Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται στα μαθηματικά;

Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα από τους άνδρες να εμφανίσουν μια αγχώδη διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μια ερευνητική ομάδα προσπάθησε να αποκαλύψει το λόγο της παραπάνω διαφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα, εξετάζοντας με τη βοήθεια ηλεκτροδίων την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τι ανακάλυψε; ότι οι γυναίκες όταν έρχονται αντιμέτωπες με δοκιμασίες και είναι ανήσυχες δυσκολεύονται.Μάλλον αυτή είναι και η εξήγηση για το ότι πολλές γυναίκες απεχθάνονται τα μαθηματικά.

Γράφει ο Π. Δρέττας Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερο άγχος από τους άνδρες;

Στη μελέτη συμμετείχαν 79 φοιτήτριες και 70 φοιτητές στους οποίους δόθηκε να ολοκληρώσουν μια απλή δοκιμασία, ενώ παράλληλα καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν από μια σειρά γραμμάτων το μεσαίο. Στην εύκολη εκδοχή της δοκιμασίας όλα τα γράμματα ήταν ίδια , ενώ στη δύσκολη το μεσαίο γράμμα διέφερε. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, σχετικά με το πόσο άγχος ένιωσαν κατά τη διαδικασία.

Το άγχος και η εγκεφαλική δραστηριότητα στο γυναικείο μυαλό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι γυναίκες που δήλωσαν αυξημένο άγχος είχαν επίσης αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ στους αγχωμένους άνδρες δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη δραστηριότητα. Στις εύκολες εκδοχές της μελέτες οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοια επίδοση, ενώ όσο η δοκιμασία γινόταν πιο δύσκολη, οι γυναίκες που είχαν αυξημένο άγχος,  είχαν  χειρότερη επίδοση, το οποίο σημαίνει ότι η ανησυχία τους σχετικά με την επίδοση ήταν αυτή που τελικά την επιδείνωσε. Όταν οι άνδρες δήλωναν αυξημένο άγχος, αυτό σε καμία περίπτωση δε σχετιζόταν με αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Γιατί οι γυναίκες συνήθως δεν τα καταφέρνουν  με τα μαθηματικά; 

Οι αγχωμένες γυναίκες λοιπόν, φαίνεται να χρειάζονται επιπλέον προσπάθεια για να ολοκληρώσουν δοκιμασίες, από τη στιγμή που έχουν διασπαστικές σκέψεις και ανησυχίες. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην ακαδημαϊκή τους πορεία. Είναι γνωστή για παράδειγμα η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νεαρά κορίτσια με συγκεκριμένα μαθήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα μαθηματικά. Οι ερευνητές τώρα εξετάζουν εάν τα οιστρογόνα των γυναικών φταίνε για την υπερδραστήρια αυτή απόκριση του εγκεφάλου τους.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος και να βελτιώσουμε την απόδοσή μας στις δραστηριότητές μας;

Η αργή αναπνοή ίσως είναι μια πολύ καλή λύση. Μια νέα συσκευή βιοανάδρασης έρχεται να βοηθήσει προάγοντας την αργή αναπνοή. Η συσκευή αυτή έχει μια οθόνη καταγραφής της καρδιακής συχνότητας που συνδέεται με ένα ηλεκτρόδιο που προσάπτεται στο αυτί και ανιχνεύει τον ιδανικό αναπνευστικό ρυθμό για κάθε άτομο. Ο ιδανικός αυτός αναπνευστικός ρυθμός ρυθμίζει επίσης τον καρδιακό ρυθμό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται τα επίπεδα του στρες.

Οι κατασκευαστές της συσκευής τονίζουν ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν την προφανή επίδραση που μπορεί να έχει η αργή αναπνοή, μέχρι να την επιχειρήσουν για 10 περίπου λεπτά, μετά τα οποία αισθάνονται τελείως διαφορετικά. Αφού εντοπιστεί ο ιδανικός αναπνευστικός ρυθμός, το άτομο εκπαιδεύεται σε ασκήσεις που βοηθούν στην επίτευξη και τη διατήρηση του, ενώ παράλληλα καταγράφονται στην ειδική οθόνη οι μεταβολές που συμβαίνουν στον καρδιακό ρυθμό.

Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός; Πόσες αναπνοές πρέπει να παίρνουμε ανά λεπτό; 

Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι ένας καλός καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι οι 65 σφίξεις ανά λεπτό. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν εξετάζουν τόσο τον καρδιακό ρυθμό, όσο τις μεταβολές που υπάρχουν στα μεσοδιαστήματα ανάμεσα  στους καρδιακούς χτύπους.

Όταν ένας άνθρωπος είναι σε κατάσταση στρες ο καρδιακός του ρυθμός δεν παρουσιάζει εναλλαγές, ενώ όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, ο ρυθμός του παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς επιβραδύνεται κατά την εκπνοή και επιταχύνεται κατά την εισπνοή.  Ο αριθμός των αναπνοών για τους περισσότερους ανθρώπους είναι 7.5-4.5 ανά λεπτό. Το λογισμικό πρόγραμμα της συσκευής χαρτογραφεί τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, έτσι ώστε να εντοπίσει τον αναπνευστικό ρυθμό όταν η μεταβλητότητα μεγιστοποιείται. Η ιδανική αυτή συχνότητα των αναπνοών παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, ενώ συνήθως διαφέρει μόνο στην παιδική ηλικία και κατά την περίοδο της κύησης.

 Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι τα άτομα που διαλογίζονται για ώρες καταφέρνουν να αυξήσουν τη μεταβλητότητα του καρδιακού τους ρυθμού και βρίσκουν την ιδανική συχνότητα αναπνοών γι αυτούς μέσω της δοκιμής και της πλάνης. 

 

 

Σχετικά άρθρα