Βουτιά στα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά

20 Ιουνίου 2016

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου –Απριλίου δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ σε νησιά όπως για παράδειγμα η Μύκονος παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων κατά 62%.

Σύμφωνα με το Έθνος, σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος η απόκλιση έναντι των στόχων κυμαίνεται από 35% έως 40%.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνεται και στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, τα οποία υπολείπονται του στόχου κατά 488 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στα έσοδα από τον ΦΠΑ για το αντίστοιχο τετράμηνο, που υστερούν κατά 127 εκατομμύρια ευρώ έναντι των στόχων.

Η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη τον Μάιο σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι αυξημένα κατά 473 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό από ποιους φόρους και από ποια έσοδα προέρχεται αυτή η αύξηση.

Προκειμένου να "πιαστούν" οι στόχοι του προϋπολογισμού και να αποφευχθεί η συζήτηση για ενεργοποίηση του “κόφτη”, πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπράττονται μηνιαίως έσοδα 4 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες του Έθνους, αναφέρουν ότι εάν η εικόνα των εσόδων δεν είναι ικανοποιητική, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η συζήτηση τον Οκτώβριο για προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του "κόφτη".

 

Πηγή: Εθνος, enikos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ