Γνωριμίες στο internet: "Ερωτευμένος με κάποια που δεν έχω δει ποτέ"

15 Ιουνίου 2016

ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ: Η συμμόρφωση σε αλλότριες φαντασιωτικές απαιτήσεις που οδηγεί σε απομάκρυν­ση από τον εαυτό.

Η φαντασιωτική αισθησιακή σχέση μέσω Inter­net μοιάζει να προστατεύει τους συνδεδεμένους, αφού προσφέρει την άμεση ευχαρίστηση της κοντι­νής σχέσης και την ασφάλεια της απομακρυσμέ­νης. Υπόσχεται ότι δίνει την δυνατότητα να εξαφα­νιστείς όποια στιγμή το θελήσεις, δίχως να χρειάzεται να απολογείσαι, να απολαμβάνεις κάποια επι- μέρους ελκυστικά στοιχεία του άλλου, δίχως την υποχρέωση να τον έχεις ολόκληρο.

Η φαντασιωτική αισθησιακή σχέση μέσω Inter­net δεν δημιουργεί υποχρεώσεις, δεν ζητά δεσμεύ­σεις, δεν κοστίζει οικονομικά. Το ζήτημα που όμως αναδύεται δεν είναι ηθικό, είναι υπαρξιακό. Αν οι διαφορετικές ανάγκες είναι αυτονομημένες και ζη­τούν κατά καιρούς την ικανοποίησή τους, τότε δεν είναι επόμενο η ζωή να κατακερματίζεται;

Η αλλοτρίωση του εαυτού έχει συγκεκριμένο ση­μείο εκκίνησης, αλλά αυτονομημένη έκβαση, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η εγκατάλειψη του εαυτού, η απομάκρυνση από τους φίλους και τους γνωστούς, η απογοήτευση από την πραγματική ζωή με το συνεπαγόμενο κλείσιμο, οδηγεί στη φα­ντασίωση μιας σχέσης μέσω Internet ως απελπι­σμένη τελευταία αίσθηση ζωής.

Mια ιστορία

Ο νέος άντρας μπαίνει αναστατωμένος στο γρα­φείο μου και δηλώνει: «Είμαι ερωτευμένος με κάποια του δεν έχω συναντήσει ποτέ!».

Η ιστορία τον ιντερνετικού έρωτα με μια Σόνια 27 ετών, που η επικοινωνία μαζί της στο chat τον έκανε να νιώσει ότι μπορεί να υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος, μια γυναικεία ύπαρζη που να του είναι Απαραίτητη. Για πρώτη φορά ένιωσε τόσο ελεύθε­ρος, ώστε να ανοίξει την καρδιά του και να εκφράσει συναισθήματα και σκέψεις, που ως τότε ήταν βαθιά καταχωνιασμένα.

Ήταν σημαντικά υπέρβαρος και είχε παραιτη­θεί από την ιδέα ότι θα μπορούσε να ενδιαφερθεί κάποια κοπέλα σοβαρά γι αυτόν. Επομένως το θέ­μα έρωτας δεν το είχε αγγίζει ποτέ ως τότε. Και έρχεται η Σόνια 27 ετών, από το πουθενά, να τον κάνει να νιώσει ότι μπορεί να ζωντανέψει και αυ­τό το κεφάλαιο στη ζωή του.

Η επικοινωνία κρατά έζι μήνες. Τρεις με τέσσερες ώρες την ημέρα είναι συγκεντρωμένος στον υπολογιστή, γράφοντας και διαβάζοντας εζομολογητικά μηνύματα που αφορούν το σύνολο της ζω­ής. Αυτός, ένας απόκοσμος άνθρωπος, που ποτέ δεν υπήρξε νέος, αθλείται συστηματικά για να την συναντήσει. Και μαζί με την άθληση ξυπνούν και άλλες θετικές πλευρές του εαυτού του που παρέ­μεναν εν υπνώσει.

Αλλά, όταν της στέλνει φωτογραφίες και ζητά δικές της, εκείνη υπεκφεύγει. Είναι που η Σόνια 27 ετών φοβάται και κρύβεται για τους δικούς της λό­γους; Είναι που η Σόνια 27 ετών δεν υπάρχει, όπως ισχυρίζονται κάποιοι που προσπαθούν να τον συνε­τίσουν; Ότι αντί για Σόνια 27 ετών, μπορεί να υπάρ­χει μια Κατίνα 78 ετών ή ένας Μπάμπης 44 ετών;

Εκείνος επιμένει. Η Σόνια 27 ετών γι’ αυτόν υπάρχει και είναι ο μόνος άνθρωπος που τον κατα­λαβαίνει. Αλλά, όταν τής προτείνει να συναντηθουν εκείνη πρέπει να φύγει  σε μια μακρινή επαρ­χιακή πολη για μια δουλειά ττον βρήκε εκεί και που δεν θα μπορούσε να την αφήσει.

Η Σόνια 27 ετών γι αυτόν υπάρχει και είναι ερωτευμένος μαζί της. Είναι φορές που η υποκει­μενική πραγματικότητα, ακόμη και η φαντασιωτική, είναι σημαντική για την ύπαρξη. Είναι κάποιες φορές που η ύπαρξη φάχνει την αφορμή για να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Είναι τότε που ανα­καλύπτει μια Σόνια 27 ετών για να την εχει ως μούσα στο ξύπνημά του.

Η Σόνια 27 ετών που για εκείνον υπήρξε, άλλο- θα είναι η αφετηρία για αναζήτηση μιας πραγ­ματικής ζωής και επομένως και του εαυτου του και άλλοτε η Σόνια 27 ετών θα αποτελέσει την οριστι­κή φυλακή, αφού ποτέ δεν θα προσπαθήσει να την α­νακαλύψει εκεί που πραγματικά υπάρχει. Δίπλα του.

Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καραγιάννης Απόσπασμα από το βιβλίο Έρωτας ή τίποτα- Εκδόσεις Αρμός


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ