Τα έξι σημαντικά σημεία του βελονισμού και η ευεργετική τους δράση στο σώμα!

22 Ιουνίου 2016

                                  ΕΞΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

 

 

 

Γράφει η Άρτεμις Καρνέζη, Θεραπεύτρια, Καθηγήτρια Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (Π.Κ.Ι.), Βελονισμού και Ρεφλεξολογίας

Τηλ: 210 6725921 και 6932 608602

Απόσπασμα από το βιβλίο: Η ρεφλεξολογία συναντά τα πέντε στοιχεία και τους μεσημβρινούς μέρος Α'

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΚΑΔΗΜΙΑ

 

 

 

Κάθε σημείο βελονισμού, όταν ενεργοποιηθεί, δρα με τρόπο ιδιαίτερο και ισχυρό στην κίνηση της ενέργειας στο σώμα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν πολυδιάστατη επίδραση. Το κάθε σημείο, πέρα από αυτή τη δυναμική του, λειτουργεί ευεργετικά σε ένα πλήθος συμπτωμάτων και ασθενειών. Αυτό προκύπτει από την ενεργειακή ισορροπία που επιφέρει στον οργανισμό. Στον βελονισμό συνηθίζεται ο συνδυασμός διαφορετικών σημείων γιο την αποκατάσταση απλών, αλλά και πολυσύνθετων διαταραχών.

 

Η ενεργοποίηση των σημείων αποκαθιστά εσωτερικά στο σώμα τις φυσικές σχέσεις των πέντε στοιχείων. Η ενεργοποίησή τους αποκαθιστά τη ροή της ενέργειας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση, αλλά και την ίαση ενός ευρέως φάσματος διαταραχών. Το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης της ενέργειας είναι η αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού του σώματος και κατ' επέκταση η ανακούφιση από τον πόνο ή άλλα ενοχλητικά συμπτώματα και η αναστροφή της αρνητικής εξέλιξης μιας ασθένειας. Βέβαια, ο βαθμός αποκατάστασης της «χαμένης» ισορροπίας εξαρτάται από ένα σύμπλεγμα πραγμάτων και όχι μόνο από τον ερεθισμό ανακλαστικών περιοχών ή σημείων βελονισμού.

 

Το αν και κατά πόσο θα επανέλθει η υγεία στο σώμα, εξαρτάται από τη σωματική, ψυχική και πνευματική κατάσταση ενός ατόμου. Όταν το άτομο έχει δυνάμεις βελτίωσης και στα τρία αυτά επίπεδα, έχει πραγματικά πολλές δυνατότητες να αποκαταστήσει την ανισορροπία που έχει δημιουργηθεί στο σώμα του. Χρειάζεται, δηλαδή, ενέργεια Qi στο σώμα, την ψυχή και στο πνεύμα. Αυτή η ενέργεια Qi έχει πολλές μορφές, άλλοτε περισσότερο υλικές και άλλοτε πιο συλες. Στο σώμα η ενέργεια Qi είναι το αίμα και γενικά η ύλη του, στο πνεύμα η σκέψη και η αντίληψη, στην ψυχή τα συναισθήματα. Ακόμα και για την ικανότητα σωστής επιλογής του τρόπου θεραπείας από τον ίδιο τον πάσχοντα, αλλά και του θεραπευτή, είναι απαραίτητη η ύπαρξη της Qi. Με την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας, που σίγουρα περιλαμβάνει την κάθαρση και τη θρέψη του σώματος, τη φώτιση του πνεύματος και τον εξαγνισμό της ψυχής, το σώμα μπορεί να ανακάμψει, ακόμα κι αν η ενέρ-γειά του βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα σημεία βελονισμού μπορούν, όταν ενεργοποιηθούν, να λειτουργήσουν ως θεραπευτικοί καταλύτες σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης υπόστασης. Αρκεί να υπάρχει Qi να διαχειριστούν. Αν αυτά τα επίπεδα είναι πια μηδαμινά, τότε είναι πολύ δύσκολο να πυροδοτηθεί η διαδικασία επαναφοράς της υγείας.

 

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να επιφέρουν σημαντική μείωση των αρνητικών βιωμάτων στο σώμα. Μπορεί δηλαδή το σώμα, ο νους ή η ψυχή να μην έχουν τη δύναμη να αναστρέψουν μια παθολογική τους κατάσταση αλλά, παρ' όλα αυτά, να αισθανθεί το άτομο σημαντική ανακούφιση σε όλα τα επίπεδα.

 

Το εύρος του θεραπευτικού αποτελέσματος θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Εκτός από τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις, η κληρονομικότητα, η σωματική και η ψυχοδια-νοητική ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το επάγγελμα, ο τρόπος σκέψης, η τύχη ή και το κάρμα, είναι μερικοί από τους σημαντικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση της ίασης σε ένα σώμα. Ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς φαίνονται αμετάβλητοι, όπως είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ιδιοσυγκρασισ-κή τάση του σώματος σε ασθένειες και διαταραχές, η πράξη δείχνει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μάλιστα, μερικές φορές, το πιο απλό μηορεί να μην έχει ιδιαίτερα θετική έκβαση και το πιο σύνθετο να ιαθεί εντελώς!

 

Τα σημεία βελονισμού «ξεκλειδώνουν» την κίνηση της ενέργειας στο σώμα, συντονίζουν τις κινήσεις των πέντε στοιχείων και τις φυσικές σχέσεις τους και μέσα από αυτό το ξεκλειδωμα χαράζεται ο δρόμος προςτην ίαση και ξεκινάει η θεραπευτική πορεία. Το πού θα φτάσει η πορεία αυτή, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

 

Η πίστη και η εμπιστοσύνη στους φυσικούς νόμους, έξω από και μέσα στο σώμα, η αποδοχή και η εναρμόνιση με αυτούς, η ικανότητα αλλαγής παγιωμένων αντιλήψεων και τρόπων, η καθαρή, αγνή και ανιδιοτελής πρόθεση είτε είσαι ασκών τη θεραπευτική είτε πάσχων, και η επαρκής κατάρτιση στις μεθόδους που εξασκείς, θα αντλήσουν τη μέγιστη θεραπευτική δύναμη που διαθέτουν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος. Ευθύνη σου είναι να μεταδώσεις και στον πάσχοντα τα παραπάνω, μέσα από όποιον τρόπο ταιριάζει σε σένα. Κρατώντας συνειδητό το εγώ σου σε όσο το δυνατόν χαμηλότερους τόνους, μεταφέρεις το θεραπευτικό και συνολικό σου ήθος μέσα από τον λόγο σου, τις πράξεις σου, τη στάση σου ή ακόμα και μόνο μέσα από τη σιωπή σου, η οποία φωτίζει και φέρνει στην επιφάνεια την εσωτερική σου διάθεση. Όλο αυτό μπορεί πραγματικά να μεταφερθεί μέσα από τα χέρια σου και το άγγιγμά σου, το βλέμμα σου, τον νου σου και την καρδιά σου. Αρκεί να είναι εκεί!

 

 

 

 

Υπάρχουν περισσότερα από 397 χαρτογραφημένα σημεία μεσημβρινών. Κάποια, όπως αυτά που παρουσιάζονται εδώ, έχουν πολύ ισχυρή αναλγητική δράση σε ευρείες περιοχές του σώματος. Προσπαθώντας να καλύψω το κεφάλι και τον κορμό, επέλεξα τα παρακάτω σημεία με στόχο, μέσω της ενεργοποίησης τους, να ανακουφίζονται άμεσα από οποιοδή-ποτε σύμπτωμα, και κυρίως αυτό του πόνου, οι αντίστοιχες περιοχές με τους ιστούς και τα ζωτικό όργανα που εμπεριέχουν.

 

Ως ρεφλεξολόγος μπορείς να ενεργοποιείς τα σημεία αυτά με το χέρι σου ή με κάποιο εργαλείο εφαρμόζοντας ρεφλεξολογικές τεχνικές πίεσης μέχρι να ανακουφιστεί η πάσχου-σα περιοχή. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας!

 

Το 4 παχύ έντερο (Hegu) βρίσκεται ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη, στη ραχιαία επιφάνεια της παλάμης, κοντά στο μέσον του 2ου μετακάρπιου οστού.

 

Επιδρά στην περιοχή από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το ύφος της κλείδας. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού, το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα δόντια, τα αυτιά και τον λαιμό και την κλείδα.

 

Το 6 περικάρδιο (Neiguan) βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια του χεριού, σε απόσταση τριών δάχτυλων προς τον αγκώνα από την πτυχή του καρπού, ανάμεσα στους δύο τένοντες που διατρέχουν το μέσον του πήχη.

 

Επιδρά στην πρόσθια περιοχή του σώματος από την κλείδα μέχρι το ύψος του ομφα-λού. Πιο συγκεκριμένα, στον θώρακα και το στέρνο, το διάφραγμα και την άνω κοιλία.

 

Το 36 στομάχι (Zusanli) βρίσκεται σε εντύπωμα κάτω από το κάτω όριο της επιγονατίδας και εξωτερικά του οστού της κνήμης, προςτην περόνη.

 

Επιδρά στην πρόσθια περιοχή του σώματος από το ύψος του στομάχου μέχρι και την ηβική σύμφυση. Πιο συγκεκριμένα, στην άνω και κάτω κοιλιακή χώρα.

 

Το 6 σπλήνα (Sanyinjiao) βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης, στο οπίσθιο χείλος του οστού της κνήμης, σε απόσταση τεσσάρων δαχτύλων ευθεία επάνω από το έσω σφυρό.

 

 

Επιδρά στην περιοχή από τον ομφαλό και κάτω, μέχρι την περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, σε όλη την κάτω κοιλία, τη λεκάνη και τα γεννη-τικά όργανα.

 

Το 7 πνεύμονας (Lieque) βρίσκεται στην κερκιδική πλευρά του πήχη, επάνω στη στυλοειδή απόφυση, ή αλλιώς σε απόσταση δύο δάχτυλων από τον καρπό, στην άρθρωση του σκαφοειδούς οστού του αντίχειρα και του οστού της κερκίδας.

 

Επιδρά στο οπίσθιο μέρος του σώματος, από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι και τους κατώτερους θωρακικούς σπονδύλους. Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλι, τον αυχένα, τις ωμοπλάτες, τα πλευρά και την ευρύτερη περιοχή όλων των θωρακικών σπονδύλων.

 

Το 40 ουροδόχος κύστη (Weizhong) βρίσκεται πίσω από το γόνατο, στο μέσον της γραμμής του ιγνυακού βόθρου.

 

Επιδρά στην οπίσθια επιφάνεια του σώματος, από το τέλος των θωρακικών σπονδύλων μέχρι και την πτυχή των γοφών. Πιο συγκεκριμένα, σε όλους τους οσφυϊκούς σπονδύλους και την ευρύτερη περιοχή τους, το ιερό οστό, τον κόκκυγα και τους γλουτούς.

 

Η γνώση και η μελέτη των μεσημβρινών είναι πολύτιμη στη θεραπευτική. Όταν ασχο-λείσαι με κάποια θεραπευτική τέχνη και γνωρίζεις κατ' αρχήν την ύπαρξη και την ανατομική θέση των μεσημβρινών, καθώς και την κίνηση και την κατεύθυνση της ροής της ενέργειας μέσα σε αυτούς, μπορείς να καταλήξεις στα βαθύτερα και πιο ουσιαστικά αίτια πολλών συμπτωμάτων που βασανίζουν τους άλλους αλλά και εσένα τον ίδιο.

 

Το ανθρώπινο σώμα έχει πολλούς τρόπους να «δείχνει» ότι κάτι δεν πάει καλά. Το σώμα σου σε προειδοποιεί όταν το έχεις ταλαιπωρήσει ή αμελήσει, όχι μόνο στο φυσικό αλλά και στο ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Οι προειδοποιήσεις αυτές εκφράζονται συνήθως με το αίσθημα του πόνου σε διάφορα σημεία ή περιοχές του σώματος. Ακόμη και πριν από την εκδήλωση του πόνου, μπορεί η πάσχουσα περιοχή να αντιδράσει και με άλλους τρόπους όπως μούδιασμα, αλλαγή χρώματος ή θερμοκρασίας, πρήξιμο, κνησμό, έκζεμα κ.ά. Πολύ συχνά τα συμπτώματα αυτά εντοπίζονται κατά μήκος ενός μεσημβρινού, σε ένα ή περισσότερα τμήματα ή σημεία του.

 

Όπως αναφέρθηκε, οι μεσημβρινοί λειτουργούν και ως ασπίδες προστασίας των εσωτερικών ζωτικών οργάνων. Ο μεσημβρινός που πάσχει είναι μια ένδειξη ότι το αντίστοιχο όργανο έχει διαταραχτεί ενεργειακά. Αν αυτό συνεχίζεται σε βάθος χρόνου, το όργανο αυτό Θα νοσήσει και ως προς την ανατομική του δομή-yin, αλλά και ως προς τη λειτουργία-yang. Εννοείται ότι άμεσα επηρεάζονται οι ιστοί και τα αισθητήρια όργανα, που συνδέονται με το κάθε ζωτικό όργανο.

 

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ