Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016: Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου

15 Ιουνίου 2016

Εφόσον το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 ξεκίνησε δυναμικά στις 10 Ιουνίου και για κάποιες από τις πρώτες εκδηλώσεις επί Αθηναϊκού εδάφους τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί (Revolt Athens, Ιούλιος Καίσαρας. ΣπαράγματαΑπολογίες 4&5), νομίζω πως ήρθε η ώρα να προγραμματίσουμε τις θερινές εξορμήσεις μας στην Αργολίδα! Λίγο πριν την γιορτή έναρξης στην Πειραιώς 260, τη στιγμή που έμπειροι και αναγνωρισμένοι Έλληνες σκηνοθέτες, καθώς και ο πολυβραβευμένος Ρίμας Τούμινας, ετοιμάζονται σιγά- σιγά για την κάθοδό τους στη Μεγάλη Επίδαυρο, ας ρίξουμε μία ματιά στις εκδηλώσεις που πρόκειται να φιλοξενήσει το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.

 

Από την Ερριέττα Μπελέκου

 

Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξιενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές παραγωγές. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση , δύο ιδιαίτερες θεατρικές προτάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!

 

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Στέφανος Κορκολής, που έρχεται για δεύτερη φορά στη Μικρή Επίδαυρο μετά το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (Αύγουστος 2012, μαζί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη), ανοίγει μουσικά το φετινό πρόγραμμα σε μία μοναδική «Συνάντηση» με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, 1 & 2 Ιουλίου. Η πρώτη συνάντηση του καλλιτέχνη με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι και το αποτέλεσμα ήταν ένα διπλό άλμπουμ (από την Panik Platinum) που δεν άργησε να γίνει χρυσό! Στην επερχόμενησυναυλία θα ακούσουμε έργα από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, τα οποία θα παρουσιαστούν με ένα πιάνο και μία φωνή , μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη της περιόδου 1980-2000. Τα τραγούδια πρόκειται να ερμηνεύσει η νεαρή και ταλαντούχα Σοφία Μανουσάκη. Στη μουσική παράσταση συμμετέχει φιλικά η Μαριλίζα Παπαδούρη με το βιολοντσέλο της.

 

Λίγες μόνο μέρες μετά, την Τρίτη 5 Ιουλίου, όσοι επισκεφτούν το όμορφο θεατράκι της Επιδαύρου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την παράσταση «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος», που προέκυψε από την δημιουργική και συστηματική συνεργασία φοιτητών και διδασκόντων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το εν λόγω τμήμα –τις πόρτες του οποίου πέρασα ως φοιτήτρια την δεύτερη χρονιά λειτουργίας του-, στην παρθενική του κάθοδο στην Μικρή Επίδαυρο θα μεταφέρει στη σκηνή τοέργο «Ποδάγρας» του σπουδαίου Άγγλου ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ (1821). Πρόκειται για μία σάτιρα βασισμένη στο μύθο του Οιδίποδα, με εξαιρετικά επίκαιρο θέμα και έντονες επιρροές από το αρχαίο δράμα και ιδιαίτερα την αττική κωμωδία . Η πρώτη μορφή, παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Γκαλερί στο "Φουγάρο" τον Μάρτιο του 2015 με τη μορφή κοινής δίγλωσσης παράστασης στα αγγλικά και τα ελληνικά, ενώ η τελική μορφή του ελληνικού μέρους, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, πάλι στο "Φουγάρο". Το project αυτό αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας στο εσωτερικό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όσο και στην ενδυνάμωση της διεθνούς διάστασης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του. Κυρίως όμως, φιλοδοξεί να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό ένα άγνωστο και εξαιρετικά σημαντικό θεατρικό κείμενο . Επιπλέον, η παράσταση, θα λέγαμε ότι κατά κάποιον τρόπο, προετοιμάζει και το έδαφος για το "Λύκειον Επιδαύρου", το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος που θα λειτουργήσει από του χρόνου στην Επίδαυρο, όπως έχει ανακοινώσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

 

Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει η Τάνια Τσανακλίδου, που τον περασμένο χειμώνα συμμετείχε στην παράσταση των bijoux de kant «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», για να μας πάει μία μουσική "βόλτα" σε αγαπημένες θεατρικές στιγμές μέσα από την συναυλία «Μείναν τα τραγούδια μόνα».  Για δύο μόνο βράδια, στις 8 & 9 Ιουλίου, παρουσιάζει μία μουσική παράσταση που συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, καθώς θα ερμηνεύσει μόνο τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για το θέατρο. Όπως λέει η ίδια η Τάνια Τσανακλίδου: «Αυτό που κάνει μια θεατρική παράσταση μοναδική, πέραν της καλλιτεχνικής της αξίας, είναι το γεγονός ότι δεν καταγράφεται, παρά μονάχα στο νου και την καρδιά μας. Κι έπειτα η μνήμη κάνει τις επιλογές της. Μπερδεύει πρόσωπα και ρόλους, γεμίζει τις σιωπές με προσωπικές ιστορίες. Ξεχνάμε πώς ακριβώς ήταν η πλοκή, γεμίζουν σκιές οι εικόνες. Ο χρόνος έχει παγώσει. Στιγμές μονάχα και εικόνες γεμάτες σκιές σε παλιές φωτογραφίες.
Και ξαφνικά, ακούς ένα τραγούδι απο εκείνη την παράσταση, που αμυδρά θυμάσαι, και να την η Μελίναολοζώντανη, να ανεβαίνει την σκάλα απ' το Υπόγειο στο φεγγάρι! Ξαναγυρνούν οι ηθοποιοί στους ρόλους τους και ξαναστήνεται η σκηνή. Μόνα τους, ολομόναχα τα τραγούδια, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα ζωντανεύουν πρόσωπα μυθικά και ιστορίες, που ενα βράδυ κάτω απ' τ' άστρα εξομολογήθηκαν οι άνθρωποι στους θεούς τους». Μαζί της θα είναι οι εξαιρετικοί μουσικοί: Τάκης Φαραζής , Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Παναγιώτης Τσεβάς, Παρασκευάς Κίτσος, Τάσος Μισυρλής. 

 

Στο τόσο γνώριμό του πια θέατρο, τη Μικρή Επίδαυρο, επιστρέφει στις 15 & 16 Ιουλίου ο Σταμάτης Κραουνάκης ο οποίος εμπνέεται από την ιστορική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα και προτείνει μία μελοποιημένη παράσταση που έρχεται σε άμεσο διάλογο με το πρόσφατο ηρωϊκό παρελθόν μας. Το προφορικό κείμενο του Γέρου του Μοριά, που παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα, “ζωντανεύει” επί σκηνής με την Ελένη Ουζουνίδου στο ρόλο της δασκάλας, τον ίδιο τον Σταμάτη Κραουνάκη στο πιάνο, ενώ συνοδεύει με μέλος και όρχηση η μικρή πενταμελής ομάδα των σταθερών του συνεργατών: Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας, και στο μπουζούκι ο Βάιος Πράπας.


Ο φετινός νικητής του βραβείου «Δημήτρης Χόρν», Αργύρης Πανταζάρας, κατεβαίνει στη Μικρή Επίδαυρο στις 22 & 23 Ιουλίου για να παρουσιάσει με την καλλιτεχνική ομάδα Momentum την «Μητρόπολη», μία παράσταση που δομείται πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης – έννοιες που στην εποχή μας έχουν αποκτήσει τρομακτική βαρύτητα. Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών ( Αντιγόνη , Οιδίπους Τύραννος, Βάκχες , Ηρακλής Μαινόμενος, Μήδεια). Ο ταλαντούχος ηθοποιός , στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, έχει στο πλευρό του νέους ηθοποιούς με ισχυρές συνεργασίες στο δυναμικό τους (Χαρά Μάτα Γιαννάτου , Μελισσάνθη Μάχουτ, Γιώργο Κατσή, Αγησίλαο Μικελάτο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο), απόφοιτους του Εθνικού Θεάτρου. Οι φωτισμοί υπογράφονται από τον διακεκριμένο στο κινηματογράφο, διευθυντή φωτογραφίας,Γιώργο Καρβέλα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λουκίας Χουλιάρα, την  κίνηση έχει αναλάβει οΗλίας Χατζηγεωργίου, ενώ το ηχητικό περιβάλλον έχει σχεδιάσει Γιώργος Πούλιος. Τέλος, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ελίνα Μαντίδη που έχει κάνει και την δραματουργική επεξεργασία.

 

Την αυλαία στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου "κλείνει" στις 29 & 30 Ιουλίου ο χαρισματικός ηθοποιόςΜανώλης Μαυροματάκης που, μετά την όμορφη σκηνική του πρόταση για μικρούς και μεγάλους πάνω στην«Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ (2014), επανέρχεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να παρουσιάσει έναν ιδιαίτερο μονόλογο, τον οποίο ερμηνεύει ο ίδιος. Πηγή έμπνευσης για την παράσταση «Η ριμάδα η ζωή»,αποτέλεσε η προσωπικότητα του Κρητικού ποιητή Στέφανου Σαχλίκη που έζησε τον 14ο αιώνα στο Ηράκλειο σε μια ταραγμένη εποχή (ενετοκρατία, εξεγέρσεις, μαύρη πανούκλα). Ο Σαχλίκης της παράστασης είναι μία κλονισμένη φιγούρα. Ένας τρυφερός, ασταθής άνθρωπος, πικραμένος και πότε-πότε άγρια χλευαστής, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί... Το πρωτότυπο κείμενο, τη μείξη καθώς και τη μετάφραση λοιπών κειμένων έχει αναλάβει ο Γιώργος Κοροπούλης, ενώ τη μουσική που θα εκτελείται ζωντανά, υπογράφει ο Τάσος Ρωσόπουλος.

 

Σε μία εποχή βαθιάς ύφεσης και δυσκολιών, που όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε για λίγο από την γκρίζα καθημερινότητα, το Φεστιβάλ έρχεται για να γεμίσει ήχους και θέαμα τις καλοκαιρινές μας νύχτες, με θέα τις όμορφες ακτές της Αργολίδας…

 

Προμηθευτείτε λοιπόν εγκαίρως τα εισιτήριά σας και αρχίστε από τώρα να οργανώνετε την καλοκαιρινή σας απόδραση στην Επίδαυρο!

 

Ακολουθεί το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων*:


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
σε έργα Μίκη Θεοδωράκη
[1 & 2 Ιουλίου]

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος, του Πέρσυ Σέλλεϋ
[5 Ιουλίου]

ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ
Μείναν τα τραγούδια μόνα
[8 & 9 Ιουλίου]

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ & ΣΠΕΙΡΑ-ΣΠΕΙΡΑ
8 Οκτωβρίου 1838. Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα
[15 & 16 Ιουλίου]

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Μητρόπολη
Χορός & Άγγελοι από το πανάρχαιο δράμα
[22 & 23 Ιουλίου]

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ
η ριμάδα η ζωή
[29 & 30 Ιουλίου]

 

*Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 21:30.

 

Φωτογραφία: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου © Αρχείο Φεστιβάλ Αθηνών - ΟΜΜΑ

 culturenow.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ