Πώς να αντιμετωπίσετε μυοσκελετικές παθήσεις με βιολογικές θεραπείες

6 Ιουλίου 2016

Βιολογικές θεραπείες στην Ορθοπαιδική

Θεραπεία με την δύναμη των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού

 

 

Γράφει ο: Εμμανουήλ Μπριλάκης  - Χειρουργός Ορθοπαιδικός


Emmanuel.Brilakis@gmail.com

www.BrilakisOrthopaedics.gr


Τα τελευταία χρόνια, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα (stem cells) έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών ανά τον κόσμο, που προσπαθούν να αναπτύξουν την ιστική εμβιομηχανική και την αναγεννητική ιατρική.

Το έναυσμα προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε από την ανακάλυψη ότι τα κύτταρα των τραυματισμένων ιστών εκπέμπουν σήματα που προκαλούν τη μετανάστευση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στην τραυματισμένη περιοχή και αυτό σχετίζεται με την ανάπλαση και την επούλωση της.

Τα βλαστοκύτταρα είναι οι «πρόγονοι» όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες, τα εμβρυικά και των ενηλίκων. Πρόκειται για αδιαφοροποίητα κύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να ανανεώνονται και την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε διάφορους κυτταρικούς τύπους με εξειδικευμένη λειτουργία.

Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, που υπάρχουν στο αίμα και στον ιστό του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα, μπορούν να διαφοροποιηθούν και να μετατραπούν σε όλα τα είδη των κυττάρων των ιστών και οργάνων του οργανισμού. Τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων είναι επίσης πολυδύναμα κύτταρα, αλλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στα κύτταρα ενός βλαστικού δέρματος.

Αυτά που μπορούν να διαφοροποιηθούν και να δώσουν διάφορους τύπους συνδετικού ιστού, δηλαδή, οστά, χόνδρο, τένοντες, συνδέσμους, μύες, ονομάζονται μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα (mesenchymal stem cells - MSCs). Τα κύτταρα αυτά υπάρχουν στο μυελό των οστών, στο περιφερικό αίμα, στο λίπος καθώς και σε άλλους ιστούς του σώματος. Στα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων έχει επικεντρωθεί κυρίως η σύγχρονη έρευνα μιας και η χρήση εμβρυικών κυττάρων περιορίζεται αρκετά από νομικά και ηθικά ζητήματα.

Στα τελευταία συνέδρια Ορθοπαιδικής, μεγάλο κομμάτι του προγράμματος αφιερώνεται στις μελέτες που διεξάγονται και στην μελλοντική προοπτική σχετικά με αυτές τις θεραπείες. Ο στόχος των ερευνητών είναι να ανακαλύψουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη συλλογή, την επεξεργασία και την εφαρμογή των κυττάρων αυτών ή των παραγόντων που περιέχουν με σκοπό την αναγέννηση των τραυματισμένων ή εκφυλισμένων ιστών και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση οξέων ή χρόνιων παθήσεων του μυοσκελετικού.

Αυτού του τύπου οι θεραπείες, γνωστές και ως βιολογικές θεραπείες, στοχεύουν στο να συλλέξουν τα βλαστικά κύτταρα από ιστούς που βρίσκονται σε αφθονία αλλά σε ληθαργική κατάσταση και να τα μεταφέρουν στο σημείο της βλάβης. Εκεί μεταφέρονται συγχρόνως με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (growth factors) που απομονώνονται από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP).

Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν «αγγελιοφόρους» και στέλνουν σήματα που ελέγχουν την κυτταρική αύξηση και διαφοροποίηση. Με τη διαδικασία αυτή, τα βλαστοκύτταρα υπό την καθοδήγηση των αυξητικών παραγόντων και του «γειτονικού» κυτταρικού περιβάλλοντος, διαφοροποιούνται σε όμοιους κυτταρικούς πληθυσμούς αναπληρώνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα ενώ παράλληλα γίνεται και παραγωγή θεμέλιας ουσίας, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της βλάβης. 

Έτσι, χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ατόμου, επιτυγχάνεται αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη. Η τεχνική βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού να αυτοϊάται, δηλαδή, παράγει ο ίδιος τα απαραίτητα “όπλα” για να μπορέσει και να καταπολεμήσει το πρόβλημα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναστατικό τρόπο αντιμετώπισης χρόνιων και εκφυλιστικών μυοσκελετικών παθήσεων με βιολογικό τρόπο και με καλή αποτελεσματικότητα. Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη χρήση της αναγεννητικής ιατρικής είναι:

  • Κακώσεις ή παθήσεις του αρθρικού χόνδρου
  • Κακώσεις ή παθήσεις ενδοαρθρικών δομών (πχ. μηνίσκων)
  • Χρόνιες τενοντοπάθειες (πχ. στροφικού πετάλου του ώμου, επιγονατιδικού και αχίλλειου τένοντα, επικονδυλίτιδες αγκώνα)
  • Κακώσεις συνδέσμων (πχ. ακρωμιοκλειδικής, πλάγιων συνδέσμων γόνατος)
  • Κακώσεις ή παθήσεις μυών κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές

Ενώ το μεγάλο «στοίχημα» είναι η αντιμετώπιση της:

  • Αρθρίτιδας των μεγάλων αρθρώσεων (πχ. ισχίου, γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής) και της
  • Αρθρίτιδας των μικρών αρθρώσεων (πχ. χεριού)

Οι παρεμβάσεις αυτές συνδυάζονται πολλές φορές με αρθροσκόπηση για την ακριβέστερη εφαρμογή των βιολογικών παραγόντων στην περιοχή που πάσχει αλλά και για την βελτίωση των μηχανικών και ανατομικών προβλημάτων που συνυπάρχουν αυξάνοντας την επιτυχία τους και  μειώνοντας τη νοσηρότητα σχετικά με την εφαρμογή ανοικτών επεμβάσεων.

Η χρήση αυτών των θεραπειών σήμερα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, μιας η τεχνογνωσία για την κλινική εφαρμογή τους είναι πια αρκετά διαδεδομένη και προσφέρεται σε ένα πιο προσιτό κόστος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι στο εγγύς μέλλον η αναγεννητική ιατρική πρόκειται να προκαλέσει επανάσταση στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας ορθοπαιδικών και αθλητιατρικών προβλημάτων με βιολογικό τρόπο.

 

 

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής του Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Κλινική Ψυχικού), Συνεργάτης του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου Αθηνών και Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός των Γυναικείων Τμημάτων Basket του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Πανιωνίου ΓΣ

 

 
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Aνδρ***** ****
16:35 Τρίτη 12/07/2016
Γεια σας εχω πόνο στη βουβωνική χώρα και στο μηρό νιώθω ότι υπάρχει πρίξημο δυσφορία πόνος καιείναι συνεχόμενος απο το πρωι μέχρι το βράδυ Αυτό συνέβηκε απο τον οκτώμβριο και εξακολουθεί να συνεχίζεται μέχρι σήμερα απλά τώρα είναι ακόμα πιο έντονος σε σημείο που περπατώ και γίνεται χειρότερος Είχα μια πτώση τότε γλίστρησα στην άσφαλτο και κτύπησα τα γόνατα μου ευτυχώς δεν ήτανε σπάσιμο ούτε σοβαρό Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι μετά από μαγνητική πυέλου και κλινικές εξετάσεις από χειρούργους παθολόγους και ορθοπεδικούς να εξακολουθώ να υποφέρω Διαγνώστηκα αρχικα με σύνδρομο κοιλ προσαγωγών μετά από παυσίπονα αντιφλεγμονώδη και 30 φυσιοθεραπείες σε δαφορά φυσιοθεραπευτικά κέντρα βρίσκομαι σήμερα σε εξαντλητική θέση και σωματικά και ψυχικά Εκανα λαπαροσκόπηση διαγνωστική για να δούμε το λόγο που συμβαίνει αυτό όμως μάταια εκτός από αφαίρεση γυναικολογικών θεμάτων που προέκυψαν τίποτα άλλο δεν βρέθηκε Πρόσφατα ένας άλλος ορθοπεδικός με έστειλε να κάνω μαγνητική ισχύου και περιμένω αποτελέσματα Μήπως έχετε κάποια άποψη για το τι συμβαίνει άρχησα να απογοητεύομαι απο τους ιατρούς γιατί δε βλέπω καθόλου βελτίωση και έχω κουραστεί Ευχαριστώ για την απάντηση σας και σας συγχαίρω για τη στήλη αυτή
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ