Οδηγός για αρχάριους: Αλήθειες και ψέματα για την ωορρηξία

5 Ιουλίου 2016

Ένα από τα συχνότερα ζητήματα που απασχολούν κάθε γυναίκα είναι αυτό της ωορρηξίας. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο για λόγους οικογενειακού προγραμματισμού αλλά και γιατί η ωορρηξία και τα πιθανά συμπτώματα αυτής , που είναι απόλυτα φυσιολογικά, μπορεί να συγχέονται με αυτά άλλων, παθολογικών καταστάσεων και μπορεί να μπερδέψουν και να τρομάξουν τη γυναίκα.

Αρχικά αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η μέρα που συμβαίνει η ωορρηξία, ακόμα και σε γυναίκες με σχετικά σταθερό κύκλο, δεν είναι πάντα εύκολο και σωστό να υπολογίζεται εκ των προτέρων, αφού υπάρχει μεγάλη χρονική διακύμανση.  Εξάλλου, αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι η πρώτη φάση του κύκλου (η ονομαζόμενη και «παραγωγική» φάση), δηλαδή αυτή που αφορά στο χρονικό διάστημα ωρίμανσης του ωαρίου μέχρι και την ημέρα της ωορρηξίας, είναι αυτή που αφενός δεν είναι χρονικά σταθερή αφετέρου καθορίζει το πότε θα έρθει η έμμηνος ρύση. Αυτό, γιατί η δεύτερη φάση, (η ονομαζόμενη «ωχρινική»), είναι κάθε μήνα σταθερή και διαρκεί περίπου 14 ημέρες.  Έτσι, π.χ. αν μια γυναίκα έχει κύκλο 28 ημερών , η ωορρηξία επέρχεται την 14η περίπου ημέρα του κύκλου, ενώ αν π.χ. έχει κύκλο 35 ημερών, αυτή επέρχεται την 21η ημέρα του κύκλου.

 Μια παρανόηση που συμβαίνει σε σχέση με την ωορρηξία, είναι αυτή που σχετίζεται με τα συμπτώματα αυτής. Οι περισσότερες γυναίκες συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα ωορρηξίας, αλλά πολλές φορές ο πόνος, (ειδικά προς την πλευρά της ωοθήκης απ’ όπου θα γίνει η ωορρηξία), μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο, το αίσθημα πρηξίματος ή και φουσκώματος, μπορεί να συνοδεύουν την  ωορρηξία.

Επομένως, η γνώση του πότε συμβαίνει η ωορρηξία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ζευγάρια, είτε αυτά επιθυμούν ένα παιδί είτε επιθυμούν να αποφύγουν μια κύηση. Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο υπολογισμός του χρόνου κατά τον οποίο συμβαίνει η ωορρηξία βάσει είτε της ημερολογιακής μεθόδου είτε των συμπτωμάτων, είναι ασαφής και μπορεί να οδηγήσει σε λάθη.

Σε αυτό το πλαίσιο, καίρια σημασία έχουν τα τεστ ωορρηξίας. Τα τεστ ωορρηξίας, μετρούν στα ούρα μια ορμόνη , την  LH (Luteinizing Hormone), τα επίπεδα της οποίας μεγιστοποιούνται 36 ώρες πριν την ωορρηξία, οπότε η χρήστρια του τεστ ειδοποιείται γι’ αυτήν! Τα τεστ αυτά είναι πολύ απλά στη χρήση, και προσδιορίζουν με εγκυρότητα το πότε ακριβώς συμβαίνει η ωορρηξία.

Έτσι, το ζευγάρι μπορεί να προγραμματίσει τις σεξουαλικές επαφές ώστε ο οικογενειακός προγραμματισμός να μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, με ασφάλεια και χωρίς άγχος, είτε το ζευγάρι αποβλέπει σε μια εγκυμοσύνη είτε στην αποφυγή αυτής τη δεδομένη χρονική συγκυρία!


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ