Εγκυμοσύνη και Υπερηχογράφημα B επιπέδου: Μαθαίνοντας το φύλο του μωρού

23 Ιουνίου 2016

ΤΟ 74%

ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ελπίζουν να μάθουν το φύλο του μωρού σε αυτόν τον υπέρηχο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Μ. Βρετανία το 2009.

Σε τι χρησιμεύει

Αυτό το λεπτομερές υπερηχογράφημα που ονομάζεται Β επιπέδου γίνεται ανάμεσα στη δέκατη όγδοη και την εικοστή πρώτη εβδομάδα, κυρίως για να ελεγχθεί αν το μωρό αναπτύσσεται σωστά και για να εντοπιστούν, όσο το δυνατόν νωρίτερα, οι όποιες ανωμαλίες, όπως είναι η δισχιδής ράχη, ή τυχόν καρδιολογικά προβλήματα. G έλεγχος στα δίδυμα απαιτεί περισσότερη ώρα. Ελέγχεται, επίσης, η θέση του πλακούντα. Ένας πλακούντας που είναι χαμηλά μειώνει τις πιθανότητες φυσιολογικού τοκετού. Αν συμβαίνει αυτό, ενδέχεται να κάνετε ξανά υπέρηχο στις τριάντα έξι εβδομάδες για να ελεγχθεί αν ο πλακούντας είναι ψηλότερα Αν δεν έχετε κάνει τον πρώτο υπέρηχο αυτός εδώ θα σας προσδιορίσει και την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ), αν και δεν είναι τόσο ακριβής σε αυτό το στάδιο.

Πώς γίνεται

Όπως και στον πρώτο υπέρηχο, ο γιατρός θα βάλει ζελέ στην κοιλιά σας και με το ειδικό εξάρτημα, που συνδέεται με την οθόνη του υπολογιστή, θα έχει εικόνα του μωρού σας.

Πότε είναι η ΠΗΤ

Η μέτρηση του μήκους δεν μπορεί πλέον να δώσει την ακριβή ηλικία του μωρού. Τώρα η ηλικία του μωρού σας υπολογίζεται μετρώντας τη διάμετρο του κεφαλιού του και το μήκος του μηριαίου οστού του.

Ροζ ή γαλάζιο;

Σε αυτό το υπερηχογράφημα ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να σας πει το φύλο του μωρού, εφόσον θέλετε να το μάθετε. Να έχετε υπόψη σας πως σε μερικές περιπτώσεις, αν η θέση του μωρού είναι τέτοια, ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να δει καθαρά, δε θα είναι δυνατό να πει με απόλυτη ακρίβεια.

Τι γίνεται αν ο υπέρηχος εντοπίσει κάτι

Αν ο υπέρηχος εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό. Θα σας εξηγήσει το πρόβλημα και τους πιθανούς κινδύνους ώστε να πάρετε μια απόφαση. Τις περισσότερες φορές όλα πηγαίνουν μια χαρά.

 

Kείμενο του Δρ Αλέξανδρου Καλογερόπουλου. Απόσπασμα από το βιβλίο Εγκυμοσύνη πρακτικός οδηγός με συμβουλές Εκδόσεις Ψυχογιός 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ