Παπανδρέου: "Ρίξε λάδι στο καντήλι, πριν λησμονηθώ"

19 Ιουνίου 2016

«Εθνική συνεννόηση για επαναστατικές αλλαγές», είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει λόγο για ένα «εθνικό moratorium σοβαρότητας» και για την «ανάγκη ενός Εθνικού Συμβολαίου με δικές μας, συμφωνημένες μεταξύ μας αλλαγές».

«Χρειάζονται εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις», «οι αλλαγές για να ριζώσουν πρέπει να υπερβαίνουν τον εκλογικό κύκλο», υποστηρίζει και σημειώνει σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες πως το μείζον είναι «συμφωνία σε πολιτικό πλαίσιο αλλαγών, ένα Εθνικό Συμβόλαιο» και όχι σε τι κυβερνητικό σχήμα θα μεταφραστεί αυτό. «Εμείς αυτό εκφράζουμε: ναι στη συναίνεση, αλλά για αποφασιστικές τομές. Όχι για μοίρασμα της εξουσίας».

Αυτή είναι η θέση που διατυπώνει και στο ερώτημα εάν αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ανοικτός να βοηθήσω οποιονδήποτε δεσμευτεί σε πολιτικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών -δεν με νοιάζει πώς λέγεται. Καθέναν που να είναι έτοιμος να βάλει το κοινό καλό πάνω από την πελατειακή αντίληψη νομής της εξουσίας. Να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος». «Δυστυχώς, αυτή η πρόθεση φαίνεται να σπανίζει. Μακάρι να διαψευστώ», προσθέτει.

Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δεν "βλέπει" εκλογές και αναφέρει σχετικά με την έντονη επαναδραστηριοποίηση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ότι «οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για να ακουστούν πλέον αλήθειες». Αναφορικά με τα περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι: «Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας και δημιουργούν τις συνθήκες και το πλαίσιο για μια Ελλάδα της παραγωγής. Και μετά, όλοι και όλα από τη βάση». Επισημαίνει δε ότι οι διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά πολιτικές. «Σε κάθε περίπτωση, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν θα παραμείνει ή όχι, αν θα αλλάξει όνομα ή όχι, αν θα γίνει Ελιά, Ροδακινιά ή όποιο άλλο δέντρο, πρέπει να το αποφασίσει η βάση του, οι οπαδοί και φίλοι του. Όχι κάποιο τραπεζάκι στο Κολωνάκι», λέει.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, αναφέρει ότι η ουσία είναι «αν θα τελειώνουμε με το μαύρο πολιτικό χρήμα, σπάζοντας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες» και πως «ένα αναλογικότερο σύστημα με διευκόλυνση συνασπισμών κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν γίνει το πρώτο».

Στέφανος Κασιμάτης, kathimerini.gr

"Λίγο συγκινήθηκα, να πω την αλήθεια· και χάρηκα, επίσης, γιατί αυτός ο άνθρωπος –ας το παραδεχθούμε, επιτέλους– τιμωρήθηκε περισσότερο από όσο του άξιζε. Ο Γιώργος μας, ο ΓΑΠ, πήγε και μίλησε στο ωραίο Αγρίνιο, όπου οι περήφανοι Αιτωλοί και οι γενναίοι Ακαρνάνες τον υποδέχθηκαν με αγάπη. Τινές εξ αυτών δε τον έραναν με άνθη: γαρίφαλα και γαρδένιες. «Ωραία λουλούδια κι άσπρα ως ταίριαζαν πολύ στην εμορφιά του», που λέει ο ποιητής, του οποίου το όνομα όχι σπανίως οι νεότεροι συγχέουν με εκείνο του δικτάτορα Καντάφι.

Εδώ είναι όμως που εισάγεται ορμητικά το στοιχείο της συγκίνησης: τι ωραία χειρονομία και τι λεπτότητα στον συμβολισμό! Ο Γιώργος είναι γιος Του. Εμείς τείνουμε συχνά να το ξεχνάμε (για ευνόητους λόγους), αλλά είναι ο γιος Εκείνου. Εκείνου που αναβίβασε κοινωνικά και πολιτισμικά το μπουζουξίδικο στο επίπεδο του Μεγάρου της Μουσικής. Τι άλλο του πρέπει λοιπόν του Γιώργου, αν όχι λευκά λουλούδια; «Ιστορία μου, αμαρτία μου», που λέει ένας άλλος ελάσσων ποιητής.

Αλίμονο, όμως! Παραμένει αμετανόητος και πάντα το ίδιο αδύναμος να κάνει μια νέα αρχή. Υπερασπιζόμενος, π.χ., την κυβέρνησή του, λέει –και πολύ σωστά– ότι το μνημόνιο δεν είναι η αιτία των δεινών, πραγματική αιτία είναι η εκτίναξη δαπανών και δανεισμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. Σύμφωνοι, αλλά και αυτός εξελέγη με τον ισχυρισμό ότι λεφτά υπάρχουν. Εξελέγη και αμέσως ξόδεψε ένα δισ. για τους ψηφοφόρους του. Τέλος, του πήρε κάμποσους μήνες να καταλάβει κι όταν κατάλαβε... Πώς το λένε; Μύρισε ξαφνικά άνοιξη. Καλύτερα, λοιπόν, ας μείνουμε στα λουλούδια. Μια χαρά θέμα είναι: ο Γιώργος και τα λουλούδια. Αν μάλιστα έχει επιτυχία, θα το κάνω σειρά: ο Γιώργος και τα ζώα του αγρού, ο Γιώργος και τα ζώα του δάσους κ.ο.κ."


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
T. S. Eliot
Η Σκέψη της ημέρας
T. S. Eliot