Αρτηριακή πίεση: «Έχω 14 τη μεγάλη και 10 τη μικρή. Είναι φυσιολογικές οι μετρήσεις μου»;

Εδώ και δύο μέρες, η πίεση μου είναι 14 η μεγάλη και 10 η μικρή. Είναι φυσιολογικές οι τιμές; Εάν όχι, που μπορεί να οφείλονται και τι σημαίνουν για την υγεία μου;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν οι μετρήσεις αυτές έχουν ληφθεί σε ηρεμία και με σωστή μεθοδολογία, τότε είναι ηπίως αυξημένες, ιδίως η διαστολική αρτηριακή πίεση. Δεν γνωρίζω συνυπάρχοντα νοσήματα, οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ σχετικά με το πόσο απέχουν από φυσιολογικές τιμές και τιμές “στόχους” καθώς αυτές καθορίζονται από πολλές παραμέτρους του εκάστοτε πληθυσμού υπό μελέτη.

Κρατήστε ένα τακτικό ημερολόγιο

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πανικοβληθείτε με τα αποτελέσματα αυτών των τυχαίων μετρήσεων. Κρατήστε ένα τακτικό ημερολόγιο με 2-3 μετρήσεις ημερησίως της αρτηριακής πίεσης και των σφύξεων σε ηρεμία για τουλάχιστον 10 ημέρες και πηγαίνετε στον οικογενειακό σας ιατρό, ώστε να τις αξιολογήσει σε συνδυασμό με το ατομικό ιστορικό και την κλινική εξέταση. Έτσι, θα γίνει μία σωστή εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου για την περίπτωσή σας.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν δευτεροπαθή υπέρταση;

Πέρα από την ηλικία, την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, τη διατροφή πλούσια σε νατριούχο αλάτι και το στρες, που συνευθύνονται μαζί με την κληρονομικότητα για την ανάπτυξη της συχνότατης πρωτοπαθούς, ή αλλιώς ιδιοπαθούς, αρτηριακής υπέρτασης υπάρχουν και άλλα αίτια, συχνά αναστρέψιμα, που προκαλούν δευτεροπαθή υπέρταση.

Αυτά, ενδεικτικά, είναι η υπερλειτουργία του φλοιού ή του μυελού των επινεφριδίων, ο υπερ- ή υποθυρεοειδισμός, η ακρομεγαλία, η νεφρική και η νεφραγγειακή νόσος, η αποφρακτική ουροπάθεια, η υπερασβεστιαιμία, η στένωση του ισθμού της αορτής, η αποφρακτική υπνική άπνοια, διάφοροι νόσοι του συνδετικού ιστού και η κατάχρηση σε οινοπνευματώδη ποτά, μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κάποιες ναρκωτικές ουσίες.

Μόνο αν αποκλειστούν αυτοί οι παράγοντες ανάπτυξης αναστρέψιμης αρτηριακής υπέρτασης με κατάλληλες παρακλινικές εξετάσεις μπορεί κανείς με ασφάλεια να χαρακτηρίσει την υπέρταση ιδιοπαθή.

Η ιδιοπαθής (ή αλλιώς πρωτοπαθής) αρτηριακή υπέρταση αποτελεί την πλειοψηφία των περιστατικών υπέρτασης σε ποσοστό που ανέρχεται στο 90% και είναι αυτή η μορφή υπέρτασης που απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση, όταν δεν επαρκεί η διόρθωση του τρόπου και των συνηθειών ζωής.

Προϋπόθεση όλων βέβαια είναι η εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης να γίνεται σωστά, δηλαδή σε κατάσταση ηρεμίας με υδραργυρικό πιεσόμετρο στο ύψος του βραχίονα, ώστε να μην παρερμηνεύουμε τις μετρήσεις.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μήπως έχεις πίεση και δεν το γνωρίζεις; Ήρθε η ώρα να το μάθεις!

5 τρόποι για να ρίξεις την πίεσή σου χωρίς φάρμακα!

Πώς μετράμε σωστά την πίεσή μας με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο

Υπέρταση: «Γιατί, ενώ προσέχω τη ζωή μου, έχω υψηλή πίεση»;

Σχετικά άρθρα