Κίρρωση του ήπατος. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το ήπαρ αποτελεί ένα από τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Η σημασία των λειτουργιών του είναι υψίστης σημασίας για την ζωή μας και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε ώστε να διατηρούμαστε υγιείς και να μην δημιουργούνται προβλήματα σε αυτό γιατί πολύ δύσκολα αντιμετωπίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πμη ιάσιμης άθησης του ήπατος είναι η κίρρωση.

Τι είναι η κίρρωση του ήπατος;

Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση κατά την οποία το ήπαρ καταστρέφεται. Το ήπαρ είναι ένα μεγάλο όργανο που αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος. Έχει ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων εργασιών που είναι πρωταρχικής σημασίας για τη ζωή μας. Όταν ένα άτομο έχει κίρρωση, ένας ουλώδης ιστός (ίνωση) αντικαθιστά τον υγιή ιστό και αποτρέπει το ήπαρ από το να εργάζεται έτσι όπως θα έπρεπε. Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να αποβεί μοιραία, ωστόσο η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η βλάβη στο ήπαρ.

Τι προκαλεί κίρρωση του ήπατος;

Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Σε αυτές συγκαταλέγονται: η μακρόχρονη και βαριά χρήση αλκοόλ, η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα, οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η αυτοάνοση ηπατίτιδα ή η πρωτοπαθής σκληρυντικής χολαγγειίτιδας (PSC), η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, η αποκλεισμένη χοληφόρα, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση και οι κληρονομικές ασθένειες, όπως η νόσος του Wilson, η κυστική ίνωση ή η αιμοχρωμάτωση. Λιγότερο συχνές αιτίες της κίρρωσης περιλαμβάνουν σοβαρές αντιδράσεις σε φάρμακα ή μακράς διάρκειας έκθεση σε δηλητήρια, όπως το αρσενικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στα πρώτα στάδια της κίρρωσης είναι πιθανόν να μην έχετε συμπτώματα, καθώς εξελίσσεται όμως είναι πιθανόν να εμφανιστούν: ακραία κόπωση και αδυναμία, αιμορραγίες της μύτης και μώλωπες, απώλεια βάρους, πόνος στην κοιλιά ή δυσφορία, κιτρίνισμα του δέρματος, κνησμός, συσσώρευση υγρών στα πόδια και στην κοιλιά, αιμορραγία στο στομάχι ή στον οισοφάγο και σύγχυση.

Πώς αντιμετωπίζεται η κίρρωση του ήπατος;

Είναι σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Παρά το γεγονός πως δεν μπορεί να θεραπεύσει την κίρρωση, μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει περαιτέρω βλάβη του ήπατος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και χειρουργική επέμβαση ανάλογα με το τι προκάλεσε την κίρρωση και ποια προβλήματα προκάλεσε αυτή με τη σειρά της στον οργανισμό.

Πώς μπορεί να περιοριστεί η βλάβη στον ήπαρ;  

Προκειμένου να περιοριστεί η βλάβη από την κίρρωση του ήπατος, αλλά και για να ελεγχθούν τα συμπτώματα θα πρέπει:

-Να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ
-Να συζητάτε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα, ακόμη και συμπληρώματα διατροφής.
-Να εμβολιάζεστε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας
-Να ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο

 

Σχετικά άρθρα