«Δεν έχει σχολείο και είναι συνέχεια στο κινητό»! Μια ψυχολόγος συμβουλεύει…

Πώς και πόσο επηρεάζει η οθόνη (τηλεόραση, tablet, κινητό) τα παιδιά 6 – 11 ετών τώρα που κάθονται σπίτι λόγω «διακοπών» από το σχολείο εξαιτίας του κορωνοϊού;

Στην εποχή μας η χρήση του διαδικτύου και των ψηδιακών μέσων είναι κομμάτι της ζωής μας και σε πολλές καταστάσεις ακόμη και απαραίτητη για την εργασία, το διάβασμα ακόμη και τη μελέτη σε κάθε αντικείμενο.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου

Ακόμη, λειτουργεί ως ένα σημαντικό βοήθημα για πολλές ασχολίες και δραστηριότητες, όπως διαδραστικά παιχνίδια, γυμναστική, ακόμα και επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο χρόνος χρήσης στην οθόνη για τα παιδιά, χρειάζεται να είναι ανάλογη με την ηλικία τους. Από την άλλη πλευρά τα παιδιά χρειάζονται και ζητούν περισσότερο χρόνο.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιπλέον χρήση της οθόνης

Σωματικά συμπτώματα

Από τις πολλές ώρες χρήσης ή ενασχόλησης με ηλεκτρονικές συσκευές φέρνουν διάφορες επιπτώσεις σωματικά στην υγεία του κάθε παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως πόνοι στο κεφάλι, στον αυχένα ή την πλάτη. Η παρατεταμένη χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών, κάτι που επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες.

Διαταραχή στον ύπνο

Φαίνεται πως όταν τα παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες, εμφανίζουν δυσκολία στον ύπνο. Συγκεκριμένα, θα κοιμούνται πιο αργά ή δεν θα μπορούν να κοιμηθούν εύκολα. Αυτό μπορεί να προκαλείται από έντονο άγχος ή αγωνία που προκύπτει από το τι ασχολείται το παιδί.

Δυσκολίες στην επίδοση του σχολείο

Επειδή η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων αυξάνεται με την ηλικία των παιδιών, ο πιο συνηθισμένος παράγοντας που εμφανίζεται δυσκολία είναι σε μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό προκύπτει καθώς τα παιδιά δεν έχουν υπομονή ή διάθεση, καθώς εμφανίζονται δυσκολίες στην συγκέντρωση και την οριοθέτηση.

Επιρροή στη διάθεση

Τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία τους, επηρεάζονται από το περιβάλλον, τις εμπειρίες και τις εικόνες που υπάρχουν γύρω τους. Ακόμη και όσα παιχνίδια ή ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρακολουθούν τα παιδιά, μπορεί να τα επηρεάσει στη διάθεσή τους. Άρα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη διάθεση, εντάσεις, άγχος, ακόμη και σημεία κατάθλιψης.

Ποια είναι η χρήση της οθόνης ανά ηλικία;

Οι ώρες χρήσης στην οθόνη, πρέπει να αυξάνονται ανα ηλικία. Για παράδειγμα, πριν απο τα 6 έτη, τα παιδιά είναι ιδανικό να μην ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ενώ από τα 6 έτη ο ιδανικός χρόνος χρήσης είναι 2 ώρες μπροστά από την οθόνη και εξελικτικά μέχρι τα 12 έτη μπορεί να φτάσει ο χρόνος χρήσης στις 6 ώρες μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Είναι σημαντικό να θέσετε όρια για τη χρήση στις ηλεκτρονικές συσκευές και συγκεκριμένα να είναι προσυμφωνημένες με τα παιδιά σας. Ενώ, η χρήση με τις ηλεκτρονικές συσκευές χρειάζεται να έρχεται όταν τα παιδιά έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Αυτό που χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς είναι να μην υποκαθιστά η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, με φυσικές δραστηριότητες και ασχολίες. Δηλαδή τα παιδιά να μπορούν να ακολουθούν το πρόγραμμά τους χωρίς επιπτώσεις ή να μειώνουν κάποια από τις ασχολίες ή τα ενδιαφέροντά τους.

Πολύ σημαντικό είναι οι ίδιοι οι γονείς να μιλάνε και να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, να τους εξηγούν και να τους αναλύουν γιατί τους προτείνουν αυτή τη χρήση και γιατί επίσης είναι σημαντικό για τα ίδια. Κάντε έναν διάλογο μαζί τους και επιτρέψτε τους να σας ρωτήσουν και να συζητήσετε για κάθε ερώτησή τους.

Τέλος, δώστε εσείς ένα κατάλληλο πρότυπο και παράδειγμα στα παιδιά σας. Εφαρμόστε έναν υγιή τρόπο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, ασχοληθείτε με διαφορετικές δραστηριότητες και δώστε εσείς το κατάλληλο παράδειγμα μέσω της δικής σας στάσης και συμπεριφοράς για τα ακολουθήσει το παιδί σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
Tel: 6983433267
Site: www.aggelikikavallieratou.gr
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδιά και κορωνοϊός. 10+1 συμβουλές προς τους γονείς! Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν;

Πώς να επιλέξουμε βιβλία με το παιδί για το παιδί; 6 προτάσεις για τη βιβλιοθήκη σας!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα