Hμικρανίες σε παιδιά και εφήβους: Τι ρόλο παίζει η έλλειψη βιταμινών

<p style="text-align: justify;"><span>Η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ενδέχεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη ημικρανία στα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.</span><br /><br /><span>Αναλύοντας στοιχεία από τους ασθενείς του Κέντρου Κεφαλαλγίας του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημαντικό ποσοστό είχαν ήπια ανεπάρκεια βιταμίνης D, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και συνενζύμου Q10.</span><br /><br /><span>Το συνένζυμο Q10 είναι μία ουσία σαν βιταμίνη που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του σώματος και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας που προορίζεται για την κυτταρική ανάπτυξη και συντήρηση.</span><br /><br /><span>Η νέα ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν συχνότερα ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10, ενώ τα αγόρια και οι νεαροί άνδρες ανεπάρκεια βιταμίνης D η οποία είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου και υπάρχει σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.</span><br /><iframe id="iFrameMagicInArticle" src="http://www.real.gr/TWAgoraInArticle.html?id=6928703" frameborder="0" scrolling="no" width="0" height="0"></iframe></p>
<p style="text-align: justify;"><span>Επιπλέον, οι ασθενείς με χρόνιες ημικρανίες είχαν συχνότερα ανεπάρκεια συνενζύμου Q10 και ριβοφλαβίνης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι είχαν σποραδικές ημικρανίες.</span><br /><br /><span>Σε αντίθεση, όμως, με προγενέστερες μελέτες, ο συγκεκριμένος πληθυσμός ασθενών δεν φάνηκε να έχει ανεπάρκεια άλλων βιταμινών, όπως το φολικό (ή φυλλικό) οξύ.</span><br /><br /><span>«Αν και τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, είναι προκαταρκτικά και δεν ξέρουμε ακόμα εάν η αποκατάσταση των βιταμινικών ανεπαρκειών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα ή/και τη βαρύτητα των ημικρανικών κρίσεων», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Χάγκλερ στο 58ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας όπου παρουσίασε τη μελέτη.</span><br /><br /><span>Η ριβοφλαβίνη είναι γνωστή και ως βιταμίνη της μνήμης. Οι κύριες πηγές της στη διατροφή μας είναι το γάλας, το κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα αυγά.</span><br /><br /><strong><a href="http://www.real.gr">www.real.gr</a></strong></p>
<p><strong><br /></strong></p>

Σχετικά άρθρα