Χάρης Θεοχάρης: Οι απειλές για τη ζωή του, το νέο κόμμα και γιατί δεν μπορούσε να ζήσει με 2.650 ευρώ

13 Ιουλίου 2016

Ο ίδιος έχει αυτοχαρακτηριστεί στο Twitter ως "μαϊμού της τεχνολογίας" (ΙΤ Μonkey) ενώ καθημερινά το χρησιμοποιεί. Είναι τόσο ενεργός μάλιστα που ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του υπουργείου, «τουίταρε» σχόλια προς τους φορολογούμενους στη μία τα ξημερώματα. Μετα τη σύντομη πορεία του στο Ποτάμι, είχε ήδη πάρει την απόφαση να ιδρύσει το δικό του κόμμα. Τη Δευτέρα το βράδυ o Xάρης Θεοχάρης παρουσίασε μαζί με τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον νέο πολιτικό φορέα «Δημοκρατική Ευθύνη».

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς το καινούριο», ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε βαθιά ενωτικοί και βαθιά ανανεωτικοί»Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνησε ότι το νέο κόμμα δε συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα της κεντροαριστεράς, αλλά η θέση του φορέα θα καθοριστεί μετά από τη Συνδιάσκεψη του κόμματος, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από τότε που ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα με εντολή του τότε Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα έχει χυθεί πολύ μελάνι για τον ίδιο και τη δράση του, ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1970 στην Αθήνα. Έχει καταγωγή από χωριό της ορεινής Δωρίδας ενώ ο πατέρας του είναι απόστρατος αξιωματικός.

Το βιογραφικό του φαίνεται πολλά υποσχόμενο: ήταν αντιπρόεδρος της Lehman Brothers του Λονδίνου το διάστημα 1998-2002, πολύ πριν την χρεοκοπία της τράπεζας και το ντόμινο που οδήγησε στη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Εκεί ήταν ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Εκτός από την τράπεζα, έχει εργαστεί και ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια. 

Σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας: στο Imperial College και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο δημόσιο ξεκίνησε από χαμηλότερες θέσεις με διαρκή ανοδική πορεία. Aπό το 2011 μέχρι το τέλος του 2012 ήταν στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Το Υπουργείο Οικονομικών και τα λάθη

Για έναν χρόνο (2013-2014) ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών και η δράση του είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Είχε δηλώσει μάλιστα τότε ότι αδυνατούσε να πληρώσει τους φόρους και ότι θα κυνηγήσει κάθε φοροφυγά. Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην σχολιαστούν και όσα είπε σε συνέντευξή του στο Βήμα εκείνη την περίοδο ότι δηλαδή δεν μπορεί να ζει με 2.650 ευρώ και ότι αδυνατεί να πληρώνει το στεγαστικό δάνειο 1.400 ευρώ, ενώ, την ίδια ώρα, η σύζυγός του είχει απολυθεί από τη δουλειά της.


Ένα ρεπορτάζ από το Κουτί της Πανδώρας την περίοδο που ήταν ακόμα Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ήταν αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χάρης Θεοχάρης με το νόμο 4093/12 (το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο») προβλέπει «ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus)» για τον εαυτό του ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο. 

Έκανε δύο προκλητικά λάθη σύμφωνα με το crashonline. Το πρώτο ήταν ότι η αίτηση κατάσχεσης «εις χείρας τρίτων» των Ναυπηγείων της Σύρου την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό είχε αναθέσει στην μονάδα αυτή επισκευές σε 12 σκάφη του αλλά και την επισκευή πλωτής δεξαμενής στη Σούδα. Αυτές οι αναθέσεις θα προσέφεραν ζωή στο Ναυπηγείο και πολλά έσοδα στοπ κράτος αλλά και ,το σπουδαιότερο, εργασία σε εργαζόμενους. Η πράξη του κ. Θεοχάρη ανακλήθηκε μετ’ επαίνων την περασμένη εβδομάδα με απόφαση της Βουλής.

Το δεύτερο και καταλυτικό σφάλμα αφορά την έκδοση εγκυκλίου με αριθμό 1117 /25 Απριλίου 2014 για την επιβολή αναδρομικού φόρου της τάξης του 20% στους ξένους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων και 33% στα Νομικά Πρόσωπα. Η ενέργεια αυτή ως γνωστόν προκάλεσε σάλο όχι μόνον στο ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και εκτός Ελλάδας με εκτόξευση των spreads, αρνητικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ και τέλος αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.

Η θητεία του λήγει τον Ιούνιο του 2014 και αυτή του η απομάκρυνση αναφερόταν από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤΠάουλ Τόμσεν, ως σημείο καμπής για τη μη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. 

Δεν μένει όμως πολύ εκτός πολιτικής σκηνής, μιας και κατεβαίνει στις εκλογές με το Ποτάμι και τον Ιανουάριο του 2015 μπαίνει στη Βουλή, ενώ ξαναεκλέγεται και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραιτείται στις αρχές του Μαρτίου του 2016 λόγω διαφωνίας του σχετικά με την στρατηγική και την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. 

Πριν περίπου ένα χρόνο, σε συνέντευξή του στην Telegraph, εξομολογήθηκε ότι δέχτηκε σοβαρές απειλές για τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών. Το γραφείο του δεχόταν τηλεφωνικές απειλές, όπως για παράδειγμα, «πείτε του ότι κοστίζει μόνο 5.000 ευρώ να του σπάσουν τα πόδια», ενώ του είχαν αποσταλεί και απειλητικές επιστολές.

Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει: «Λίγους μόλις μήνες αφότου ανέλαβε επικεφαλής της γγ. Εσόδων στην Ελλάδα, έγινε σαφές ότι προκαλούσε συμφέροντα με τις προσπάθειές του για την πάταξη της φοροδιαφυγής της χώρας, η οποία στερεί από την Αθήνα εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο».

«Εξοργισμένος από τις απειλές, αλλά και έχοντας δεχτεί ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις να μην κυνηγήσει τους... καλά δικτυωμένους, ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε από τη θέση του γγ. Εσόδων τον περασμένο Ιούνιο, 17 μήνες αφότου ανέλαβε την πενταετούς θητείας θέση του, ενώ το πρώην στέλεχος της Lehman Brothers είχε αναλάβει τη θέση αυτή με στόχο την είσπραξη του τεράστιου ποσού των 35 δισεκ. στερλινών (46,7 δισεκ. ευρώ) σε διαφυγόντες φόρους». 

Στο νέο κόμμα παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα από πέντε νέους ανθρώπους από την Αθήνα και την περιφέρεια, με δραστηριότητα και παρουσία στις τοπικές τους κοινωνίες, καθώς και ο Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος συνέταξε και το πρόγραμμα του κόμματος σε πέντε βασικούς τομείς.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ