Θυμός: Πότε δεν πρέπει να συγχωρείτε κάποιον που σας πλήγωσε

4 Ιουλίου 2016

Μπορεί να θυμώσατε εκ των υστέρων επειδή καταλάβατε πως κάποιο πρόσωπο κατάφερε να υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή σας, ακόμα και χωρίς να το θέλει. 0 θυμός αυτός είναι γόνιμος, γιατί είναι ένα συναίσθημα λυτρωτικό και ενδυναμωτικό. Πίσω όμως από τον θυμό κρύβεται ενδεχομένως ότι έχετε πληγωθεί και στενοχωρηθεί από όσα σας μείωσαν. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα αυτά, «θρηνήστε» για τις πληγές που ανακαλύψατε και δώστε τους χρόνο να επουλωθούν. Μπορεί να χρειαστείτε αρκετό χρόνο (ή ακόμα και βοήθεια) για να ξεπεράσετε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα. Είναι όμως πολύ φυσιολογικά και συνηθισμένα όσα νιώθετε: ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που μέσα τους κρύβουν ένα πληγωμένο παιδάκι.

Δεν είστε υποχρεωμένοι να υποχωρήσετε συγχωρώντας κάποιον που σας έκανε να νιώσετε μειονεκτικά. Αν θέλετε και είναι δυνατόν, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του και να του εκφράσετε το παράπονό σας (π.χ. «τότε που μου έβγαλες εκείνο το παρατσούκλι, με είχε πειράξει πολύ»). Υποστηρίξτε την άποψή σας, ακόμα και αν ο άλλος προσπαθεί να το υποβιβάσει. Αν πάλι δεν θέλετε ή δεν μπορείτε, μιλήστε σε κάποιο άλλο πρόσωπο με το οποίο νιώθετε άνετα, ώστε να ξαλαφρώσετε. Ο χρόνος έπειτα θα γιατρέψει το τραύμα που ανακαλύψατε. Αν πάλι το επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε να συγχωρέσετε όποιον σας πλήγωσε. Δεν χρειάζεται να τον δικαιολογήσετε, αλλά να αιτιολογήσετε τη συμπεριφορά του. Δηλαδή δεν χρειάζεται να διαπιστώσετε ότι καλά έκανε και φέρθηκε έτσι, αλλά να ερμηνεύσετε τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τέτοια πράξη. Μπορεί να ήταν κι αυτός πληγωμένος από κάποιον. Μπορεί να μην το έκανε επίτηδες. Μπορεί να βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση όταν σας φέρθηκε έτσι. Μπορεί να είχε βαθύτερα προβλήματα που ποτέ δεν θα τα μάθετε.

Το σημαντικότερο όλων είναι όμως να δείτε τον εαυτό σας με συμπάθεια. Μην τον κατηγορείτε για όσες φορές νιώσατε μειονεκτικά, αφήσατε να σας εκμεταλλευτούν ή επιτρέψατε κάποιον να σας μειώσει. Καθετί ανήκει στο παρελθόν και συνέβη για κάποιους λόγους. Προσπαθήστε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας και να κοιτάξετε μπροστά. Κάθε δοκιμασία της ζωής είναι ένα πολύτιμο μάθημα.

Η βελτίωση της αυτοεκτίμησης δεν είναι μια εγωκεντρική υπόθεση που στοχεύει στην έπαρση, ούτε αφορά την ταπεινοφροσύνη και το σκύψιμο του κεφαλιού. Έχει να κάνει με την απόκτηση μιας εσωτερικής γαλήνης, την κατάκτηση μιας ειρήνης με τους «δαίμονές» μας. Έχει να κάνει με την ωριμότητα στην οποία φτάνουμε όταν αποφασίζουμε να νιώσουμε ασφαλείς στον κόσμο και όταν συμφιλιωνόμαστε με την ευάλωτη φύση μας.

Από το σύγγραμμα της εκπαιδευτικής συμβουλευτικής ψυχολόγου Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου. Απόσπασμα από το Μικρό βιβλίο της Αυτοπεποίθησης - Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν