Σε δείπνο για το Ραμαζάνι ο Φίλης

4 Ιουλίου 2016

Από την Μητρόπολη Αθηνών, στο διαθρησκειακό δείπνο των σιιτών. Ο λόγος για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος αποδεχόμενος την πρόσκληση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στη χώρα μας βρέθηκε σε ινδικό εστιατόριο, στου Ψυρρή.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη λήξη του Ραμαζανιού το οποίο τελειώνει στις έξι Ιουλίου οι μουσουλμάνοι σιίτες, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουν δείπνο για το Ραμαζάνι.

Για φέτος επίσημος προσκεκλημένος τους ήταν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Το κυβερνητικό στέλεχος προσήλθε στο ινδικό εστιατόριο στου Ψυρρή λίγο μετά τις εννέα το βράδυ και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους ιμάμηδες και τα μέλη των προεδρείων των μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Στις 21:15 ένας από τους ιμάμηδες σηκώθηκε από το τραπέζι του υπουργού και είπε την προσευχή, η οποία σηματοδοτεί την λήξη της ημερήσιας νηστείας του Ραμαζανιού.

O Νίκος Φίλης πήρε το λόγο και μιλώντας στους παρευρισκομένους, τόνισε τη στήριξη της κυβέρνησης στην τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου στην Αθήνα.

«Ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα. Προσφέρετε και μπορείτε να φτιάχνετε το δικό σας μέλλον. Θέλουμε εδώ να είστε ισότιμα, να προσφέρετε και να κερδίζετε, για αυτό προσπαθούμε να διευκολύνουμε την εκτέλεση των λατρευτικών σας εθίμων και αναγκών. Και η κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει και θα προχωρήσει σύντομα στην ίδρυση ενός τζαμιού, καθώς επίσης και ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου. Θέλω και πάλι να σας ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή επιτυχία», ανέφερε ο υπουργός.

Αμέσως μετά όλοι οι συμμετέχοντες σερβιρίστηκαν με ινδικά εδέσματα, μεταξύ των οποίων ψητά λαχανικά με κάρι, ρύζι με σαφράν, κοτόπουλο τίκκα, αρνί μασάλα, κρεμμύδια τηγανητά και σαλάτα.

Το βραδυνό δείπνο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ονομάζεται Ιφτάρ και σερβίρεται μετά τη δύση του ηλίου. 

Η κοινότητα των σιιτών μουσουλμάνων στην Ελλάδα απαρτίζεται από τέσσερις ενώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται από το 1976. Φέτος στα πλαίσια της προσπάθειας για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης οι ενώσεις αποφάσισαν να διατεθούν χρήματα για να στηριχτούν οι οικογένειες που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Το "παρών" στην εκδήλωση των σιιτών μουσουλμάνων έδωσε και το στέλεχος του Ποταμιού, Ζωή Αποστολοπούλου.

Πηγή: cretalive.gr, enikos.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ