Ο τρόπος που φλερτάρεις καθορίζει τι θα… προκύψει στη συνέχεια; Εσύ ποιο είδος φλερτ προτιμάς;

Οι άνθρωποι, δεσμευμένοι ή όχι, φλερτάρουν επειδή είναι ένας τρόπος να έρθουν γρήγορα και χαλαρά, κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Δίνει μια… νότα ομορφιάς στη ζωή, επειδή θέλουν να τονώσουν τη σχέση με τον/ τη σύντροφό τους (όταν φλερτάρουν με αυτό το άτομο, όχι με άλλο!), επειδή έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης ή για να τονώσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Γράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο φλερτάρει καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι θα γίνει στη συνέχεια στην ερωτική του ζωή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοι φλερτάρουν αυτό το άτομο θα δείξει τι πιθανότητες υπάρχουν να μπει σε μια ρομαντική σχέση ή όχι.

Το φλερτ είναι σημαντικό και μέσα στον γάμο, γιατί όταν οι δύο σύζυγοι φλερτάρουν μεταξύ τους, δηλαδή εκδηλώνουν το ερωτικό και σεξουαλικό τους ενδιαφέρον για το άλλο άτομο με έναν ανάλαφρο, ευχάριστο τρόπο, τονώνουν και ανανεώνουν τη σχέση τους.

Ο καθηγητής Hall στο πανεπιστήμιο του Κάνσας των ΗΠΑ έδωσε ένα ερωτηματολόγιο σε 1.500 ενήλικες άνδρες και γυναίκες ζητώντας τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις τύπου «χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος για να φλερτάρω».  Στη συνέχεια κατέληξε σε 5 είδη φλερτ:

Το παραδοσιακό

Όπως λέει και το όνομά του, είναι κάπως στερεότυπο: Ο άνδρας παίρνει τον πιο ενεργητικό ρόλο και πλησιάζει τη γυναίκα, ενώ εκείνη διατηρεί πιο παθητική στάση και περιμένει τον άλλον να κάνει το πρώτο βήμα.  Στην έρευνα του Hall βρέθηκε ότι όσοι φλερτάρουν παραδοσιακά, ήξεραν από πριν τις γυναίκες που προσέγγιζαν.

Επίσης, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, οι παραδοσιακοί στο φλερτ είναι πιο κλειστοί άνθρωποι και λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε ένα άγνωστο άτομο. Το παραδοσιακό φλερτ είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και το μήνυμα είναι «θα ήθελα να κάνουμε σχέση» μα δεν επιτρέπει σε εκείνον που φλερτάρει με αυτό τον τρόπο να φλερτάρει εύκολα με άγνωστα άτομα.

Το Σωματικό 

Οι άνθρωποι που φλερτάρουν με αυτό τον τρόπο, άνδρες και γυναίκες, βασίζονται στη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον. Στέκονται πολύ κοντά στο άτομο με το οποίο φλερτάρουν, το αγγίζουν, το κοιτούν στα μάτια, πετούν σεξουαλικά υπονοούμενα, μεταδίδουν στον άλλο την αίσθηση ότι παθιάζονται για αυτόν.

Αυτό το είδος φλερτ συνήθως έχει μεγάλη, επιτυχία γιατί είναι σαν σπίρτο που ανάβει τη σεξουαλική χημεία δύο ανθρώπων και έτσι δημιουργείται ερωτική σχέση, η οποία μάλιστα έχει στη συνέχεια καλή συναισθηματική σύνδεση. Βέβαια, αν δεν υπάρχει σεξουαλική χημεία, τότε το άτομο που το φλερτάρει ο άλλος έτσι, πολύ γρήγορα θα απομακρυνθεί.

Το ευγενικό

Οι άνθρωποι που φλερτάρουν ευγενικά βασίζονται στους καλούς τρόπους και στην κοινωνική ετικέτα του τι είναι «σωστό», με αποτέλεσμα πολλές φορές να περνάνε με δυσκολία το μήνυμα στον άλλον ότι ενδιαφέρονται.

Πρόκειται για πολύ συγκαλυμμένο τρόπο εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος. Το άτομο που το φλερτάρουν, περνάει μια ωραία βραδιά με ένα ευγενικό άτομο αλλά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από το άτομο αυτό.

Το ειλικρινές 

Όταν ένα άτομο φλερτάρει με αυτό τον τρόπο κάνει τις προθέσεις του για συντροφική και ερωτική σχέση ξεκάθαρες από την αρχή. Συνήθως οι γυναίκες φλερτάρουν με αυτόν τον τρόπο, περνώντας το μήνυμα ότι θέλουν μια μακροχρόνια σχέση, με συναισθηματική επικοινωνία, σιγουριά και ασφάλεια.

Είναι ξεκάθαρος τρόπος από τη μεριά αυτού που φλερτάρει να δηλώσει ότι επιθυμεί όλο το «πακέτο» της μακροχρόνιας σχέσης μα το άτομο που δεν επιθυμεί να συνάψει τέτοια σχέση, απομακρύνεται γρήγορα.

Το παιχνιδιάρικο 

Αυτό το είδος χαρακτηρίζει συχνά τους παντρεμένους ανθρώπους. Το κάνουν για να τονώσουν την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή τους, να δουν αν… περνάει ακόμα η μπογιά τους και να πάρουν έναν ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Είναι το είδος που δεν οδηγεί σε σχέση και τονώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου, μα αν υπερβεί κανείς τα όρια γίνεται γελοίο και έχει αρνητικές συνέπειες στην ήδη υπάρχουσα σχέση του ατόμου που φλερτάρει με αυτό τον τρόπο.

Γνωρίζοντας το πώς φλερτάρετε εσείς αλλά και το πώς σας φλερτάρουν οι άλλοι, μπορείτε να ανακαλύψετε ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε και να διορθώσετε τα λάθη σας ώστε μέσα από τη διαδικασία του φλερτ να βρείτε το ταίρι που σας ταιριάζει.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
greekpsychologypages.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φλερτ με μικρότερο: Τι κάνεις όταν δεν μπορείς να αποφύγεις το ερωτικό απωθημένο;

«Μου αρέσει πολύ μια κοπέλα αλλά φοβάμαι ότι θα μου ρίξει… άκυρο. Πώς να το χειριστώ;»

Σχετικά άρθρα