Διοικητής Τράπεζας Αγγλίας: το ιταλικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί οικονομικό κίνδυνο

12 Ιουλίου 2016

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί οικονομικό κίνδυνο και κάποιες τράπεζες ίσως χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϋ.

«Πιθανόν να απαιτηθεί κάποιας μορφής ανακεφαλαιοποίηση για κάποια από αυτά τα ιδρύματα», δήλωσε ο Κάρνεϋ σε βουλευτές.

«Υπάρχει μακροοικονομικός κίνδυνος και οι ιταλικές αρχές το γνωρίζουν και αναζητούν λύσεις», δήλωσε προσθέτοντας ότι η έκθεση της Βρετανίας στις ιταλικές τράπεζες είναι μέτρια.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϋ δήλωσε σήμερα ότι το αναμενόμενο πλήγμα στην βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα στη λήψη νέων μέτρων για την στήριξη της οικονομίας.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια νομισματική απάντηση», δήλωσε ο Κάρνεϋ σε βουλευτές.

Ο Κάρνεϋ έχει ήδη δώσει μια πιο ξεκάθαρη ένδειξη για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Τράπεζα για να αποσοβήσει τον αντίκτυπο της επικράτησης του στρατοπέδου υπέρ του Brexit. Στις 30 Ιουνίου, μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, δήλωσε ότι αναμένει η Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η απόφαση της Τράπεζας για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων ή τη λήψη άλλων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Η στερλίνα, που νωρίτερα κατέγραψε άνοδο άνω του 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς ξεκαθάρισε νωρίτερα από το αναμενόμενο το τοπίο για τη διαδοχή στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, σημείωσε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μετά τις δηλώσεις του Κάρνεϋ και άλλων αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Κάρνεϋ δήλωσε ότι δεν είχε προκαθορίσει ποια στάση θα έπρεπε να κρατήσουν αναφορικά με το βρετανικό δημοψήφισμα οι πιο σημαντικές επιτροπές χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Δεν προκατέλαβα το μυαλό αυτών των επιτροπών πολιτικής, ούτε θα μπορούσα να το κάνω. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, δεν είναι αυτός ο τρόπος που έχει δομηθεί το σύστημα».

Πριν από το δημοψήφισμα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας εκτίμησε ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει ουσιαστική επιβράδυνση στην οικονομία. Ο Κάρνεϋ δήλωσε τον Μάιο ότι υπάρχει πιθανότητα ύφεσης, προκαλώντας αντιδράσεις σε κάποιους υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ.

Απηχώντας την εκτίμηση αυτή, ο επικεφαλής επενδύσεων στην BlackRock, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα υποχωρήσει σε ύφεση τον επόμενο χρόνο.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ