9 αλήθειες για τη μεγέθυνση στήθους

Η μόνη παραδεκτή απο ιατρικής άποψης, ακίνδυνη και με μόνιμα αποτελέσματα για όλη την ζωή, μέθοδος για την μεγέθυνση του στήθους, είναι η χειρουργική,  γίνεται τοποθέτηση ενθεμάτων με παράλληλη ανόρθωση του στήθους ή όχι.

Γράφει ο Πλαστικός Χειρουγός Θεόδωρος Βουκίδης

Χρησιμοποιούνται κατα κύριο λόγο ενθέματα τραχείας επιφανείας. ιστώδη που περιέχουν ζελέ Σιλοξάνης ή φυσιολογικό ορό. Κατα προτίμηση, τοποθετούνται πίσω από τον μείζωνα θωρακικό μύ, χωρίς να έχουν καμιά επαφή με το στήθος, (σφουγγάρι), προσδίδοντας έτσι μια θυληκότητα, για όλη την ζωή. Η αφή είναι τελείως φυσική, τα ενθέματα αυτά, δεν σκληραίνουν και δεν επηρεάζουν καθόλου την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Η επέμβαση αυτή, δεν διαρκεί περισσότερο απο μισή ώρα, είναι δέ “βραχείας παραμονής” στο νοσοκομείο. Γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

1.Πόσο επικίνδυνη είναι η επέμβαση τοποθέτησης ενθεμάτων για μεγέθυνση στήθους;

Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι μία. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Τα σύγχρονα ενθέματα είναι απολύτως στεγανά και δεν επιτρέπουν καμία μορφή διαπήδησης προς τον οργανισμό με οποιοδήποτε υλικό και αν είναι αυτά γεμισμένα. Το πρόβλημα αυτό ήταν υπαρκτό με τα παλιάς τεχνολογίας ενθέματα, που επέτρεπαν έστω και την απειροελάχιστη διαπήδηση του υλικού προς τον οργανισμό με αποτέλεσμα την δημιουργία αντισωμάτων και την εναπόθεση του υλικού αυτού σε διάφορα όργανα του σώματος.

2.Μπορεί να γίνει μαστογραφία ή υπερηχογράφημα στους μαστούς μετά από μία τέτοια επέμβαση;

Οποιαδήποτε εξέταση σχετίζεται με τους μαστούς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Τα ενθέματα δεν εμποδίζουν σε τίποτα το να φανεί οποιαδήποτε βλάβη θα μπορούσε να υπάρχει στους μαστούς και εφόσον υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί και η απαραίτητη εγχείρηση.

3. Η κλινική εξέταση και ψηλάφηση επηρεάζεται μετά από μία τέτοια επέμβαση;

Η ψηλάφηση και οποιαδήποτε άλλη κλινική εξέταση δεν επηρεάζεται καθόλου από την τοποθέτηση των ενθεμάτων. Επιπλέον, η προσωπική ψηλάφηση γίνεται ακόμη πιο εύκολη δεδομένου ότι ο φυσιολογικός μαστός “προβάλλει’ προς τα έξω και έτσι είναι πολύ πιο εύκολη η εξέταση και η ψηλάφηση του. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα η ανίχνευση του προβλήματος μπορεί να είναι πιο εύκολη και κυρίως να γίνει πιο γρήγορα αισθητή.

4. Έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά από μία τέτοια επέμβαση;

Δεν έχει παρατηρηθεί απολύτως καμία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου μαστού μετά από τη συγκεκριμένη επέμβαση. Αντίθετα η αναγνώριση οποιασδήποτε μορφής κακοήθειας μπορεί να σημειωθεί γρηγορότερα, διότι όπως προαναφέραμε ο μαστός προβάλλει προς τα έξω περισσότερο και έτσι γίνεται ευκολότερα αντιληπτή μέσω της ψηλάφησης η εμφάνιση, οποιουδήποτε οζιδίου καλοήθους ή κακοήθους. Η στατιστική εμφάνισης κακοήθειας στον μαστό, για τις Ελληνίδες, είναι μία στις 11. Η συχνότητα αυτή δεν επηρεάζεται από κανενός είδους επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο στήθος.

   Πριν και μετά:

5.Ποια τομή είναι η καλύτερη για την εισδοχή του ενθέματος;

 Η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. Ανάλογα με την πτώση που μπορεί να υπάρχει σε κάθε στήθος, ανάλογα με ττην προτίμηση του κάθε χειρουργού, καθώς επίσης ανάλογα με την προσωπική ζωή κάθε γυναίκας.

 6.Που είναι καλύτερα να τοποθετήσετε το ένθεμα; Μπροστά ή πίσω από τον θωρακικό μυ;

Όλοι οι μεγάλοι πλαστικοί χειρουργοί, σ’ όλον τον κόσμο, συμφωνούν ότι μία είναι η σωστή θέση τοποθέτησης του ενθέματος: Πίσω από τον θωρακικό μυ. Είναι βέβαια τεχνικά πιο δύσκολο και χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία από τον γιατρό, δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή θέση, ούτως ώστε το ένθεμα να μην έρχεται οε καμία απολύτως επαφή με τον μαστό και ο θωρακικός μυς να προφυλάσσει το ένθεμα από κάθε πιθανό τραυματισμό, δίνοντας του ταυτόχρονα το σχήμα και την υφή ενός φυσιολογικού στήθους.

 7.Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες ενθεμάτων;

Όπως είναι φυσικό υπάρχουν αρκετές μάρκες κατασκευής ενθεμάτων που διαφέρουν τόσο ως προς το υλικό, όσο και ως προς την ποιότητα και κυρίως ως προς την τιμή. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητείται εκτενώς με τον πλαστικό χειρουργό.

Πριν και μετά:

8.Πρέπει μετά την επέμβαση να φορά κανείς ειδικό σουτιέν;

Εάν το ένθεμα τοποθετηθεί πίσω” από τον μυ, τότε δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να φορέσει κανείς σουτιέν ή κάποιο ειδικό επίδεσμο. Στις περιπτώσεις όμως που το ένθεμα τοποθετείται μπροστά” από τον μυ, τότε ασφαλώς και χρειάζεται η γυναίκα να φορέσει ειδικό σουτιέν, ενώ το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να κάνει κάποιες κατάλληλες μαλλάξεις, ανάλογα με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται.

9.Το μέγεθος μπορεί να προκαθοριστεί;

Ασφαλώς αρκεί να ξέρει η γυναίκα τι μέγεθος σουτιέν θα θέλει να φοράει. Οι διάφορες τεχνικές με κομπιούτερ είναι σχεδόν άχρηστες, διότι δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Στο κάθε ιατρείο υπάρχουν τα λεγόμενα, sizers, δηλ. οι μεζού-ρες, που μπορεί η γυναίκα να δει εκ των προτέρων πόσο μεγάλο θα θέλει να γίνει το στήθος της. Είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για να μπορέσουμε να δούμε εκ των προτέρων το μέγεθος του στήθους.

Σχετικά άρθρα