Υπάρχουν «κλειδιά» για την ευτυχία; Πώς θα κερδίσω αυτό το δύσκολο… στοίχημα;

Οι Έλληνες τη δεκαετία του 1960 ήταν φτωχότεροι σε σύγκριση με τους περισσότερους από εμάς, είχαν λιγότερα αγαθά αλλά ήταν σίγουρα πιο ευτυχισμένοι. Πώς τα κατάφερναν; Πώς μπορούμε να διδαχθούμε από τη στάση τους;

Γράφει ο Καθηγητής Ψυχολογίας Αναστάσιος Σταλίκας

Ζούμε πλέον με την καθημερινή αγωνία του αν θα πέσουμε από τον… γκρεμό ή όχι. Η αίσθηση της ευτυχίας ηχεί συχνά στα αυτιά μας, ως κάτι πολύ μακρινό και πολύ θεωρητικό… Απόδειξη αυτού είναι ότι όταν βλέπουμε κάποιον να έχει καλή διάθεση ή αίσθηση του χιούμορ, τον κοιτάμε καχύποπτα.

Ωστόσο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τις δύσκολες καταστάσεις και να γίνει πιο δυνατός ή καλύτερος και να αντέξει τελικά αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Προς τον παρόν πάντως  φαίνεται σαν να μην μάς ανήκει η ζωή μας. Νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά…

Είμαστε… μαθημένοι στην απόγνωση;

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων νιώθει ότι η ζωή του κυλά χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για αυτή. Το ονομάζουμε  «εκμαθημένη απόγνωση». Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό που μας συμβαίνει  γύρω μας ή ότι μας συμβαίνει γίνεται  για μας χωρίς εμάς, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι και να το αλλάξουμε.

Υπάρχουν δυσκολίες πρακτικές στην καθημερινότητα μας, όπως ανεργία και έλλειψη φαρμάκων, που αποτελούν απίστευτο σοκ για όλους και προκαλούν στον κόσμο την αίσθηση ότι τίποτα δεν γίνεται και τίποτα δεν μπορεί να κάνει για αυτό.

Οι επιστήμονες από τον χώρο της ψυχολογίας ερχόμαστε να εμψυχώσουμε και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ξαναπιάσουν την «πυξίδα» της ζωής τους, να δράσουν και να μην γίνουν έρμαια των πραγμάτων.

Ποια είναι τα… κλειδιά για την ευτυχία που πρέπει να βρούμε; 

Συνηθίσαμε στο αδιέξοδο μας ή είχαμε συνηθίσει σε μια καπιταλιστική καταναλωτική κοινωνία που μας έφτασε σε ένα σημείο να εκτιμάμε τους εαυτούς μας ως προς το τί έχω και όχι ως το ποιος είμαι. Δεν χρειαζόταν να ήμαστε δυνατοί ψυχικά για να αντέξουμε καταστάσεις και είχαμε αποκοιμηθεί  σε ένα κόσμο λίγο επιφανειακό, λίγο ψεύτικο, σε ένα κόσμο των απολαύσεων και τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα.

Πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, τις αρχές μας, με το δώσουμε νόημα στη ζωή μας. Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι σήμερα είναι να  ανακαλύψουν πώς θα έχει νόημα η ζωή τους, αν υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να ζουν και ακόμη  πιο ρομαντικά αν υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να δώσω και τη ζωή τους.

Ομορφιά θεωρείται το νόημα της ζωής. Ο στόχος, ο λόγος ύπαρξης, κάτι στο οποίο να πιστέψουμε για να κάνουμε την υπέρβαση, αυτό το άλμα που χρειάζεται για να κάνουμε την αλλαγή και να προχωρήσουμε μπροστά.

Έτοιμος για την καθημερινή πρόκληση;

Πρέπει να κοιτάξουμε τα πράγματα «κατάματα». Πρέπει να δούμε και να αναγνωρίσουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Μα όσο και αν αυτό φοβίζει και μας φέρνει σε ένα αδιέξοδο, οφείλουμε να το δεχθούμε εμείς οι ίδιοι και να δούμε το θετικό στην κάθε κατάσταση.

Η καθημερινότητα αποτελεί μια πρόκληση: Την πρόκληση της αλλαγής…! Αλλάζουμε και αφήνουμε την ευδαιμονία κατανάλωσης και των υλικών απολαύσεων ώστε να ανακαλύψουμε την αληθινή ευδαιμονία, την ευτυχία στις σχέσεις μας, στον εαυτό μας, στις αρχές μας, στις αξίες μας. Είναι καιρός να δώσουμε σημασία σε αξίες, όπως φιλότιμο, φιλία και οικογένεια.

eutyxia

Αναστάσιος Σταλίκας
Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το… τρίπτυχο της Ευτυχίας

Στο… κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας. «Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μου;»

«Ευτυχία»: 3 λόγοι ώστε να πας να δεις την ταινία για τη μεγάλη στιχουργό

Τα 5 μαθήματα ζωής που «παραδίδει» ο Καρλ Γιούνγκ για τον εαυτό και την ευτυχία

Σχετικά άρθρα