Γαστρεντερίτιδα από ροταϊό: πώς μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί μας;

27 Ιουνίου 2016

 

Γαστρεντερίτιδα από ροταϊό:

πώς μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί μας;

 

Tο ξέρατε ότι o ροταϊός ευθύνεται για τις μισές σχεδόν εισαγωγές παιδιών έως 5 ετών σε νοσοκομεία, καθώς και επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας; Μάλιστα, το 95% των παιδιών παγκοσμίως θα περάσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο γαστρεντερίτιδας από ροταϊό έως την ηλικία των 5 ετών, ενώ τα περισσότερα παιδιά μολύνονται πάνω από μια φορά. 

Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό μπορεί εύκολα να δημιουργήσει προβλήματα και να διαταράξει την καλή υγεία και ανάπτυξη του μωρού, ενώ μπορεί  να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο  βρέφος και την οικογένειά του. Ειδικά σε πολλές περιπτώσεις για τις οποίες η νοσηλεία σε νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη.

 

Τα συμπτώματα της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό μοιάζουν με αυτά της απλής γαστρεντερίτιδας (πυρετός, εμετός, διάρροια, αδιαθεσία, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά κτλ) και μπορεί να διαρκέσουν 3-9 ημέρες. Αν διακρίνετε τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο για να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τη σοβαρότητα της κατάστασης .

 

Ο ροταϊός μεταδίδεται όπως ένα απλό κρυολόγημα και μπορεί να «παραμονεύει» σε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, όπως παιχνίδια και σε διάφορες επιφάνειες του σπιτιού για μήνες και μεταδίδεται όταν έρθει σε επαφή με το στόμα του.

Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος για πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό είναι ένα πόσιμο εμβόλιο, σε μορφή σταγόνων, το οποίο στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την ηλικία των 6 εβδομάδων έως 6 μηνών, από την γαστρεντερίτιδα  που προκαλείται από τον ροταϊό.

Η πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό είναι τόσο απλή όσο και πολύτιμη: ένα εμβόλιο εύκολο στη χρήση καθώς είναι σε πόσιμη μορφή χορηγείται δηλαδή από το στόμα, μπορεί να βοηθήσει το βρέφος, ώστε να αποφύγει να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό και για το λόγο αυτό συμπεριλαμβάνεται και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

 

Πρόσφατα μάλιστα, η φαρμακευτική εταιρεία GSK ξεκίνησε εκστρατεία για την ενημέρωση όλων των γονέων για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό υπό την αιγίδα της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων. Για περισσότερες πληροφορίες για τη πρόληψη και αντιμετώπιση του ροταϊού επισκεφτείτε www.rotavirus.gr.

 

 ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ