Φίλιππος Νιάρχος: Ο «αόρατος» Έλληνας μεγιστάνας που αγαπά την τέχνη, τον Θεό, την οικογένεια και την πατρίδα του

Δεν έχει παραχωρήσει ποτέ συνέντευξη. Αγαπά, όσο λίγοι, τις τέχνες και είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τον Γουόρχολ. Ποτέ δεν αγάπησε την πολλή δημοσιότητα. Το όνομα που κουβαλά είναι από μόνο του «βαρύ» και κουβαλά μαζί του μία μεγάλη ιστορία γεμάτη πλούτη και πόνο. Μιλάμε φυσικά για τον Φίλιππο Νιάρχο, τον πρωτότοκο γιο του Σταύρου Νιάρχου για τον οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν ελάχιστα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Φίλιππος Νιάρχος επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω Forbes. Σύμφωνα με τη διάσημη λίστα ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος μεγιστάνα της ναυτιλίας είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος Έλληνας και 804ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 2,8 δισ. δολαρίων, ενώ τα υπάρχοντά του… υπολογίζεται μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, που κληρονόμησε.

Για την ιστορία, η συλλογή αυτή αποκτήθηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Έντουαρτ Τζ. Ρόµπινσον και περιλαμβάνει μερικά από τα διασημότερα κομμάτια του κόσμου, μεταξύ των οποίων η αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ µε το κομμένο αυτί και το «Yo, Picasso» του Πικάσο. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς το πάθος για τις τέχνες το «κληρονόμησε» από τον πατέρα Σταύρο.

filippos-niarchos
facebook/Antonis Gkoulelis, WWW.GREEK-INEWS.GR

Τα παιδικά χρόνια του πλουσιότερου Έλληνα

Ο 63χρονος σήμερα κληρονόμος και μεγιστάνας γεννήθηκε το 1956 σε ημερομηνία που δεν αποκαλύφτηκε ποτέ, όπως άλλωστε και η ακριβής ημερομηνία γέννησης του αδερφού του, Σπύρου, ένα χρόνο αργότερα.

Λέγεται πως ο πατέρας του, από την ανυπομονησία και την αγωνία, κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, την ημέρα της γέννησής του.

Μεγάλωσε κυρίως κοντά στη μητέρα του, μιας και ο πατέρας του έλειπε από το σπίτι τις περισσότερες ώρες λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Τις διακοπές όμως και τις αργίες τις περνούσαν όλοι μαζί σαν οικογένεια, μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια του, τον Σπύρο, τον Κωνσταντίνο και τη Μαρία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ElenasDiaryBlog By Elena Makri (@elenasdiary_blog) στις

 

Δεν θα μπορούσε φυσικά να μη γραφτεί στα καλύτερα σχολεία, όπως στο περίφημο College Stanislas στο Παρίσι. Μεγαλώνοντας και βλέποντας ορισμένα από τα πολύ σημαντικά έργα που έχει ο πατέρας του στην προσωπική του συλλογή, όπως μια αυτοπροσωπογραφία «Yo, Picasso» του Πάμπλο Πικάσο, μαγεύεται και γίνεται κι αυτός ένα φίλος των τεχνών.

Σαν έφηβος, μεγαλώνει μέσα στην πειθαρχία και γίνεται η σκιά του πατέρα του σε διάφορες κοσμικές εκδηλώσεις και γκαλά ιππασίας, όπου διαγωνίζονται τα καθαρόαιμα αραβικά άλογα του Νιάρχου.

eygenia-tina-livanou
instagram/dimis_blog
Ευγενία και Τίνα Λιβανού

Ο χωρισμός του πατέρα του από την μητέρα του Ευγενία Λιβανού είναι ένα μικρό σοκ για τον ίδιο και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας. Ομοίως και ο πολιτικός γάμος του πατέρα του με την Σαρλότ Φορντ. Αυτή έρχεται το 1970 όταν η μητέρα του βρίσκεται νεκρή στο εξοχικό τους στην Σπετσοπούλα, το ιδιωτικό τους νησί. Παρ’ ότι βρέθηκαν ίχνη ξυλοδαρμού, οι αρχές αποφάνθηκαν ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από υπερβολική κατανάλωση βαρβιτουρικών.

 

Ο θάνατος της μητέρας τους τούς μεγάλωσε απότομα

Η είδηση συγκλονίζει όλα τα αδέρφια και μεγαλώνουν απότομα, παρόλα αυτά, σπουδάζει και αμέσως μετά ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του στις επιχειρήσεις. Καθοδηγούμενοι από τον καλύτερο δάσκαλο, τον πατέρα τους, μαθαίνουν όλα τα μυστικά για να κλείνουν αποτελεσματικά τις πιο συμφέρουσες συμφωνίες.

Πλέον, ο Φίλιππος Νιάρχος έχει μεγαλώσει και οργώνει τα πιο σημαντικά πάρτι της εποχής του, από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Μονακό και από το θρυλικό Studio 54. Γοητεύει μοντέλα και καλλονές και περιτριγυρίζεται από την καλή κοινωνία και γαλαζοαίματους. Ανάμεσα τους η Λάιζα Μινέλι, ο Ροντ Στιούαρτ και η Καρολίνα του Μονακό, που είναι προσωπική του φίλη.

filippos-niarchos
facebook/Kefalonia Press

Δεν γνωρίζουμε ούτε τα ονόματα των συντρόφων του

Διατηρεί τη ζωή του κρυφή σε τέτοιο βαθμό που από τους δύο πρώτους του γάμους δεν είναι γνωστά καν τα ονόματα των συντρόφων του. Τελικά, την καρδιά του θα κλέψει η πλούσια Βικτόρια-Χριστίνα Γκίνες, της οικογένειας που παράγει την ομώνυμη μπύρα. Ο γάμος μαζί της έρχεται το 1984. Μαζί θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Σταύρο και την Ευγενία, τα οποία μεγαλώνοντας απασχόλησαν ουκ ολίγες φορές τα μίντια. Μετά από λίγα χρόνια, έρχονται στη ζωή ο Θεόδωρος και η Ηλέκτρα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Venyx By Eugenie Niarchos (@venyxworld) στις

 

Το διαζύγιο με την κ. Γκίνες

Παρά το διαζύγιο που έρχεται οι σχέσεις τους παραμένουν καλές και πολλές φορές η κυρία Γκίνες συνοδεύει το Φίλιππο Νιάρχο σε εικαστικά events ή στα εγκαίνια κάποιας γκαλερί. Η τέχνη άλλωστε τον συνεπαίρνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετείχε συχνά σε δημοπρασίες. Το 1999, ο Φίλιππος Νιάρχος «χτυπάει» μια αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ για 71 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο τρίτος ακριβότερος πίνακας που έχει δοθεί ποτέ σε δημοπρασία.

filippos-niarchos
facebook/Γεώργιος Αρισταίος , mononews.gr

Η βαθιά πίστη στον Θεό

Άνθρωποι του κύκλου του λένε ότι είναι βαθιά θρησκευόμενος και κλειστός χαρακτήρας. Ίσως γι’ αυτό κιόλας επιλέγει πλέον να κρατά αποστάσεις από λαμπερές εκδηλώσεις.

Όπως είναι προφανές και από την ανέγερση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δεν ξεχνά τις ρίζες του και την Ελλάδα και οι πληροφορίες λένε ότι από την αρχή της κρίσης έχει κάνει πολλές δωρεές οι οποίες έχουν μείνει εκτός δημοσιότητας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eugenie Niarchos Fan Page (@eugenieniarchosfans) στις

 

Η περιουσία που κληρονόμησε και οι απόγονοί του

Μέσα από τη διαθήκη του, ο  πατέρας Σταύρος, μοίραζε 10 δισ. δολάρια στα τέσσερα αδέρφια. Ως πρωτότοκος, πήρε ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια και όπως φαίνεται κατάφερε όχι μόνο να τα διατηρήσει αλλά και να τα μεγαλώσει.

Αντίθετα, με το χαμηλό προφίλ του ίδιου βαδίζει ο γιός του, Σταύρος Νιάρχος ο νεώτερος. Έχοντας περάσει πλέον τα 30, ο νεαρός Σταύρος έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με τις σχέσεις του με διάσημα μοντέλα. αλλά και την Πάρις Χίλτον. Μάλιστα, η εικόνα που προβάλλεται από τα μέσα είναι εκείνη του «κακού παιδιού». Συμμαθητής τους από το καθολικό του σχολείο στο Λονδίνο, είχε πει πριν από λίγα χρόνια μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Ο Stav έχει ρίζες από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Αυστρία και το Μεξικό, οπότε είναι απόλυτα λογικό να είναι μονίμως τρελαμένος». Πατέρας και γιός ήρθαν σε σύγκρουση, καθώς ο τελευταίος δεν ήθελε με τίποτα να σπουδάσει οικονομικά και τελικά ακολούθησε την αγάπη του για τον κινηματογράφο, ακολουθώντας τις αντίστοιχες σπουδές.

Στην πρώτη θέση με τους πιο περιζήτητους εργένηδες

Το 2015 το «Town and Country» κατέταξε τον Σταύρο Νιάρχο στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο περιζήτητους εργένηδες του πλανήτη. Το ίδιο περιοδικό χαρακτήρισε τον Νιάρχο ως «κυρίαρχο της στεριάς και της θάλασσας» και τόνισε ότι έχει σπίτι στο Λος Άντζελες και προέρχεται από την ελληνική δυναστεία ναυτιλίας. Φυσικά, και η άψογη εμφάνιση του νεαρού άνδρα έχει παίξει τον ρόλο της στο πλασάρισμά ως διεθνή playboy».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andréas Vinouze (@andreasvnz) στις

 

Η αγάπη της Ηλέκτρας για την ιππασία

Από την άλλη, η κόρη του Φίλιππου, Ηλέκτρα, ασχολείται με την ιππασία ακολουθώντας τα βήματα της ξαδέλφης της, Αθηνάς Ωνάση. Παίρνει μέρος στα μεγαλύτερα διεθνή events  και έχει αποσπάσει και κάποιες διακρίσεις. Μπορεί να μην αγαπάει τα… θορυβώδη πάρτι του διεθνούς τζετ σετ, ωστόσο πηγαίνει για ψώνια με τις φίλες της, για φαγητό, ή μένει στο σπίτι της με την παρέα της. Αγαπάει πολύ την Ελλάδα αν και δεν την επισκέπτεται συχνά και μιλάει με λατρεία για εκείνη.

eygenia-niarxou
instagram/venyxworld

Η Ευγενία, μία από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες του πλανήτη

Η κόρη του Ευγενία είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων κι έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες του πλανήτη, με το στιλ της να το έχει κληρονομήσει από τη γιαγιά και τη μητέρα της. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε στο Παρίσι και ζει στο Λονδίνο και ούτε αυτή ξεχνά την Ελλάδα.

Tεο, ο δαμαστής των κυμάτων

Ο Tεο Νιάρχος δαμάζει τα κύματα και είναι ο δεύτερος από τα παιδιά που είναι χαμηλών τόνων μετά την Ηλέκτρα. Ο 27χρονος σήμερα κληρονόμος είναι διάσημος για τις θεαματικές επιδόσεις του στο άθλημα του surf και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές στις μικρότερες κατηγορίες. Παράλληλα, σπούδαζε στο Chapman University (με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κλάδο του γραφιστικού σχεδίου και τη φωτογραφία) και συνεργάζεται με την RVCA, ενώ πληρώνεται για να κάνει surf.

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πήτερ Λιβανός: Ο Έλληνας εφοπλιστής με τα 3 δισ. περιουσία – Η συλλογή με τα 220 σπάνια αυτοκίνητα, το ακριβότερο σαλέ του κόσμου και οι «τραγικές» ιστορίες της οικογένειάς του

Μαργαρίτα Λάτση: Η μικρότερη κόρη του «καπετάν» Γιάννη – Ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της, η ζωή στο Μονακό και οι επισκέψεις της στην Ελλάδα

Αυτός είναι ο πλουσιότερος Έλληνας σύμφωνα με το Forbes

Σχετικά άρθρα