Είσαι ντροπαλή; 7 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθείς πιο εύκολα

4 Ιουλίου 2016

Μέσα από το κινητό σου ή την οθόνη του υπολογιστή σου, μπορείς να πεις τα πάντα ακόμα και με κάποιον άγνωστο: για τα ενδιαφέροντα σου, τι έκανες το Σαββατοκύριακο, τι γνώμη έχεις για τα... μαθηματικά. Όταν όμως έρχεται η ώρα να γνωρίσεις κάποιο καινούριο παιδί, και ιδιαίτερα αγόρι, δεν μπορείς να αρθρώσεις λέξη; Νιώθεις να ιδρώνεις και τα πόδια σου να τρέμουνε;  Καταρχάς να σου πω ότι δε θα πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα. Κατά δεύτερον, μπορείς να κάνεις μια προσπάθεις να μιλήσεις κανονικά ακολουθώντας τα παρακάτω tips.

Πολύ σύντομα θα πας διακοπές ή θα περάσεις στο πανεπιστήμιο, οπότε η ανθρώπινη επαφή θα είναι απαραίτητη. Άλλωστε, βγαίνοντας από το καβούκι σου, ωριμάζεις, κάνεις καινούριους φίλους και δημιουργείς δεσμούς πραγματικούς με τους ανθρώπους. Άσε που σε πολλές περιπτώσεις της ζωής σου δεν θα μπορείς να αποφύγεις την κοινωνικοποίηση. Όλα όσα θα διαβάσεις, μπορεί να σου φανούν δύσκολα, όμως δεν είναι. Στην πραγματικότητα, θέλουν τόλμη! Τόλμησέ το λοιπόν και δε θα χάσεις. 

Αρχικά, χαλάρωσε. Δε θα σε κρίνει κανένας για τον τρόπο που νιώθεις -ελπίζω- και το πιο πιθανό είναι να το βρουν γλυκό! 

1. Συνέχισε τη συζήτηση με ένα κοπλιμέντο 

Σε όλους αρέσει να δέχονται φιλοφρονήσεις, απλές και διακριτικές. Θα σπάσεις και τον πάγο, ενώ θα κερδίσεις και την εύνοια του συνομιλητή σου. Σχολίασε τα ρούχα του, τα μαλλία του/της, οτιδήποτε! Έτσι ίσως πάρει και τη σκυτάλη και συνεχίσει τη συζήτηση. Αν είναι και το ακριβώς αντίθετο από εσένα, σίγουρα θα έχει πολλά να πει (Α ναι, είναι καινούρια η μπλούζα την πήρα χτες από... μπλα μπλα...). 

2. Απέφυγε τις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με "ναι" και "όχι" 

Το καταλαβαίνεις και μόνη σου, νομίζω, ότι αυτές οι ερωτήσεις που δεν ευνοούν τη συνέχεια της συζήτησης και μπορούν να φέρουν... παγωμάρα στο δωμάτιο και μια παύση που σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις ακόμα πιο άβολα. Γι' αυτό δώσε στο συνομιλητή σου την πάσα για να εξηγήσει κάτι ή να αποκαλύψει κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του. Για παράδειγμα "Πώς πέρασες το Σαββατοκύριακο;" "Τι θα κάνεις το καλοκαίρι;". 

3. Κάνε μια ομαδική δραστηριότητα 

Μπορεί να είναι κάποιο σπορ ή ένα μάθημα ζωγραφικής ακόμα και οδήγησης, αν σιγά σιγά φτάνεις στην ενηλικίωση σου. Το να κάνεις πράγματα με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εσένα, σου δίνει αυτόματα ένα θέμα συζήτησης. Συνεπώς, αν κάνεις μια ομαδική δραστηριότητα, θα είναι μετά ακόμα πιο εύκολο για εσένα να ξεκινάς μια συζήτηση και να την συνεχίζεις. 

4. Μην κοιτάς συνέχεια το κινητό σου 

Είναι το δυνατό σου σημείο οι συζητήσεις πίσω από την οθόνη του κινητού σου; Δεν είναι κακό, όμως σε μια κοινωνική συνεύρεση, όπως όταν βγεις με μια μεγάλη παρέα ή σε ένα πάρτι, δίνεις αυτόματα την εντύπωση ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι υπόλοιποι, είτε το θες είτε όχι. Σαν να τους σνομπάρεις κατά κάποιο τρόπο. Γι' αυτό, άφησε το για λίγο κάτω και προσπάθησε να συμμετέχεις στη συζήτηση. Ακούγεται δύσκολο, όμως δεν είναι! 

5. Η αμήχανη στιγμή θα έρθει. Αποδέξου την και πήγαινε παρακάτω 

Το να νιώθεις αμήχανα σε κοινωνικές συνευρέσεις το πιο πιθανό είναι ότι θα φανεί. Και κάποια παύση θα υπάρξει και κάποια κοτσάνα μπορεί να πετάξεις. Όμως, έχει σημασία να μην αγχωθείς και να συνεχίσεις την προσπάθεια. Ο καλύτερος τρόπος δε να το αποφύγεις like a boss είναι αν αστειευτείς γι' αυτό! Ναι, ναι ο αυτοσαρκασμός είναι μεγάλο πράγμα και πάντα θα φέρει γέλιο. Μη μένεις λοιπόν σε αυτά και προχώρησε παρακάτω! Σίγουρα οι υπόλοιποι έχουν να ασχοληθούν με σοβαρότερα πράγματα! 

6. Όσοι νιώθουν σαν εσένα, είναι το ατού σου! 

Είσαι μόνη σου σε ένα πάρτι και βλέπεις κάποιον να κάθεται επίσης μόνος του; Μπορεί να περιμένει κάποιον όμως αν είναι ντροπαλός σαν εσένα; Και πας και του μιλήσεις; Βρες λοιπόν αυτό το άτομο και ξεκίνα συζήτηση. Οι παύσεις θα είναι αρκετές, μπορώ να το φανταστώ, όμως τουλάχιστον ο ένας θα καταλαβαίνει τον άλλον. Και που ξέρεις, μπορεί και να ταιριάξετε τις... αμηχανίες σας. 

7. Έχε τα αυτιά σου ανοιχτά για να παρέμβεις 

Το πιο πιθανό σενάριο: Αν δεν μιλήσεις εσύ σε μια συζήτηση, δεν θα σου απευθύνει κανένας το λόγο. Οπότε, όταν θες να μιλήσεις για ένα θέμα, χώσου στη συζήτηση ξεκινώντας κάπως "Αν θέλετε τη γνώμη μου...". Είσαι εκεί και μπορείς να συμμετέχεις στη συζήτηση. Βάλε το μικρό σου λιθαράκι λοιπόν, κάνε αισθητή την παρουσία σου και συνέχισε από εκεί. Δεν θα το βρεις με την πρώτη, όμως θα κάνεις μια αρχή και μετά θα είναι όλο και πιο εύκολο. 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ