Γερμανία: Στελέχη μυστικών υπηρεσιών Γιουγκοσλαβίας καταδικάστηκαν για δολοφονία αντιφρονούντα

3 Αυγούστου 2016

(Tito και Willy Brandt, 1970)

Δύο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη από γερμανικό δικαστήριο για τον φόνο ενός Γιουγκοσλάβου αντιφρονούντα στη Βαυαρία πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Το δικαστήριο του Μονάχου έκρινε τους Κροάτες Γιόσιπ Πέρκοβιτς, 71 ετών και Ζντράβκο Μούστατς, 74 ετών, που ήταν κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Γιουγκοσλαβίας κατά την περίοδο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης της χώρας, ένοχους για συνεργία στη δολοφονία του Στέπαν Ντουρέκοβιτς.

Ο Ντουρέκοβιτς, που ήταν και αυτός Κροάτης, βρέθηκε νεκρός, φέροντας τραύματα από σφαίρες, μέσα σε ένα γκαράζ στην πόλη Βολφρατσχάουζεν το 1983.

"Το πρωταρχικό κίνητρο ήταν να σκοτώσουν έναν επικριτή του καθεστώτος, έναν αυτονομιστή", δήλωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Μάνφρεντ Ντάουστερ. "Ο Ντουρέκοβιτς έπρεπε να φιμωθεί", πρόσθεσε.

(Stjepan Djureković)

Κατόπιν πιέσεων από το Βερολίνο, η Κροατία δέχτηκε να εκδώσει τους δυο κατηγορούμενους στη Γερμανία το 2014. Οι συνήγοροί τους σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στην καταδικαστική απόφαση και να φτάσουν μέχρι το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας.

Ένας άλλος άνδρας, ο ιδιοκτήτης του γκαράζ που είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ντουρέκοβιτς, καταδικάστηκε το 2008 επίσης σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο που έπαιξε στη δολοφονία. Το δικαστήριο την εποχή εκείνη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συνολικά 22 Κροάτες αντιφρονούντες είχαν δολοφονηθεί στη Δυτική Γερμανία.

Ο Πέρκοβιτς είχε βοηθήσει στην ίδρυση της κροατικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών το 1991, μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τον πόλεμο που ακολούθησε. Κατείχε μάλιστα υψηλόβαθμες θέσεις στην υπηρεσία αυτή καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φοβία αεροπλάνου: Τρόποι αντιμετώπισης
Η φοβία για τα αεροπλάνα αποτελεί ένα...
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...