυτίδων. Η επανάληψη της θεραπείας παρατείνει τα αποτελέσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η διάρκεια της δράσης εξαρτάται από τον οργανισμό, την ένδειξη, τη δοσολογία αλλά και τη μέθοδο χορήγησης. Υπάρχει περίπτωση με τις συχνές εφαρμογές να εμφανιστούν αντισώματα που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Αυτό βέβαια ενδέχεται να παρουσιαστεί μόνο σε πολύ μακροχρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες φαρμάκου.

To αποτέλεσμα μετά από 30 ημέρες:

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας ALERGAN που το ανακάλυψε και το παράγει, είναι από 4 έως και 8 μήνες.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το botox;

Η θεραπεία γίνεται για τα πρώτα 2 χρόνια συνήθως 2 φορές το χρόνο. Μετά, τις περισσότερες φορές, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μιας και «ξεχνάμε» να κάνουμε τις κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε botox;

Η θεραπεία σε όλο το μέτωπο που επιφέρει το λεγόμενο “musk look” δεν είναι καθόλου ευχάριστη αφού προκαλεί αρνητικούς σχολιασμούς ειδικά από άτομα με αυξημένο χιούμορ και σατυρική διάθεση. Η λειτουργική τεχνική από εξειδικευμένο γιατρό, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των ρυτίδων: Ο ειδικός θα πρέπει να ασχοληθεί αρκετά με το πρόσωπό σας, ώστε να αποκωδικοποιήσει τον σύνθετο τρόπο που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν οι 132 περίπου μυς του. Από αυτούς μόνον οι 5 έως 8 επηρεάζονται από την Βουτιλίνη σε κάθε θεραπεία, αφήνοντας έτσι αναλλοίωτη την όλη έκφραση του προσώπου σας. Αν για παράδειγμα είστε ηθοποιός και χρειάζεστε την εκφραστικότητά σας όσο και την νεανικότητα ο ειδικός θα χρειαστεί ώρες περισυλλογής ώστε να εντοπίσει τους ένοχους μύες που σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτερη από όσο θα θέλατε.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα