Κασόπιτα: Η ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα!

15 Ιουλίου 2016
Υλικά

Για ρηχό ταψί 38 - 40 εκ. 

  • 100 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 250 ml γιαούρτι, στραγγιστό
  • 600 γρ. φέτα ,θρυμματισμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
  • 4 αυγά
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού
  • αλάτι φρεσκοτριμμένo πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε, ανάμεικτο με μαυροκούκι)
 
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 40΄

Διαδικασία Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά το ταψί με λίγο από το μείγμα βουτύρου. Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να ζεσταθεί καλά.

 

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου που έμεινε, το ξύσμα, το μέλι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Ρίχνουμε τη μισή φέτα και ανακατεύουμε. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσεκτικά για να μην καούμε, και αδειάζουμε το χυλό στο καυτό ταψί. (Με τον τρόπο αυτό η πίτα ξεροψήνεται αμέσως από κάτω και δεν κολλάει.)

 

Στρώνουμε ομοιόμορφα σε λεπτή στρώση (πάχους περίπου 2 εκ.) και σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

 

Στο ποτήρι μας Μοσχοφίλερo και Ασύρτικo.

 

 

http://www.gastronomos.gr/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ