"Καλοκαίρι τρόμου στην Ευρώπη"

30 Ιουλίου 2016

Αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο φόβος και η ανησυχία μετά από το «κύμα» τρομοκρατικών επιθέσεων παραλύει τους πολίτες σε Γαλλία και Γερμανία. Ο στρατός περιπολεί ακόμη και στις παραλίες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και στα τουριστικά θέρετρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, στην Γαλλία που χτυπήθηκε περισσότερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις το αίσθημα των πολιτών είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί περιπολούν στις παραλίες στην γαλλική Ριβιέρα. Ειδικότερα στις Κάννες οι αρχές έχουν απαγορεύσει στους ταξιδιώτες να μεταφέρουν μεγάλες αποσκευές υπό τον φόβο νέου χτυπήματος. Τα παιδιά εμφανίζονται τρομοκρατημένα όταν ακούν τα πυροτεχνήματα. Στα φεστιβάλ και σε μέρη όπου συγκεντρώνεται πλήθος ανθρώπων οι περισσότεροι παρακολουθούν το θέαμα και κοιτάζουν πάνω από την πλάτη τους για την έξοδο κινδύνου.

Μετά τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι οι Γάλλοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν στρατιώτες με το δάχτυλο στην σκανδάλη έξω από σχολεία, κεντρικούς δρόμους ή σιδηροδρομικούς σταθμούς. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι. Εάν σκάσει η εξάτμιση από ένα μηχανάκι όλοι τρομάζουν και σκέφτονται ότι πρόκειται για νέα τρομοκρατική επίθεση.

«Ο καθένας ξέρει ότι αυτό είναι που θέλουν οι τρομοκράτες. Ο καθένας ξέρει ότι η ζωή θα πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά, αλλά όταν ένας ιερέας δολοφονείται στη δική του εκκλησία σε ένα μέρος που κανείς δεν έχει ακούσει, φαίνεται ότι όλα μπορούν να συμβούν», είπε στον Guardian μία Γαλλίδα, μητέρα δύο παιδιών η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Στην δεξιά όχθη του Σηκουάνα στο Παρίσι όπου έχει δημιουργηθεί μία παραλία για τους Γάλλους, οι αστυνομικές κλούβες στέκονται κοντά στην είσοδο. Μπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο οποιοδήποτε όχημα επιχειρήσει να μπει στο σημείο προκειμένου να μην υπάρξει μία ακόμη επίθεση σαν αυτή με το φορτηγό στη Νίκαια, το οποίο στοίχησε τη ζωή σε 84 ανθρώπους. Αστυνομικοί με μπλε στολές και στρατιώτες περιπολούν καθημερινά στην παραλία, η οποία κλείνει κάθε βράδυ από τις αρχές «για λόγους ασφαλείας».

Το ίδιο ανήσυχοι εμφανίζονται τις τελευταίες δέκα ημέρες και οι Γερμανοί μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Ανσμπαχ. Ο 23χρονος Χάνο είπε στον Guardian ότι εκείνο το βράδυ παρακολουθούσε το φεστιβάλ όπου ανατινάχθηκε ο 27χρονος Σύρος πρόσφυγας και τραυμάτισε 15 άτομα. «Ήταν ένα πραγματικά πολύ ωραίο ζεστό καλοκαιρινό βράδυ και η ατμόσφαιρα ήταν τέλεια. Ξαφνικά έγινε μία μεγάλη έκρηξη. Για το επόμενο διάστημα σίγουρα θα ανησυχώ όταν βλέπω άτομα με σακίδια. Και ντρέπομαι να πω ότι φοβάμαι ποια θα είναι η αντίδραση μου εάν με πλησιάσει κάποιος που δεν δείχνει εμφανώς για Γερμανός».

 

Πηγή: real.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Mary Anne Radmacher
Η Σκέψη της ημέρας
Mary Anne Radmacher