Ντιπ με ελιές και ξερά σύκα με ούζο!

7 Ιουλίου 2016
Υλικά
  • 100 ml ούζο
  • 120 γρ. ξερά σύκα, μαλακά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 150 γρ. ελιές Καλαμών, ξεκουκουτσιασμένες, πολύ ψιλοκομμένες (όχι πολτοποιημένες)
  • χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία)
 
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή περίπου 1 ώρα

Διαδικασία Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ούζο και 300 ml νερό να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα ξερά σύκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να μη χάσουν το σχήμα τους και να παραμείνουν ελαφρώς σφικτά στο μάσημα. Τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα στύψουμε, και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε (αν θέλουμε, τα ψιλοκόβουμε και στο μούλτι ή στο μπλέντερ, αλλά με προσεκτική και διακοπτόμενη λειτουργία, γιατί δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν). Τα αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τις ελιές, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.

 

3 ιδέες για σερβίρισμα 

  • Συνοδεύει θαυμάσια τις πιατέλες τυριών, ιδιαίτερα λευκών αλλά και κίτρινων. Το ίδιο καλά ταιριάζει και με αλλαντικά, ιδιαίτερα πικάντικα.
  • Βάζουμε το ντιπ σε ένα μπολάκι και το σερβίρουμε με διάφορα ωμά λαχανικά, σε μπαστουνάκια.
  • Αν θέλουμε, κάνουμε το μείγμα μικρά κεφτεδάκια, τα οποία πλάθουμε μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα για να σφίξουν καλά και μετά τα περνάμε από το σουσάμι, καλύπτοντάς τα καλά. Είναι ιδανικά για πλατό τυριών.

 

http://www.gastronomos.gr/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τι πήραμε, τι χάσαμε στο Eurogroup
Τα νέα της ημέρας
10:34 Τι πήραμε, τι χάσαμε στο Eurogroup