Κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες! Πώς επηρεάζει την υγεία της καρδιάς;

Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στο χρόνιο στρες και την ασθένεια.

Γράφει ο χειρουργός Πέτρος Δρέττας

Είναι ευρέως γνωστό ότι το ψυχολογικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, κρυολογήματος, γρίπης, ακόμα και αλλεργιών. Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός που στηρίζει αυτήν την αλληλεπίδραση; Σύμφωνα με σύγχρονη έρευνα, φαίνεται ότι η ορμόνη «κορτιζόλη» έχει σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό αυτό.

Η απελευθέρωση της ορμόνης σε μεγαλύτερες δόσεις κατά τη διάρκεια του στρες, παρέχει στο σώμα περισσότερη ενέργεια για άμεση δράση. Παράλληλα, αναστέλλει την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις, όπως η γρίπη, και κρατά σε αναμονή τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα και ο πυρετός σε αναμονή.

Τι συμβαίνει όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν υψηλά;

Όταν όμως τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν υψηλά, το σώμα ίσως γίνεται ολοένα και λιγότερο ευαίσθητο σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο που τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ερευνητική ομάδα του Carnegie Mellon εξέτασε την παραπάνω υπόθεση.

Στην πρώτη φάση της πειραματικής διαδικασίας 276 υγιείς ενήλικες εκτέθηκαν σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και μετά απομονώθηκαν και παρακολουθήθηκαν για 5 ημέρες. Τα άτομα που είχαν πρόσφατα βιώσει στρεσογόνες εμπειρίες ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν αντίσταση στην κορτιζόλη και να εκδηλώσουν κρυολόγημα.

Ο ρόλος του στρες στην ανθρώπινη υγεία

Σε μια δεύτερη φάση, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέπτυσσαν μεγαλύτερη αντίσταση στην κορτιζόλη παρήγαγαν, επίσης, περισσότερες κυτοκίνες, οι οποίες είναι παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος που προάγουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως από τη στιγμή που η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη και την εξέλιξη ενός μεγάλου εύρους ασθενειών, τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να διευρύνουν την κατανόηση του ρόλου τους στρες στην ανθρώπινη υγεία.

Πέτρος Δρέττας
Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια διατροφή κάνει καλό στην καρδιά; Και πρέπει να μην συνοδεύεται από ανθυγιεινά σνακ!

Αντιμετωπίζεις προβλήματα με την καρδιά; Τα 5 στάδια που πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ο ιατρικός έλεγχος

Σχετικά άρθρα