Άνδρες προσοχή! Πώς οι ύπνος επηρεάζει την τεστοστερόνη

18 Ιουλίου 2016

Η κακή ποιότητα ύπνου που έχουν άνδρες μέσης ηλικίας, σχετίζεται με την μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί πτώση της τεστοστερόνης στον οργανισμό, αλλά τώρα φαίνεται πως συμβαίνει και το αντίστροφο: η μειωμένη τεστοστερόνη οδηγεί σε χειρότερο ύπνο. 

Όταν οι άνδρες φθάνουν στην ηλικία των 30 ετών, η τεστοστερόνης αρχίζει μειώνεται με ρυθμό 1% έως 2% κάθε χρόνο. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι από την ηλικία περίπου των 40 ετών αρχίσει να χαλάει ο ύπνος των ανδρών. 

Στους νέους ο βαθύς ύπνος αποτελεί το 10% έως 20% της συνολικής διάρκειας του ύπνου, στην ηλικία των 50 ετών ο βαθύς ύπνος δεν αποτελεί πάνω από το 5% έως 7%, ενώ στην ηλικία των 60 ετών ο βαθύς ύπνος (που οδηγεί σε άριστη ανάκτηση των δυνάμεων του σώματος και του νου), μπορεί να έχει εξαφανιστεί εντελώς, με συνέπεια ο άνδρας να ξυπνά με το αίσθημα ότι δεν έχει ξεκουραστεί.

Η έρευνα, που έγινε από τον Ζόραν Σεκέροβιτς του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, δείχνει ότι με το πέρασμα των χρόνων ο εγκέφαλος υφίσταται νευρωνικές απώλειες και χάνεται ο συγχρονισμός της εγκεφαλικής δραστηριότητας, λόγω μείωσης της τεστοστερόνης

Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να εξηγήσει περίπου το 20% της αδυναμίας των ανδρών μέσης ηλικίας να βιώσουν «βαθύ ύπνο». 

Ο Σεκέροβιτς υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της ποιότητας του ύπνου μπορεί να βελτιωθεί με ορμονική θεραπεία με χορήγηση τεστοστερόνης, η οποία όμως μπορεί να έχει παρενέργειες.

Από την άλλη, άλλες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι, ούτως ή άλλως, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο Γαλλόφωνο Συνέδριο Γνώσης του Καναδά.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ