Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό: Κάτι που πρέπει να διαβάσετε

30 Ιουνίου 2016

Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΑΝΑΗ.... ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΟΥΛΑ

 

Και φτάνει η μέρα που το παιδί θα αποχωριστεί την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά ή την φροντίδα του παππού και της γιαγιάς και θα βρεθεί πρώτη φορά σε περιβάλλον που δεν θα υπάρχει η επίβλεψη της μαμάς ή του μπαμπά. Μια στιγμή που αγχώνει, στεναχωρεί ή προβληματίζει τους γονείς καθώς κάποια παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα τους πραγματικότητα.

 

Η εισαγωγή στην σχολική κοινότητα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Ο  χρόνος που χρειάζεται κάθε παιδί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον είναι μοναδικός όπως μοναδικό είναι κάθε παιδί.

 

Σημαντικά εργαλεία του γονιού για την προετοιμασία του παιδιού αποτελεί η συζήτηση, ένα σχετικό βιβλίο, η σχολική τσάντα και η ζεστή αγκαλιά σας!

 

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους μοιραστείτε με το παιδί σας δικές σας όμορφες στιγμές από το σχολείο, διαβάστε ένα σχετικό βιβλίο ώστε το παιδί να μπορέσει να οπτικοποιήσει την σχολική ρουτίνα (δραστηριότητες στην τάξη, παιχνίδι στην αυλή, μεσημεριανό φαγητό, ξεκούραση, ελεύθερο παιχνίδι μέχρι το τέλος της σχολικής μέρας).

 

Συζητήστε για τους κανόνες της σχολικής κοινότητας, για το σεβασμό προς τις δασκάλες και τους συμμαθητές. Ακολουθώντας το πρόγραμμα κάθε σχολείου παραμείνετε για λίγο μαζί με το παιδί στο σχολείο μέχρι το παιδί  να νοιώσει ασφάλεια στο νέο περιβάλλον και να γνωρίσει τους ανθρώπους που θα το φροντίζουν. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να διαλέξει την σχολική τσάντα.

 

Κάθε γονιός και κάθε παιδί ξεκινούν ευχάριστα την ημέρα τους όταν έχει προηγηθεί ένας ήρεμος αποχωρισμός  είτε στην είσοδο του παιδικού σταθμού είτε κατά την επιβίβασή του παιδιού στο σχολικό λεωφορείο.

 

«Καλημέρα Δανάη.... Γεια σου μανούλα»

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιάννης Ρίτσος
Η Σκέψη της ημέρας
Γιάννης Ρίτσος
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...