Tι σχέση έχει το junk food με το παιδικό άσθμα;

<p style="text-align: justify;"><strong>Περίεργο</strong> δεν είναι που σχεδόν όλες oι <strong>κλινικές</strong><strong>καταστάσεις</strong> (καρδιαγγειακά, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος κ.λπ.) συνδέονται θετικά με την κατανάλωση του <strong>junk</strong> <strong>food</strong>, αλλά παρ’ όλα αυτά η κατανάλωσή του γίνεται όλο και <strong>πιο</strong> <strong>συχνή</strong>;</p>
<p style="text-align: justify;">Οι δελεαστικές τιμές, οι <strong>γευστικές</strong> <strong>μυστικές</strong> τους συνταγές και τα πολλά χρήματα που διατίθενται για διαφημίσεις, προσελκύουν κόσμο και δημιουργούν<strong>φανατικούς</strong> <strong>οπαδούς</strong>. Πρέπει επιτέλους να ορθώσουμε<strong>ανάστημά</strong> μας και να <strong>σταματήσουμε</strong> να είμαστε θύματα των γνωστών <strong>ταχυφαγείων</strong> που επιβαρύνουν την <strong>υγεία</strong><strong>μας</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Και με το <strong>παιδικό</strong> <strong>άσθμα</strong> φάνηκε πως συνδέεται το γρήγορο φαγητό. <strong>Έρευνα</strong> που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 παιδιών σε <strong>51 διαφορετικές χώρες του κόσμου</strong>, ανέφερε πως οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών <strong>άσθματος</strong> και <strong>εκζέματος</strong>. Επίσης, φάνηκε η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (δημοσίευση: Thorax Journal).</p>
<p style="text-align: justify;">«<em>Έφηβοι που καταναλώνουν fast food 3 φορές ή περισσότερο την εβδομάδα, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα</em>», αναφέρει το κλινικό, ερευνητικό <strong>περιοδικό BMJ</strong> (www.bmj.com).</p>
<p style="text-align: justify;">Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του <strong>Nottingham</strong> της Αγγλίας και του <strong>Auckland</strong> της Νέας Ζηλανδίας ανάφεραν πως για παιδιά ηλικίας 6 ή 7 ετών το ποσοστό φτάνει στο 27% (δημοσίευση σε εφημερίδα: The Guardian, www.guardian.co.uk).</p>
<p style="text-align: justify;">Οι <strong>ίδιοι</strong> <strong>γνωστοί</strong> <strong>επιστήμονες</strong> επισημαίνουν πως η κατανάλωση τριών ή περισσότερων <strong>μερίδων</strong> <strong>λαχανικών</strong> και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης <strong>άσθματος</strong> περίπου 11%. Καταγράφουν χαρακτηριστικά πως, αν η σύνδεση <strong>φανεί</strong> <strong>αιτιακή</strong>, τότε τα στοιχεία αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία.</p>
<p style="text-align: justify;">Τέλος, τέθηκε σαν θέμα προς <strong>προβληματισμό</strong>, το εάν τα <strong>τρανς</strong> ή <strong>κορεσμένα</strong> λιπαρά οξέα των γρήγορων φαγητών είναι αυτά που οδηγούν στην εμφάνιση <strong>αλλεργικού</strong> <strong>άσθματος</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Aπό την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου Η διατροφή του παιδιού </p>

Σχετικά άρθρα