Ρολό κοτόπουλου με κρεμμύδια, μανιτάρια και θυμάρι!

15 Νοεμβρίου 2016
Υλικά
  • 700 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή φρέσκια ρίγανη (εναλλακτικά, βάζουμε τη μισή ποσότητα ξερού αρωματικού)
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και ψιλοκομμένα
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή, τριμμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το άλειμμα

  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Μερίδες 4-6
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 10΄ Μαγείρεμα 10΄Ψήσιμο 35΄

Διαδικασία Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά, προσθέτουμε 2 - 3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

 

Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη μαντζουράνα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ρολό: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε μια λεία επιφάνεια και ρίχνουμε το μείγμα κιμά. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 2 εκ. και στο κέντρο του, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, ρίχνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Πλάθουμε σε ρολό, εγκλωβίζοντας τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το άλειμμα.

 

Με ένα πινέλο αλείφουμε ομοιόμορφα το ρολό, βάζουμε προσεκτικά στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 10 λεπτά το ρολό να «σταθεί» και κόβουμε σε μέτριες φέτες. Συνοδεύουμε με ψητές πατάτες φούρνου.

 

Στο ποτήρι μας Ενα καλοφτιαγμένο Chardonnay, περασμένο από βαρέλι.

 

 

http://www.gastronomos.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ