Πληροφοριοδότης UBS: πρόκειται για "παγκόσμια εγκληματική οργάνωση"

25 Ιουλίου 2016

Επί οχτώ μήνες οι Έλληνες εισαγγελείς προσπαθούσαν να κλείσουν ραντεβού με τον Μπραντ Μπίρκενφελντ, που από μεγαλοστέλεχος της UBS εξελίχθηκε στον νούμερο ένα κατήγορό της.

Από τότε που έμαθαν την ύπαρξή του και τη βοήθεια που προσέφερε με τις πληροφορίες του σε άλλες χώρες, ξεκίνησε μια συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, προκειμένου να βρεθούν ο τόπος και ο χρόνος που θα εξυπηρετούσαν και τις δύο πλευρές.

Ο Μπίρκενφελντ ζει στο Μαϊάμι, ταξιδεύει όμως πολύ συχνά και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας στοιχεία που αφορούν δικούς τους πολίτες, για τις παράνομες πρακτικές απόκρυψης πλούτου που ακολουθούσε επί σειρά ετών η ελβετική τράπεζα.

Τελικώς η συνάντηση ορίστηκε για τον προηγούμενο μήνα στην ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπίρκενφελντ εξέτισε στις ΗΠΑ ποινή φυλάκισης δύο ετών αλλά λόγω της βοήθειας που προσέφερε στις αμερικανικές αρχές επιβραβεύτηκε με 104 εκατ. δολάρια. Το 2005 πήρε την απόφαση να μιλήσει για όσα έπραττε η τράπεζα πίσω από τα γκισέ και σε μυστικά ραντεβού με πελάτες που διέθεταν παχύ πορτοφόλι αλλά ήθελαν να κρύψουν τον πλούτο τους.

Τότε έφτασε στα χέρια του ένα έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας στο οποίο αναφερόταν ότι εάν αποκαλύπτονταν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα οι παράνομες πρακτικές του πιστωτικού ιδρύματος, η ευθύνη θα βάραινε εξ ολοκλήρου τα στελέχη. Αν και γνώριζε ότι μπορεί να καταστεί και ο ίδιος κατηγορούμενος, αψήφησε τις συνέπειες και μίλησε.

Αρχικά συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ, στη συνέχεια με τη Γαλλία και το Βέλγιο και τώρα κάνει το ίδιο με την Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews, o Μπίρκενφελντ φαίνεται να γνωρίζει πολλά για τη χώρα μας. «Το να ρωτάτε αν υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι σαν να ρωτάτε αν υπάρχει μουσακάς στην Ελλάδα», λέει ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει πως έχει δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες στις ελληνικές αρχές ώστε να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Επίσης, επιτίθεται με σφοδρότητα στη UBS κατηγορώντας την για σειρά πράξεων απάτης ενώ δεν διστάζει να τα βάλει και με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατηγορώντας το για διαφθορά. Αντίθετα επαινεί τις προσπάθειες των Γάλλων αξιωματούχων στην κατεύθυνση αποκάλυψης και όχι συγκάλυψης της υπόθεσης προς όφελος των «δυνατών»…

 

Ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

http://www.enikos.gr/data/files/ebb7b1fe14e9e2afad6fa4d6b585ae05.pdf

 

Διαβάστε ακόμη:

http://www.boro.gr/139062/ereyna-sto-spiti-prwhn-stelexoys-ths-ubs-apo-tis-ellhnikes-arxes-to-xroniko


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ