Τι πρέπει να κάνεις όταν δέχεσαι απειλές

1 Ιουλίου 2016
Η ΜΑΙΡΗ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR ρωτά

Αναγνώστρια μας ρωτά: 

 

Ονομάζομαι Μαίρη,

Στις 25/6 βρήκα στο μπαλκόνι μου ένα λεμόνι τυλιγμένο σε ένα χαρτί που έγραφε

''ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΧΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕΣ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ .ΚΛΕΙΝΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥ . 

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝ .. '' το χαρτι ειχε τσαλακωθει και δεν φαινοταν. Μένω στον πρώτο και προφανώς κάποιος το είχε πετάξει. 

Ναι βάζω μουσική το βράδυ αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετά δυνατά να ξυπνήσω κάποιον, τουλάχιστον έτσι νόμιζα. Αν μου είχανε κάνει παρατήρηση φυσικά και θα σταμάταγα να βάζω ακόμα και χαμηλά μουσική.

Ο τρόπος να μου κάνουν παρατήρηση αυτός είναι από τον νόμο αποδεχτός, ?

Εγώ φοβάμαι και νοιώθω να απειλούμαι.

Το μόνο θέμα που είχε γίνει ήταν ένα βράδυ τον Ιανουάριο που είχε γίνει ένα μικρό πάρτι σπίτι μου. Μου είχαν πετάξει ένα πορτοκάλι. Έκλεισα τα παραθυρα και έπεσαν οι τόνοι. Σε εκείνη την περίπτωση φυσικά και έφταιγα φέρθηκα βλακοδώς που δεν είχα ενημερώσει  γιάτι δεν φαντάστηκα ότι θα γινόταν θέμα λόγω του μικρού αριθμού των ατόμων. Ζήτησα συγνώμη στους γείτονες της πολυκατοικίας μου.

 

Στην καθημερινότητα μου πάντως ποτέ δεν έχει γίνει λόγος ότι έχω ενοχλήσει.

Δεν θέλω να αφήσω το θέμα έτσι γιατί φοβάμαι. 

Θέλω να αναρτήσω το εξής μήνυμα στις απέναντι πολυκατοικίες

''Συγνώμη αν σας ενόχλησα δεν το κατάλαβα και δεν θα επαναληφθεί . Όπως και να έχει όμως αν απειληθώ ξανά δεν μου δίνεται άλλη επιλογή από το να λάβω νομικά μέτρα. Φράσεις όπως ''θα το μετανοιώσεις πολυ'' δεν δικαιολογούνται σε μια παρατήριση για φασαρία "

Θεωρείται ότι είναι σώστη μια τέτοια κίνηση? 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

 

Στο ερώτημά σας απαντά η δικηγόρος Χρύσα Εψίμου


Αγαπητή Νέλλη, αναφορικά με τη διατάραξη κοινής ησυχίας και τις απειλές που δέχεσαι. Επί αυτών:

1.- οι ώρες κοινής ησυχίας σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 3/1996 αστυνομική διάταξη (ΦΕΚ 15/1996) είναι για το καλοκαίρι 3-5.30΄το μεσημέρι και 11- 7 το πρωί για το βράδυ. Οταν λέμε "κοινή ησυχία" δεν εννοούμε ότι είμαστε ερημίτες, αλλά ότι λειτουργούμε σε λογικά πλαίσια. 
 
2.- Οποιος ενοχλείται ή καλεί την αστυνομία ή προσφεύγει στα δικαστήρια μέσω δικηγόρου. Επ΄ουδενί πετάει λεμόνια ή απειλεί. Στην περίπτωση σου αυτή αφού δεν μπορείς να καθορίσεις ποιος είναι ή κάνεις μήνυση κατ΄αγνώστων και μέχρι να τελειώσει η προανάκριση ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ή πηγαίνεις την αστυνομία και το δηλώνεις λέγοντας τους φόβους σου για την ασφάλεια σου (αν το δεχτούν, διότι και στην περίπτωση αυτή θα σε ρωτήσουν ποιον υποψιάζεσαι)
 
3.- Η λύση που προτείνεις (να τοιχοκολλήσεις την άποψη σου) δεν είναι νομική αλλά δεν ενοχλεί και κανένα και δεν γνωρίζω τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει εν τοις πράγμασι. Αν,όμως, αποφασίσεις να γράψεις κάτι τέτοιο, γράψε όλο το ιστορικό και να επιμείνεις ότι έχεις στα χέρια του απειλητικό έγγραφο (by the way ήταν δακτυλογραφημένο ή χειρόγραφο;)
 
 
Χρύσα Εψίμου

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΕΙΡΗ***** ****
17:48 Παρασκευή 17/03/2017
Είμαι νέα οδηγός και παρκάρω σε μια μεγάλη αλανα με τη μουρη προς τα έξω για να φευγω κατευθείαν απο το παρκινγκ Η αλανα δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμέναΣήμερα με σταμάτησε ένας κύριος ο οποίος απ ότι έμαθα είναι συνταξιούχος μπάτσος και μου είπε να μη παρκάρω εκεί γιατί δε μπορεί να βάλει το δικό του κάτω από το δέντροτο οποίο το βάζει και στραβά διαγώνια Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς με απείλησε ότι ξαναβαλτο και θα δεις τι θα γίνειΤι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις
Μαρι***** ****
15:30 Σάββατο 29/10/2016
Ο πρώην μου έχει τον αριθμό του μπαμπά μου και με απειλεί κάθε μέρα ότι αν δεν κάνω αυτά που μου λέει θα τον πάρει τηλέφωνο και θα τον βρίσει και όχι μόνο αυτό αλλά θα το πει τις σχέσεις που είχα μαζί του τι μπορώ να κάνω εφόσον συνεχίζεται αυτό όλη αυτή η ιστορία με έχει κουρασει και μου έχει δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ