Υπέρταση και μπάνια: Πότε το πολύ κρύο νερό δημιουργεί προβλήματα

5 Ιουλίου 2016
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ BORO.GR ρωτά

Αναγνώστης μας ρωτά: 

Θεμα υπερτασηθαλασσινα μπανια Ειμαι συνταξιουχος 75 ετων Εχω υπερταση 160170 mmHgχωρις φαρμακα ενωμε φαρμακευτικη αγωγηLobivon 12x5mg Olartan 12x10mg διατηρειται σεεπιτρεπτα ορια Το καλοκαιρι παιρνω μονο το Lobivon με ιατρικη συμβουληΔιαπιστωσα οτι μετα απο 10λεπτο μπανιο στη θαλασσα η πιεση μου ανεβαινει στα 160 mmHg κατεπαναλειψη υποθετω λογω χαμηλης θερμοκρασιας του νερου Ερωτημα μηπως πρεπει να αποφευγω τα θαλασσινα μπανιαΣημειωαη ειμαι με ενα νεφρο και μικρη πτωση της νεφρικης λειτουργιαςΕυχαριστω με εκτιμηση Μιχαλης Β. 


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Γενικός Ιατρός, Διονύσης ΒλάχοςΑγαπητέ κ. Μιχάλη Β.,

 

Πρέπει να ελέγξετε την πίεσή σας πριν μπείτε στο νερό, προκειμένου επιβεβαιωμένα να ξέρετε αν ανεβαίνει ή όχι. Στην περίπτωση που όντως ανεβαίνει σημαντικά θα πρέπει να το κουβεντιάσετε με το γιατρό σας, πιθανά να χρειάζεται ρύθμιση η αγωγή σας. Με βάση τα ιατρικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν αυτά που αναφέρετε σε σχέση με το ιστορικό σας, πρέπει η πίεσή σας να είναι σε επίπεδα μικρότερα του 130/80. Αν αυτό δεν το πετυχαίνετε (σε ώρες της ημέρας που είστε ήρεμος, και κατά την αφύπνιση), πρέπει πάλι να ενημερώσετε το γιατρό σας (και κυρίως το νεφρολόγο σας). Η πίεση είναι αναμενόμενο να ανέβει στην άσκηση (ειδικά εάν κολυμπάτε έντονα- πράγμα που πρέπει μάλλον να το αποφεύγετε). Επιπλέον οι καταλληλότερες ώρες είναι είτε νωρίς το πρωί, είτε κοντά στη δύση του ηλίου και όχι μεσημεριανές. 

Επιπρόσθετα το πολύ κρύο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα σε πολύ ζεστές ημέρες ή μετά από έκθεση στον ήλιο ή και ηλιοθεραπεία μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα (οδηγεί σε έντονο αγγειόσπασμο στα αγγεία του δέρματος και πολύ σπανιώτερα σπασμό των αγγείων της καρδιάς ή και αρρυθμίες -ειδικά αν υπάρχει ιστορικό).

Το μπάνιο σας πρέπει να είναι πάντα σε ρηχά νερά, ώστε να μπορείτε να σταθείτε όρθιος και να πατάτε, και ιδανικά να είναι και κάποιος κοντά σας.

Διονύσης Βλάχος

Γενικός Ιατρός

 


 

Dionysios Vlachos

 

Medical Director

 

Eurodiet Med

Telephone: +30 210 9373 020

Fax: +30 210 9373 056

Mobile: +30 6944 567 575

 

dvlachos@eurodiet.gr

www.eurodiet.grΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...