Το αληθινό θάρρος και πότε μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

24 Ιουνίου 2016

Tο πάθος και η επιμονή στους μακροπρόθεσμους στόχους μπορούν να δώσουν σχήμα στην επιτυχία.

Αλλά το να επιδεικνύουμε σθένος μας κάνει πάντοτε καλό;

Το να έχετε υπερβολικό θάρρος έχει ποτέ γυρίσει μπούμερανγκ στη ζωή σας;

«Είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για μια σχέση, είτε για μια ιδέα στην οποία εμμένατε για πολύ καιρό, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ιστορία να πουν για μια περίσταση στην οποία το παράκαναν με το θάρρος. Aποκαλείται συνήθως αυτό ανόητο θάρρος. Εχει να κάνει με το να αγνοεί κανείς τα προειδοποιητικά σημάδια γύρω του και να προχωρά ανεξάρτητα από το αν ενδέχεται να καταλήξει καταφέροντας πλήγμα στην καριέρα του, την αυτο-εκτίμηση του ή σε ακραίες περιπτώσεις να θέτει κανείς σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του. Είναι σημαντικό να επιδεικνύουμε θάρρος για τους σωστούς λόγους. Οι πραγματικά θαρραλέοι άνθρωποι διακρίνονται από σεμνότητα και αυτό τους παρακινεί να βρίσκουν τρόπους να βελτιώνονται. Δεν υποκύπτουν σε εκδηλώσεις εγωιστικού θάρρους.»

Όταν αισθάνεσθε την ανάγκη να διατυμπανίσετε όσα έχετε καταφέρει στον κόσμο σε μια προσπάθεια να κερδίσετε το θαυμασμό και την αποδοχή των άλλων, οι γενναίες σας προσπάθειες είναι απίθανο να επιφέρουν επιτυχία με διάρκεια ή χαρά. Όταν οι στόχοι που θέτουμε εστιάζουν μόνο στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων παρά στην αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των ευκαιριών για μάθηση και ανάπτυξη, παρατηρείται η τάση να κόβουμε δρόμο για να φτάσουμε γρηγορότερα στο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, το 1968 η Ford προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των γιαπωνέζικων και γερμανικών παρασκευαστών αυτοκινήτου άμεσα αποφάσισε να συμπιέσει το χρόνο που μεσολαβούσε από το σχεδιασμό στην κυκλοφορία από τριάμισι χρόνια σε δύο. Το μοντέλο Ford Pinto σύντομα έγινε περιβόητο για το ότι διέρρεαν καύσιμα με πρόκληση εκρήξεων και ανάφλεξης, στις περιπτώσεις συγκρούσεων στο πίσω μέρος. Μεσολάβησαν οι θάνατοι ή οι τραυματισμοί περισσότερων από 24 ανθρώπων πριν η εταιρεία ανακοινώσει την απόσυρση τους για να διορθώσει το πρόβλημα. Oπως παρατήρησε η Σχολή Business του Harvard αυτή ήταν μια περίπτωση όπου οι στόχοι ξέφυγαν.

«Το θάρρος δεν πρέπει να είναι προσποιητό μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας. Οι θαρραλέοι κάνουν τη δύσκολη δουλειά, δεν “κλέβουν” για να αισθανθούν σημαντικοί. Oύτε καν σκέφτονται την επίδειξη πλασματικού θάρρους.»

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το θάρρος θα έχει αίσια κατάληξη;

«Το θάρρος είναι σπουδαίο όταν επιδεικνύεται στη σωστή δόση, όταν ξέρετε πώς να το χαλιναγωγείτε. Το κλειδί είναι το αυθεντικό θάρρος – η αφοσίωση με πάθος σε δύσκολους στόχους που συνεπάγονται συναισθηματική ανάπτυξη, ανάληψη θετικού ρίσκου, χωρίς να μετανιώνουμε, εμπνέοντας παράλληλα άλλους.»

Για να εξασκηθείτε στο αυθεντικό θάρρος μπορείτε να μοιράζεστε στο χώρο δουλειάς τις ιστορίες σας από περιστάσεις όπου επιδείξατε σθένος. Όλοι δίνουμε μια μάχη, έχουμε μια ιστορία να πούμε από ένα εμπόδιο που υπερπηδήσαμε και το να μοιραζόμαστε αυτές τις ιστορίες δίνει σ’ εμάς κουράγιο και στους άλλους την ελπίδα ότι μπορούν να ρισκάρουν ακόμη κι αν αποτύχουν, μαθαίνοντας όμως και ωριμάζοντας μέσα από την αποτυχία.

Προσπαθήστε να θέτετε και να ανταμείβετε τους σωστούς στόχους. Φροντίστε αυτοί να εμπεριέχουν το στοιχείο της μάθησης και να μην σχετίζονται μόνο με την απόδοση και τις επιδόσεις. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε, το πόσο είμαστε ανοιχτοί στο να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και η διάθεση να δοκιμάζουμε καινούριες προσεγγίσεις.

Τέλος, για όσους είναι επικεφαλής τμημάτων στον εργασιακό χώρο αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους εργαζομένους με την αυτοπεποίθηση που έχουν αποκτήσει μέσα από τις μάχες που έδωσαν και τους σκληραγώγησαν, την προθυμία τους να κάνουν τη δύσκολη δουλειά, μία σαφή στοχοθεσία, και το ταλέντο τους στο να εμπνέουν την ελπίδα. Ερευνες προτείνουν ότι το αληθινό θάρρος είναι μεταδοτικό.    


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Βερό***** ****
16:58 Σάββατο 25/06/2016
Είχα μία παρέα η οποία δεν με υπολόγιζε και δεν με εκτιμούσεΈδειχνα ενδιαδέρον και έπαιρνα μόνο ψέμα και αδιαφορίαλίγες στιγμές γέλιου πολλές στιγμές λύπηςόταν με τά από πολλά κατάλαβα ότι αυτά τα άτομα ήταν τοξικά για τη ζωή μου και δεν άντεχα πλέον να κάνω κι άλλο υπομονήαπομακρύνθηκαΠοτέ δε με ρώτησαν το γιατίΑποφάσισα να πλησιάσω μιά άλλη παρέα με της οποίας τα μέλη είχα αρκετά καλή σχέση από πρινΤους ρώτησα πολύ ξεκάθαρα αν θα μπορούσα να γίνω μέλος της παρέςΑν και με δέχθηκανδεν επιδιώκουν να βρεθούν μαζί μου σε κάποια κοινή έξοδο αν δε το κάνω εγώΕγώ το έχω κάνειΉξερα ότι θα ήταν κάπως δύσκολο να ενταχθώ σε μια παρέα με δικές τους κοινές εμειρίεςεξόδους και στιγμέςΑφού δεν επιδιώκουν να βρεθούν μαζί μουούτε με παίρνουν τηλέφωνο για να δουν τι κάνωπράγματα που από τη δική μου πλευρά έχουν γίνει εγώ νιώθω ότι τους είμαι βάροςότι περισεύω και ότι θα με παρατήσουνΈχω πολύ αγάπη μέσα μουΚαι δε ξέρω ποιο είναι το λάθος μουΟύτε γίνομαι πιεστική μαζι τους ούτε και αδιάκριτηΈχω ανάγκη από τη φιλία και την έχω στερηθεί πολύΑυτό όμως δε σημαίνει ότι πέφτω με τα μούτρα στους άλλους με σκοπό να τους κάνω κολλητούς από τη πρώτη μέραΞέρω ότι οι σχέσεις θέλουν το χρόνο τουςΌμως όταν βλέπω ότι από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει προοδευτικό ενδιαφέρον απέναντί μουδε ξέρω τι να κάνωΑλλά έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει αλλάξει κάτιΔηλαδή πόσο πρέπει να περιμένωΜε τα κορίτσια γνωριζόμαστε χρόνιαΔεν είμαστε ξένες οπότε υποθέτω ότι τα πράγματα θα έπρεπε να κυλούν πιο γρήγοραΈΧΩ πραγματικά την ανάγκη να βρω το λάθος που κάνω ή κάτι που θα έπρεπε να κάνω και δεν κάνωΈχω περάσει ζόρια με το θέμα της φιλίας και επειδή έχω φάει και ψέματα συνδιάζοντας πράγματα γίνομαι καχύποπτη και νμίζω ότι με αποφεύγουν ή δεν ενδιαφέρονταιΔεν με έχουν ανάγκηΔηλαδή εγώ γιατί να μην είμαι ικανή να κάνω γερές φιλίες και να αγαπηθώ εξίσουΠεριμένω την απάντησή σας με ανυπομονησία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ