Ιβάν Σαββίδης: Η τηλεοπτική άδεια και η αυτοκρατορία των 250 εκατομμυρίων

25 Ιουλίου 2016

Mεγαλοεπιχειρηματίας που ξεκίνησε από το μηδέν, βρίσκεται πίσω από την εξαγορά του ΠΑΟΚ αλλά και πολλών εμβληματικών κτηρίων της συμπρωτεύουσας. Εκτός από τον λαμπερό γάμο του γιου του που απασχόλησε ίδιαίτερα με τη χλιδή του και τους λαμπερούς καλεσμένους, η αίτηση που έκανε για τηλεοπτική άδεια, έφερε και πάλι τον Ιβάν Σαββίδη στο προσκήνιο. Αν και φαινομενικά είχε όλα τα φόντα για μια τηλεοπτική άδεια, η εταιρεία του με έδρα την Κύπρο τέθηκε εκτός διαγωνισμού και δεν κατάφερε να πάρει το "πράσινο φως". Σύμφωνα μάλιστα με το tvxs, οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 που περιλαμβάνονται στο φάκελο της συμμετοχής δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή. 

Από την ίδια την εταιρεία όμως, επισημαίνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις είναι μη ελεγμένες καθώς η υποχρέωση να τις καταθέσει στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου και στον Έφορο Φορολογίας Εταιρειών λήγει την 31η Ιανουαρίου 2017 και 31η Μαρτίου 2017, αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανελέγχου των φακέλων. 

Το enimerosi24 από την άλλη αναφέρει πως ο επιχειρηματίας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και υποστηρίζεται ότι θα συνεργαστεί με τον Δημήτρη Κοντομηνά, εξαγοράζοντας  ενδεχομένως μερίδιο από τον ALPHΑ. Μπορει τα νούμερα της περιουσίας του να είναι ιλιγγιώδη (το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Φινάνς» την εκτίμησε το 2013 στα 250 εκατ. ευρώ) , όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι για τον ρωσοπόντιο επιχειρηματία. 

Από εργάτης στην καπνοβιομηχανία στο χτίσιμο του κολοσσού

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Οι γονείς του ήταν εργάτες στην πόλη και ελληνικής καταγωγής. Ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά, αρχικά τελειώνοντας το σχολείο στην περιοχή του Ροστόφ στον Ντον. Το 1977 όντας αρκετά νεαρός, κατετάγη στο στρατό και όταν το 1980 ολοκλήρωσε τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά, από τη θέση του απλού εργάτη, και έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου.

Χωρίς να σταματήσει να εργάζεται, τελείωσε το 1988 την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ. Το 1992 και με τη σοβιετική κατάρρευση, η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε CJSC Donskoy Tabak. Η ιδιωτικοποιήση τον βρίσκει στη θέση του διοικητικού συμβούλιου όπου τον επόμενο χρόνο φτάνει και στη θέση του προέδρου. Έμεινε επικεφαλής για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Μέχρι και σήμερα όμως, οι δεσμοί του δεν έχουν χαθεί, μιας και η γυναίκα του, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας. 

Τα εκατομμύρια που... ζαλίζουν

Στο Ροστόφ ξεκινά λοιπόν να χτίζει την αυτοκρατορία του η οποία με τα χρόνια όλο και εξαπλωνόταν στη Ρωσία. Ο όμιλος «AGROCOM» στην οποία είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει διεθνή παρουσία και ανταγωνισμό και ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Το περιοδικό Forbes την έχει κατατάξει στη στη λίστα των 200 (92η θέση) μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών  Στις περισσότερες από 40 εταιρείες του ομίλου, απασχολούνται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα, ενώ το Forbes τον κατατάσσει στην 30η θέση των πλουσιότερων της Ρωσίας. 

Εκτός από την καπνοβιομηχανία του, "Donskoy Tabak" που πωλούσε το 2014 32 δισ. τσιγάρα με εξαγωγές στα 5,1 δισ. τσιγάρα και καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ, στον όμιλο του Σαββίδη ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μια εταιρεία θεματικών πάρκων. Το συγκρότημα επιχειρήσεων ελέγχεται από την εταιρεία ΣΕΚΑΠ την οποία και έσωσε στην κυριολεξία από την πτώχευση- στη Θράκη και εσχάτως μιας μεγάλης έκτασης στο Παλιούρι της Χαλκιδικής. 

Το συγκρότημα επιχειρήσεων κρέατος "Ταύρος" είναι ο μεγαλύτερος επεξεργαστής ωμού κρέατος στη νότια Ρωσία. Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τα ποσά συνεχίζουν να είναι ιλιγγειώδη: από την εταιρεία «Atlantis-Pak» που είναι ανάμεσα των τριών μεγαλύτερων παραγωγών τεχνητών περιβλημάτων του κόσμου, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 113 εκατ. ευρώ. 

Πριν να αποκτήσει το 2012 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ, στο Ροστόφ ήταν πρόεδρος  της έτερης μεγάλης ομάδας του Ροστόφ στον Ντον, της Σ.Κ.Α. Ροστόφ.

Συνεχίζει τις επενδύσεις την Ελλάδα φέρνοντας στην κατοχή του πολύ σημαντικά κτίρια της συμπρωτεύουσας. Το 2013 περνάει στα χέρια του το θρυλικό ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" της Θεσσαλονίκης με το μηνιαίο μίσθωμα να φτάνει τα 95.000 ευρώ. 

Παράλληλα, το "Κόκκινο Σπίτι" περνάει στα χέρια του, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει πληρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία του όταν βρίσκεται στην πόλη.

Το άλλο απόκτημά του είναι η βίλα Ζαρντινίδη, ένα από τα ιστορικότερα διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης. 

Γιατί όμως έχει επιλέξει να αγοράσει όλα αυτά τα εμβληματικά κτίρια της συμπρωτεύουσας; Ο ίδιος επικαλείται την καταγωγή του και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ήταν «προσφυγομάνα». Εχει δηλώσει επίσης ότι θέλει να «βάλει» στην ελληνική αγορά τους Ρώσους επιχειρηματίες. Κατά καιρούς δημοσιεύματα τον θέλουν να κατεβαίνει στην πολιτική διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών.

Εκτός από την επιχειρηματική ζωή, έχει εμπλακεί και με τα πολιτικά του Ροστόφ. Έχει εκλεγεί μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, ενώ και βουλευτής  στη Δούμα, με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδη και ο γάμος τους δεν έχει απασχολήσει σχεδόν καθόλου τα μίντια όσο αυτός του γιου του, Γιώργου πριν από περίπου ένα μήνα. Ο γάμος έγινε στη Θεσσαλονίκη με προσκεκλημένους από τον πολιτικό και αθλητικό χώρο. Μετά το τέλος του μυστηρίου ακολούθησε δεξίωση στο Κυβερνείο («παλατάκι») της Θεσσαλονίκης.

Έχει άλλον ένα γιο, το Νίκο, ο οποίος σπούδαζε στο Λονδίνο  αθλητικό μάρκετινγ, το ίδιο αντικείμενο που σπούδασε και ο Γιώργος, ο πρώτος όμως όπως φαίνεται θα αναλάβει το μπάσκετ και το δεύτερος το ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Σαββίδης μπαίνει σιγά-σιγά, αλλά δυναμικά στο ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ, παίρνει αποφάσεις και εισηγείται στον πατέρα του να γίνουν κάποιες κινήσεις, είτε μεταγραφικές, είτε επενδυτικές.

paok 88888


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ