Ένταση της πίεσης σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για ψήφιση του εκλογικού νόμου

20 Ιουλίου 2016

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουρής για το real.gr

Την ένταση της πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ -κυρίως- αλλά και το Ποτάμι αναμένεται να αυξήσει η κυβέρνηση σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αλλάξουν στάση στην ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο.

Η απόφαση της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, ωστόσο, θέτει τέλος στα σενάρια για πλειοψηφία των 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι όπως όλα δείχνουν θα πουν «όχι σε όλα», ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση στο εσωτερικό τους.

Το Μαξίμου, όπως αποκάλυψε χθες το real.gr, διεκδικεί πλέον τις 180 ψήφους προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως βάση για να επιδιώξει την συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης.

Έως τώρα, πάντως, η κυβερνητική πρόταση συγκεντρώνει -και εφόσον δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις – την ψήφο 179 βουλευτών: υπέρ ψηφίζουν οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 9 των ΑΝΕΛ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ (τα άρθρα για την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17), ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ενταθεί η αντιπαράθεση επί του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, και να συνεχιστεί (εφ’ όλης της ύλης) αύριο το βράδυ με την ομιλία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών της αντιπολίτευσης. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ