«Έχω πέτρες στη χολή. Το χειρουργείο είναι η μόνη λύση;»

Είχα φοβερούς πόνους σε κοιλιά και έντερο, οπότε έκανα εξετάσεις. Μου βρήκαν πως έχω πέτρες στη χολή και μου είπαν ότι πρέπει να κάνω χειρουργείο άμεσα.

Μου τόνισαν να περιμένουμε λίγο για να φύγει το πρήξιμο. Εγώ όμως, φοβάμαι. Για αυτό, θέλω να μάθω τι είναι οι πέτρες στη χολή και αν αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο γενικός χειρουργό Νικόλαος Φινοκαλιώτης

Η εμφάνιση πετρών στη χολή δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες χωρίς σαφή αιτιολογία και τις περισσότερες φορές ταλαιπωρεί τους ασθενείς με οξείς πόνους. Χολολιθίαση σημαίνει ύπαρξη λίθων στην χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη είναι προσκολλημένη στην κάτω επιφάνεια του ήπατος και σκοπό έχει τη συλλογή της χολής, την οποία στην συνέχεια ρίχνει, σαν σταγονόμετρο, στο 12δάκτυλο προκειμένου να βοηθήσει την πέψη των τροφών.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, εντός της χοληδόχου κύστης δημιουργούνται λίθοι των οποίων η γενεσιουργός αιτία δεν είναι πάντοτε γνωστή. Αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των κληρονομικών παθήσεων, εν τούτοις έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη χολολίθων σε άτομα της ίδιας οικογένειας μεταξύ των γενεών.

Ποια είναι τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η χολολιθίαση;

Η χολολιθίαση εκδηλώνεται με οξύ πόνο (ηπατικός κωλικός) στο άνω μέρος της κοιλίας ο οποίος πολλές φορές επεκτείνεται στην δεξιά οσφυϊκή χώρα ή στην δεξιά ωμοπλάτη, ενώ εκδηλώνεται και με την εμφάνιση δυσπεψίας. Ο πόνος αυτός δίνει την αίσθηση ότι προέρχεται από το στομάχι γι’ αυτό ο ασθενής τον αντιμετωπίζει με κάποιο παυσίπονο ή σπασμολυτικό.

Αρκετές φορές όμως πιθανόν να μην υπάρχουν συμπτώματα, (σιωπηροί χολόλιθοι) και να διαγιγνώσκεται τυχαία στην πορεία ενός check up μετά από ένα echo άνω κοιλίας. Ούτως η άλλως, όμως, ένας οξύς κοιλιακός πόνος τύπου κωλικού, δηλαδή με εξάρσεις και υφέσεις, θα πρέπει να ελέγχεται αν προέρχεται από την χοληδόχο κύστη, το στομάχι, το έντερο, το πάγκρεας ή τον δεξιό νεφρό.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η χολολιθίαση;

Επιπλοκές της χολολιθίασης είναι η οξεία χολοκυστίτις ο αποφρακτικός ίκτερος και ενίοτε η οξεία παγκρεατίτις. Οι επιπλοκές της χολολιθίασης και ειδικά η οξεία παγκρεατίτις είναι ιδιαίτερα βαρείας πρόγνωσης και απειλούν ακόμα και τη ζωή του ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η χολολιθίαση;

Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι αμιγώς χειρουργική. Από το 1992, η θεραπεία εκλογής είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή η οποία εκτελείται μέσα από τέσσερις μικρές τομές (0,5 – 1cm) με τη βοήθεια λαπαροσκοπίου, το οποίο μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλίας στο monitor το οποίο βλέπουμε και χειρουργούμε.

Εξάλλου, τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι η ελαχιστοποίηση του πόνου, το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και η σύντομη ανάκαμψη από το εγχειρητικό στρες το οποίο διαρκεί 5 ημέρες σε αντίθεση με την ανοιχτή μέθοδο που το αντίστοιχο διάστημα είναι 18 – 20 ημέρες. Έτσι, ο ασθενής δύναται να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του μετά από 8 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής επεμβάσεως, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση;

Συνιστάται προσοχή στους ασθενείς που πάσχουν από χολολιθίαση. Να χειρουργούνται σε ήρεμη φάση και όχι σε οξεία γιατί τα ποσοστά επιτυχούς έκβασης της εγχείρησης είναι σημαντικά καλύτερα στην πρώτη περίπτωση. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την διάγνωση της χολολιθίασης μέχρι ο ασθενής να οδηγηθεί στο χειρουργείο η αποφυγή λιπαρών ουσιών είναι επιβεβλημένη, ειδικά αν έχει προηγηθεί ηπατικός κωλικός.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χολαγγειίτιδα: Η επικίνδυνη λοίμωξη και φλεγμονή των χοληφόρων

Αφαίρεσα τη χολή μου. Τι πρέπει να τρώω;

Αυτές οι 5 ωφέλιμες συνήθειες «προστατεύουν» από το Αλτσχάιμερ!

Σχετικά άρθρα