Nικολάς Μαδούρο: Ο αγράμματος οδηγός λεωφορείου που έγινε πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Τσίπρας, ο Τσάβες και η κατάρρευση μιας χώρας

16 Ιουνίου 2016

Όσο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ζουν με το φόβο του επόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος από το ΙSIS, στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στη Βενεζουέλα, η κατάσταση εδώ και μήνες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα επεισόδια μεταξύ πολιτών είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και γίνονται για λίγο φαγητό, ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη 14/6 η αστυνομία προχώρησε σε 400 συλλήψεις μετά από προσπάθεια λεηλασιών σε καταστήματα. Ακόμα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα σε χωριστά βίαια επεισόδια και λεηλασίες λόγω των ελλείψεων τροφίμων. Όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν μεγάλες ελλείψεις και αδυνατούν να νοσηλεύσουν όλους τους ασθενείς. 

Πίσω από αυτή την πτώση, βρίσκεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Η οικονομική κρίση, ο τριψήφιος πληθωρισμός και η σοβαρή ύφεση έχουν στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στον σοσιαλιστή ηγέτη. Η αντιπολίτευση για να βγάλει τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο, προσπάθησε να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την διεξαγωγώ δημοψηφίσματος. Μόλις πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο Μαδούρο απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να γίνει ένα δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία μέσα στο 2016. «Δεν θα γίνει εκβιασμός εδώ. Εάν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να διοργανωθεί δημοψήφισμα, θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά κι αυτό είναι όλο», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. «Εάν δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις, δεν θα γίνει δημοψήφισμα κι αυτό είναι όλο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Με αυτό το τρόπο, ο Μαδούρο εξασφαλίζει ακόμα την προεδρία αν η χώρα δε προχωρήσει σε εκλογές το 2016. Αν όμως το δημοψήφισμα γίνει το 2017, θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρό του σε περίπτωση ήττας του. Σε αυτή την περίπτωση ο αντιπρόεδρος θα ασκήσει την εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας του Μαδούρο, ως το 2019.

Ο Μαδούρο ήταν η προσωπική επιλογή του σοσιαλιστή προέδρου Ούγο Τσάβες ως διάδοχός του προτού αποβιώσει το 2013. Έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία προτού τελειώσει η θητεία του το 2019 και έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει να οργανώσει πραξικόπημα εναντίον του. Είναι και ο 65ος πρόεδρος της χώρας. Έχει γεννηθεί στο Καράκας στις 23 Νοεμβρίου το 1962. Γεννήθηκε μέσα σε μια αριστερή οικογένεια, με τον πατέρα του να είναι συνδικαλιστής και πρόεδρος σωματείου. Έχει άλλες τέσσερις αδερφές. 

Μεγάλωσε στους δρόμους του Los Jardines, σε μια εργατική συνοικία στα δυτικά του Καράκας. Πήγε φυσικά σε δημόσιο σχολείο όπου και εκλέγεται πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου στο λύκειό τουΣύμφωνα με τα αρχεία του σχολείου, ο Μαδούρο μάλλον δεν αποφοίτησε, όμως όλοι τον θυμούνταν σαν μια επιβλητική φιγούρα. Άκουγε φανατικά ροκ μουσική στα νεανικά του χρόνια και αγαπημένο του συγκρότημα ήταν οι Led Zeppelin, ενώ σκεφτόταν να ακολουθήσει και την καριέρα του μουσικού.  

Για πολλά χρόνια, εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείων και πρωτοστάτησε στη δημιουργία εργατικού σωματείου, όταν αυτά είχαν απαγορευθεί από την εργοδότρια εταιρεία την δεκαετία του '80. Την ίδια δεκαετία, ήταν και στην προσωπική φρουρά του  José Vicente Rangel όταν κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές το 1983. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε μέλος της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος του Ούγκο Τσάβες MBR-200, που συχνά διαδήλωνε για την απελευθέρωση του αρχηγού τους, που ήταν στη φυλακή για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1992. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου γνωρίστηκε με τη Σεσίλια Φλόρες, δικηγόρος της ομάδας υπεράσπισης του Τσάβες, η οποία έμελε να γίνει η σύντροφος της ζωής του.Κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ούγκο Τσάβες, η δημοτικότητά του αρχίζει και ανεβαίνει, το 1998. Αν και δεν μιλάει άλλες ξένες γλώσσες, το 2006 γίνεται υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσάβες και συνέχισε την επιθετική ρητορική του ηγέτης της Βενεζουέλας, με στόχο κυρίως τις ΗΠΑ. Το 2012 γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσάβες και αφού ο καρκίνος του προέδρου Τσάβες επιδεινώθηκε, προέτρεψε τους πολίτες της Βενεζουέλας να δώσουν την υποστήριξή τους στον Μαδούρο, ο οποίος θα τον διαδεχόταν: «Είναι ένας επαναστάτης, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία παρότι είναι μικρός σε ηλικία, με μεγάλη αφοσίωση και ικανότητες για δουλειά, ηγεσία και χειρισμό δύσκολων καταστάσεων», είχε πει τότε ο Τσάβες.

Κι έτσι κι έγινε, μιας και επικράτησε με ποσοστό 50,8% έναντι 49% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Στην τελετή ορκομωσίας του, ένας άνδρας όρμηξε στην εξέδρα και του άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια, ενώ παράλληλα σε πολλές συνοικίες της πόλης υποστηρικτές της αντιπολίτευσης οργάνωσαν διαμαρτυρία χτυπώντας κατσαρόλες. Πολλοί πίστεψαν τότε πως επειδή είναι προσιτός, θα καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Βενεζουέλα, ενώ άλλοι φοβήθηκαν ότι θα φέρει νέες εντάσεις, όπως κι έγινε. 

Από το 2014 είχαν αρχίσει οι διαδηλώσεις λόγω της αυξημένης βίας στη χώρα και της έλλειψης βασικών αγαθών. Ο ίδιος θεώρησε ότι όλο αυτό ήταν μια προσπάθεια να γίνει πραξικόπημα. Η βία και από την πλευρά των αρχών ήταν μεγάλη, παρά την υποστήριξή του ιδίου στις ειρηνικές διαδηλώσεις. Και τα πράγματα σιγά σιγά εξελίχτηκαν στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα: ουρές για είδη βασικής ανάγκης, έλειψη φαρμάκων, άνθρωποι να πεθαίνουν από ασιτία. Τα νέα μέτρα που ανήγκειλε τον Απρίλιο, προέτρεπε τους πολίτες για δύο μήνες κανένας να μην εργάζεται τις Παρασκευές για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα συνέτισε τις γυναίκες να μην χρησιμοποιούν πιστολάκι για τα μαλλιά! 

Ο ίδιος είχε εκφράσει την υποστήριξη του στην κυβέρνηση Τσίπρα, βρίσκοντας πολλά κοινά ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την κρίση στην Ελλάδα.  Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Θα ήθελα επισήμως να εκφράσω στον Πρωθυπουργό Τσίπρα, στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό όλη την αλληλεγγύη του μπολιβαριανού και τσαβικού λαού της Βενεζουέλας, όλη την υποστήριξη και την αγκαλιά μας. Την αγκαλιά μας προς τους πολίτες της Ελλάδας, τον ελληνικό λαό. Μη φοβάστε, Έλληνες και Ελληνίδες αδέρφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο."

Το 2014 είναι και η χρονιά που το περιοδικό ΤΙΜΕ τον συμπεριλαμβάνει στους 100 ανθρώπους με μεγαλύτερη επιρροή. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ