Πώς αναγνωρίζουμε τη νεανική κατάθλιψη;

Αναγνώστριά μας βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και ζήτησε τη συμβουλή των ειδικών μας. 

Καλησπέρα σας! Πήρα το θάρρος να σας στείλω,καθώς είμαι άτομο που δεν ανοίγεται εύκολα στα κοντινά του πρόσωπα όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και αυτό γιατί δεν θέλω να φορτώνω τους άλλους με τα δικά μου και θεώρησα ότι μπορείτε να με βοηθήσετε με κάποια συμβουλή.Είμαι μόλις 20 χρόνων,έχω περάσει πάρα πολλά δυσάρεστα δεν είχα ξεσπάσματα παρά ελάχιστες φορές αλλά νιώθω πως δεν αντέχω να περνάω άλλες καταστάσεις..Νιώθω πνιγμένη..Τελευταία περνάω μια άσχημη φάση..καθώς μου έτυχαν για ακόμα μια φορά πολλά μαζεμένα (προδoσία από φίλους και υποχρεώσεις όπως μια μετακόμιση ακόμα) και νιώθω ότι τα νεύρα μου έχουν σπάσει!Είμαι τρομερά κυκλοθυμική,κάτι που δε συνήθιζα να είμαι,ώρες ώρες βάζω τα κλάματα χωρίς λόγο και άλλες πάλι νιώθω ότι έχω τόση οργή μέσα μου που θέλω να ξεσπάσω πάρα πολύ!Νιώθω ένα κενό..παρόλο που έχω μια υπέροχη σχέση και ανθρώπους που με αγαπάνε και το δείχνουν καθημερινά.Υπάρχει περίπτωση να είμαι στα όρια κατάθλιψης; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Αγαπητή αναγνώστρια. Απευθύναμε το ερώτημά σας στον κύριο Νταφούλη Βάιο, Παιδοψυχίατρος,Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Κωνσταντίνου Σιώμου.

“Σαφώς και θα ήταν χρήσιμο να μιλήσετε για τα θέματα αυτά με κάποιον-α ειδικό της ψυχικής υγείας,ώστε να διερευνηθεί και η πιθανότητα εμφάνισης δυσθυμίας ή κατάθλιψης.Το βασικό είναι να εμπιστευθείτε αρχικά κάποιον και φυσικά σταδιακά να ενισχυθεί και η δυνατότητα να εκφραστείτε ανοιχτά για τις συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε,χωρίς την αίσθηση ότι είσαστε μόνη σας.

Η αντίληψη πως δε θέλουμε να φορτώνουμε τους δικούς μας ανθρώπους με τα δικά μας προβλήματα συχνά στηρίζεται στην λανθασμένη υπόθεση πως πράγματι τους φορτώνουμε-που αν τους ρωτήσουμε θα μας πούνε πως δεν είναι έτσι-,όπως επίσης  και στο φόβο μας πως αν ανοιχτούμε θα γίνουμε αντικείμενο αρνητικής κριτικής,ή στην εντύπωση πως θα πρέπει να είμαστε μόνο αρεστοί στους άλλους και να μην τους απασχολούμε με προβλήματα άλλα.

Τα νεύρα μας αρκετές φορές νιώθουμε να σπάνε όταν συμβούν κάποια μαζεμένα αρνητικά συμβάντα,αυτό συμβαίνει σε πολλούς από εμάς,συνήθως βελτιώνεται η κατάσταση  σύντομα,το σημαντικό είναι να ελπίζουμε στο καλύτερο και να αντλούμε δυνάμεις από υποστηρικτικά συστήματα γύρω μας-κυρίως σχέσεις με αγαπητά πρόσωπα και δραστηριότητες,οι οποίες να ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά μας.Καλή δύναμη!”

Σχετικά άρθρα